Σωτήρης Χιωτάκης

Σωτήρης Χιωτάκης

Πόθεν ...αίσχος!

Όχι γιατί όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες, όπως δεν είναι και όλοι οι κλέφτες, πολιτικοί...

Ούτε γιατί οι δηλώσεις πόθεν έσχες δεν δείχνουν τίποτε – πιο σωστά, δείχνουν όλα όσα οι πολιτικοί μας ταγοί επιθυμούν να φαίνονται.

Αυτά είναι γνωστά και πρόδηλα τοις πάσι και, ειλικρινά, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να ασχολούμαστε και εμείς στα μέσα ενημέρωσης σε τέτοια έκταση με τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Το “αίσχος” είναι άλλο...

Έχει να κάνει με το ότι οι πολιτικοί μας δεν είναι δυνατό να έχουν καμία απολύτως σχέση με τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τον κόσμο.

Όσοι έχουν κάνει την τιμή και με έχουν διαβάσει από παλιά, ίσως θυμούνται τη λατρεία που έχω με τους αριθμούς.
Πολύ απλά γιατί – θα το πω για πολλοστή φορά, από τότε που ο Παπανδρέου …χασκογελώντας από το Καστελλόριζο μας έβαλε στο Μνημόνιο – οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.

Μπορείς να παίξεις μαζί τους, να τους παρουσιάσεις κατά το δοκούν, αλλά το ένα είναι πάντα ένα όπως και τα δέκα δισεκατομμύρια είναι πάντα δέκα δισεκατομμύρια.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σίγουρα ανακουφιστικό: όχι μόνο για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα! Μην αυταπατάσθε, ο Αλέξης κατά βάθος δεν ήθελε να κυβερνήσει. Όχι ότι γενικά δεν θέλει να κυβερνήσει, αλλά γνωρίζει σε αυτήν τη συγκυρία ότι η χώρα θα εκτροχιαζόταν σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ίσως γιατί και η Ευρώπη δεν δείχνει έτοιμη για ένα τέτοιο σοκ.

Το υποψιαζόμουν αλλά, πλέον, μετά και τη χτεσινή συνέντευξη Ολάντ στο MEGA, βεβαιώθηκα: υπάρχει σε εξέλιξη μια παγκόσμια συνωμοσία για να μην βγει ο Αλέξης!  Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου θέλουν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ώστε να ψηφίσουν Σαμαρά.

Ανάλογα ήταν και τα χτεσινά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο: Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το πρόγραμμα της Τρόικας δεν εφαρμόζεται και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει χαλάρωση μετά τις εκλογές. Το λένε για να ψηφίσουν οι Έλληνες Σαμαρά, αφού θα χαλαρώσει το Μνημόνιο. Το ότι ο Αλέξης λέει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο - προσθέτοντας ότι δεν θα μας κόψουν τη χρηματοδότηση - είναι μια λεπτομέρεια. Καμία συνωμοσία δεν είναι τέλεια...

Μπορεί τα πράγματα για τους Συριζαίους και για αρκετές από τις συνιστώσες τους - ενδεχομένως και για ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων - να είναι δεδομένα και αυτονόητα. Να μην τους προξενεί λ.χ. έκπληξη το περιεχόμενο του προσχεδίου για τις προγραμματικές θέσεις στον τομέα της οικονομίας που δημοσιοποιεί σήμερα το protothema.gr

Ανεξάρτητα από την πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα που ανέδειξε στην κάλπη η ψήφος του ελληνικού λαού, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε το δάσος και να βλέπουμε μόνο το δέντρο.

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην χώρα μας δύσκολα γίνεται πιστευτό από όλους όσοι έχουμε γαλουχηθεί με την πολιτική λογική της Μεταπολίτευσης.

Είναι όμως παρά πολύ εύκολα ερμηνεύσιμο - τουλάχιστον από όσους κυκλοφορούν στην Ελλάδα με ανοικτά μάτια.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια έλαβε χωρα μία πρωτοφανής επίθεση κατά του εισοδήματος των "νοικοκυραίων" - όπως είναι της μόδας εσχάτως να αποκαλούνται οι Έλληνες πολίτες.

"Οι ημέρες που μιλούσαν οι πρώην", θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας επιθεώρησης που ίσως ανέβαζε ένας περιοδεύων ανά την καθημαγμένη επικράτεια θίασος, ο οποίος, βεβαίως, πιο πριν θα έπρεπε να έχει λύση το μείζον, σκηνοθετικά, πρόβλημα της εύρεσης των καταλλήλων ερμηνευτών των δύο τελευταίων διατελεσάντων πρωθυπουργών.

Η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά το πρωί της Κυριακής στο Ζάππειο ήταν αναμφίβολα αυτό που λέμε ...to the point.

Νομίζω πως ο πρόεδρος της ΝΔ είπε αυτά που, όχι μόνο η αγορά και οι πολίτες θέλουν να ακούσουν, αλλά και αυτά που η λογική επιβάλλει. Μια λογική που έχει πάει περίπατο τα δύο μνημονιακά χρόνια με τις συνεχείς επιβολές φόρων και τις μειώσεις εισοδήματος.

Πιάνω ένα "κλίμα" σε κάποιους φίλους και γνωστούς για τον Άκη. Είτε στη λογική της Αριστεράς ότι "είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, το άλλοθι του συστήματος" είτε σε μία κάπως ανθρωπιστική βάση στο στιλ "μα τώρα τραβάνε έναν άνθρωπο 73 χρονών στον Κορυδαλλό, δεν θα αντέξει"...

Τα ακούω αυτά και εξοργίζομαι!

Έστω ότι ο Άκης είναι ένα άλλοθι προκειμένου το σύστημα να "αυτοεξυγιανθεί". Τί πρέπει, δηλαδή, να πούμε; Ότι επειδή κανονικά την τύχη του θα πρέπει να την έχουν πολλοί ακόμη από τους κατά καιρούς τριακόσιους της Βουλής, δεν θα πρέπει ο Τσοχατζόπουλος με τη διαπιστωμένη μίζα των 25 εκατ. δολαρίων - και νά' ταν μόνο αυτή...- τα παλάτια, τα Four Seasons και όλα τα συναφή, να πληρώσει για τις πράξεις του, εφόσον έτσι κρίνει η Δικαιοσύνη;

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που με τρία άρθρα μου - τα επισυνάπτω για να τα θυμηθούν όσοι το επιθυμούν - εξέφραζα έναν μεγάλο προβληματισμό για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Όχι για τις αγωνιστικές αποτυχίες, αλλά για την χαλαρότητα, για την έλλειψη τσαμπουκά και καρδιάς που χαρακτήριζε τότε την ομάδα.

Το ελληνικό Κράτος στην διαχρονικότητά του χαρακτηρίζεται από έναν απίστευτο παραλογισμό. Τα πιο προφανή, τα πιο λογικά - συχνά τα πιο φτηνά - δεν γίνονται και, αντιθέτως, αναλαμβάνουμε να κάνουμε τα πιο σύνθετα, τα πιο αμφίβολα ως προς την αποτελεσματικότητά τους και τα πιο πολυδάπανα.

Πιο δύσκολη η σημερινή “κατοχή” σε σχέση με την Τουρκοκρατία, αφού ο “οχτρός” δεν είναι προφανής – Αλλά για τη σύγχρονη Ελλάδα, δίλημμα δεν υπάρχει, μόνοένας δρόμος: να αντέξουμε και να βρούμε το όραμα!