Μπεστ σέλλερ-από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς

Μπεστ σέλλερ-από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς

Διάσημοι Ελληνες Λογοτέχνες απλώνουν τη τέχνη των λέξεων στην υπηρεσία του αναγνώστη.

Tyra Banks: Εκανε τον παπαράτσι
Μπεστ σέλλερ-από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς

Αύγουστος Κορτώ, Το βιβλίο της Κατερίνας, Πατάκης

Ο Αύγουστος Κορτώ καταθέτει ένα βιβλίο γραμμένο από καρδιάς-και σίγουρα το καλύτερο του. Σάμπως ο,τι έγραφε προηγουμένως να προετοίμαζε το δρόμο για να καταθέσει αυτό το de profundis αφήγημα-κι όλες του οι πρότερες συγγραφικές απόπειρες να ήταν ασκήσεις για να αντιμετωπίσει τη λευκή σελίδα που τον καλούσε να αφηγηθεί την πιο έντονη και δραματική ιστορία της ζωής του-αυτή της μητέρας του. Ανατρέποντας-ή μήπως επιβεβαιώνοντας;- τις φροϊδικές θεωρίες, αναποδογυρίζοντας ψυχαναλυτικά ντιβάνια και βγάζοντας στη φόρα τους σκελετούς από τα ντουλάπια ο Κορτώ γίνεται η μητέρα του, αποκτώντας τη φωνή της και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο για όσα εκείνη δεν πρόλαβε ή δεν θα μπορούσε ποτέ να εξηγήσει. Το σπαρακτικό αυτό αφήγημα δεν καθίσταται απλώς το κατεξοχήν βιβλίο αγάπης του γιου προς την αυτόχειρα μητέρα του αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές της ψυχικής ασθένειας αλλά και μια καλοστημένη σάγκα για μια άλλη Ελλάδα και για ανθρώπους που δεν ένιωσαν άνετα στις συμβάσεις της. Υπέροχο και βαθύτατα ανθρώπινο-ο πιο συγκινητικός και όμορφος Κορτώ που έχουμε δει ως τώρα.

Άλκη Ζέη, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δυο, Μεταίχμιο

Κλείσιμο
Ένα βιβλίο για την εποχή που οι άνθρωποι είχαν ψυχή, πολιτική αίσθηση και ελεύθερο πνεύμα γραμμένο από μια από τις σπουδαιότερες μυθιστοριογράφους της χώρας μας-κι όχι μόνο για παιδιά. Η Άλκη Ζέη δεν είναι μόνο η αγωνίστρια, η γυναίκα που βγήκε από τα σπάργανα της Αριστεράς για να ενταχθεί στην καλύτερη και πιο περίοπτη ενσαρκωμένη πτυχή της αλλά και η συγγραφέας που αυτοβιογραφείται σε ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της χρονιάς. Η αφήγηση της ζωής της ξεδιπλώνεται από τη Σάμο ως την Αθήνα, από τη δικτατορία του Μεταξά και τα Δεκεμβριανά, έως το 1945, τη μέρα του γάμου της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, αποτυπώνοντας τις σχέσεις με ανθρώπους που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα: τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κουν, τον Γκάτσο, τον Εμπειρίκο, τη Ζωρζ Σαρή, την κολλητή παιδική της φίλη, τη Μελίνα, τον Πλωρίτη, τον Μποστ, τον Κώστα Αξελό, τον Μίμη Δεσποτίδη και τόσους άλλους. Η συγγραφέας της “Αρραβωνιαστικιάς του Αχιλλέα” αποτυπώνει με τον ιδανικότερο τρόπο το χρονικό της ζωής της με φόντο μια πολυταλανισμένη Ελλάδα. Όπως εξομολογείται η ίδια:”Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: «Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε». «Τώρα» της λέω «που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα ’θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;». «Με τίποτα» μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. «Με τίποτα» συμπλήρωσα κι εγώ.

Σώτη Τριανταφύλλου, Σπάνιες Γαίες, Πατάκης

Η Σώτη Τριανταφύλλου δείχνει να ενθουσιάζεται από τα ιστορικά γεγονότα χωρίς ωστόσο να παρασύρεται από τη δίνη τους: το μεγαλειώδες των προσώπων κρύβεται στις ελάχιστες λεπτομέρειες, στις παράδοξες επιλογές τους, στα περιβάλλοντα όπου μεγαλώνουν και γεννιούνται γι'αυτό και καθορίζονται τόσο ουσιαστικά από τα τεκταινόμενα και τη ροή της ιστορίας. Ωστόσο οι ήρωες διαπλάθονται σε έναν ελεύθερο “διάλογο” με τα βαρυσήμαντα αυτά γεγονότα και όχι με τρόπο ντετερμινιστικό, όπως θα ήθελαν οι οπαδοί των μυθιστορημάτων ιστορικού χαρακτήρα. Πρωταγωνιστής στις “Σπάνιες Γαίες” (από εκδόσεις Πατάκη) είναι ο Πραβιέν Σεργκέγεβιτς ο οποίος ζει και ανδρώνεται στη Ρωσία του Στάλιν. Παρότι σκληραγωγημένος και αυστηρός επιστήμων-εδαφολόγος που αναζητεί τις “Σπάνιες Γαίες”, δηλαδή δυσεύρετα χημικά στοιχεία που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας-ο Πραβιέν τρέφει μεγάλη αγάπη για το τσίρκο. Κι αυτό είναι το ενδιαφέρον  με τους αντιφατικούς ήρωες της Τριανταφύλλου: ότι απογειώνουν τη λογική της μεταμόρφωσης ξεδιπλώνοντας περίτεχνες ιστορίες. Καθώς αποκαλύπτει όλες τις πτυχές του κραταιού σύμπαντος που δημιούργησε ο “πατερούλης”-το άλλο όνομα του Στάλιν-το βιβλίο αναδεικνύει μια καλακονισμένη γλώσσα όντας ο,τι καλύτερο έχουμε διαβάσει από τη Σώτη μετά την εξαιρετική αυτοβιογραφία της (“Ο Χρόνος Πάλι”).

Ντορινα Παπαλιού, Το απαραίτητο φως, Ίκαρος

Η Ντορίνα Παπαλιού τολμάει να καταπιαστεί με ένα τολμηρό θέμα-όπως αυτό της ταυτότητας, της καλλιτεχνικής καταγωγής, του παιχνιδιού ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα-σε ένα μυθιστόρημα που θα χαρακτήριζες “αισθητικοπολιτικό”-αν όχι κοσμοπολιτικό. Η ζωγράφος Λουίζ Χατζηλουκά εκτελείται από τους Γερμανούς την Άνοιξη του ’44 αφήνοντας πίσω της ένα μυστήριο που καλείται να λύσει η εγγονή της, ανθρωπολόγος-με το αστικό ονοματεπώνυμο- Λουίζα Λασκαράτου. Μέσα από μια ιστορία που ανάλογη της έχει διαδραματιστεί σε πολλά σημεία της Ευρώπης, αυτής δηλαδή ενός διάσημου πίνακα που δόθηκε με αντάλλαγμα την ίδια τη ζωή της θρυλικής προγόνου, η Παπαλιού εξυφαίνει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα με βάθος χαρακτήρων και αστυνομική πλοκή-αλλά και με βάση ένα κοινωνικοπολιτικό ιστορικό πλαίσιο που ξεκινάει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Χορταστικό και γραμμένο με μια ιδανική ισορροπία το μυθιστόρημα της Παπαλιού εκπλήσσει ευχάριστα με την εκφραστική του επάρκεια και τη βαθιά έρευνα που κρύβει ο ιστορικός μανδύας που το περιβάλλει αρμονικά.

Δημήτρης Στεφανάκης, Άρια-Ο κόσμος από την αρχή, Ψυχογιός

Ο Δημήτρης Στεφανάκης επιστρέφει με το πιο ώριμο μυθιστόρημα του και με μια δυνατή ιστορία έρωτος, ελληνικής ιστορίας και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Όλα περιπλέκονται αρμονικά σε αυτή τη μυστηριώδη υπόθεση εξαφάνισης που θα φέρει σε επαφή τον Έλληνα διπλωμάτη Στέφανο Μαυροειδή με την αρχαιολογική κοινότητα. Έτσι από τις Μυκήνες και τις ομώνυμες ανασκαφές θα καταλήξει φυγάς στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο του 1941. Πολλά μυστικά αποκαλύπτονται στην πορεία με πλούσιες ιστορικές λεπτομέρειες κι όλα έρχονται στο φως με τον πιο απρόσμενο, περιπετειώδη και συναρπαστικό τρόπο. Ένα βιβλίο που αναμένεται να καταγραφεί στα μπεστ σέλλερ της χρονιάς από τον πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο από περίοπτους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, Δημήτρη Στεφανάκη.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης