Ανδρέας Μπελεγρής

Ανδρέας Μπελεγρής

Ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση των θέσεών της και το ρόλο της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αντιμετωπίζει φανερά η Τουρκία την κρίση του προσφυγικού.

"Αντώνη, Αντώνη/ απόψε προσκυνήσανε τα τζάκια κι οι βαρόνοι", ήταν το άτυπο σύνθημα των οπαδών του Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, που ξεσήκωσε χιλιάδες Δεξιούς.

Τα δύο μπαλαντέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές αφορούν σε πρόσωπα. Το ένα μπαλαντέρ είναι ο αρχηγός του. Το άλλο οι αντίπαλοί του.

Η δύναμη μιας  χώρας που ηγεμονεύει είναι σαν την έντονη δυσοσμία: μπορεί να μπαίνει παντού από παντού. Εισβάλει όπου της επιτρέπεται και μόνο μια αποφασιστική παρέμβαση στην εστία αποφοράς μπορεί να την περιορίσει.

Οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται πάντα ένα βήμα πριν τις πολιτικές αποφάσεις. Διαχειρίζονται απλώς την προηγούμενη απόφαση. Η προετοιμασία της επόμενης είναι δουλειά άλλων. Το μέλλον μαγειρεύεται στα κλειστά δωμάτια των ηγετών και στις τηλεδιασκέψεις μεταξύ τους που ποτέ δεν ανακοινώνονται. Το αποτέλεσμα σερβίρεται μερικούς μήνες μετά

Η μνήμη πρέπει να λειτουργεί ως βίωμα;

«Όποιος πρόεδρος έχασε τις εκλογές παραιτήθηκε», είπε εχθές στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη, για τους προκατόχους του Αντώνη Σαμαρά σε μια προσπάθεια να τον πιέσει προς την έξοδο.

Με μια πρωτοφανή κίνηση , λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε και πριν την έναρξη του Euroworking Group, η ΕΚΤ προχθές αργά το βράδυ αποφάσισε να πιέσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού του, με το να άρει την παραίτηση που διαμορφώνει τα ελληνικά ομόλογα.