vasilis-dalianis1

Βασίλης Δαλιάνης

Η κριτική που δέχεται η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι, τουλάχιστον, άδικη. Από την οικονομική κρίση και την κρίση της ευρωζώνης, μέχρι την προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, το Brexit και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί, για περισσότερο από μια δεκαετία, να βρει τις λύσεις σε μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέβη σε μια διάγνωση για την κλινική κατάσταση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν η Βορειοατλαντική συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή»

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βρεθείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον; Τρία χρόνια ή απλώς 22 λεπτά; O Γάλλος εφευρέτης Φράνκι Ζαπάτα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πέρασε τη Μάγχη πετώντας με την αεριωθούμενη ιπτάμενη σανίδα/ flyboard . Απογειώθηκε από το Σανγκάτε κοντά στο Καλέ στις 06.17 (τοπική ώρα) την Κυριακή και προσγειώθηκε στο Σεντ Μάργκαρετς στο Ντόβερ. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 22 λεπτά.

Από το 1979 όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν για πρώτη φορά για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (οι Έλληνες ψήφισαν το 1981) μέχρι τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014, το ποσοστό συμμετοχής έχει μειωθεί από το 61,99% στο 43%. Από τα εννέα πρώτα κράτη – μέλη μέχρι τα είκοσι οκτώ σήμερα, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζονταν στα περισσότερα κράτη ως μια «βαρετή» διαδικασία και η ψήφος εθεωρείτο παραδοσιακά «χαλαρή».

«Οι πολιτικοί οφείλουν να παρακολουθούν τα γεγονότα. Διότι τα γεγονότα παρακολουθούν την πολιτική». Η φράση αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ επιβεβαιώνει απόλυτα τη φαρσοκωμωδία του Brexit. Καθώς ούτε η Τερέζα Μέι αλλά ούτε οι υποστηρικτές του Brexit παρακολούθησαν τα γεγονότα. Και αυτά «στάθηκαν» αμείλικτα απέναντί τους.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το «Σκοπιανό», ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι «για να μπει στην ΕΟΚ, η Μεγάλη Βρετανία άλλαξε ονομασία σε Ηνωμένο Βασίλειο». 


Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενημέρωσε τους Έλληνες πολίτες ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και τους Επιτρόπους Αβραμόπουλο, Στυλιανίδη και Κρέτσου, την επείγουσα ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε, με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής

Πέντε χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2012, οι Γάλλοι ψηφοφόροι αποφάσισαν -  με ποσοστό 51.64% -  να παραδώσουν για πέντε χρόνια την εκτελεστική εξουσία της χώρας στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Μια παράξενη γιορτή. Για κάποιους φαντάζει ως πάρτι γενεθλίων. Για άλλους, ως  μνημόσυνο.  Στην πράξη δεν ισχύει τίποτε από τα δύο. Τα τελευταία επτά χρόνια της Κρίσης, είτε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι», είτε οι ειλικρινείς, προσπαθούν να απαξιώσουν την Ε.Ε.  

Η 25η Μαρτίου 2017 αποτελεί έναν σταθμό στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.