Τρέχεις; Βρες χρόνο να πιεις νερό!

Τρέχεις; Βρες χρόνο να πιεις νερό!

Διατηρώντας επαρκώς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια της άσκησης, βελτιστοποιείται η απόδοση (ακόμα και των αθλητών υψηλού επιπέδου)

Τρέχεις; Βρες χρόνο να πιεις νερό!
Αποτελεί πηγή ενέργειας. Καθαρίζει τον οργανισμό από τις διάφορες τοξίνες. Βοηθά ευεργετικά στη δραστηριότητα. Συμβάλλει ευεργετικά στις ανεπιθύμητες εκδηλώσεις του πεπτικού συστήματος, όπως για παράδειγμα στην κακή χώνεψη και τη δυσκοιλιότητα. Είναι ωφέλιμο για το δέρμα. Δίνει λάμψη και καθαρότητα. Είναι θεραπευτικό για τον πονοκέφαλο (ένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης άλλωστε είναι και ο πονοκέφαλος). Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για όλους ανεξαιρέτως, πολλώ δε μάλλον όταν κάποιος αθλείται. Η άσκηση προϋποθέτει αρκετό
νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν,
καθώς διατηρώντας επαρκώς ενυδατωμένο τον οργανισμό βελτιστοποιείται η απόδοση - ακόμα και των αθλητών υψηλού επιπέδου.  Γι’ αυτό το λόγο οι προπονητές συμβουλεύουν πάντα τους αθλούμενους να μην ξεχνούν να βρίσκουν χρόνο να πίνουν 
Κλείσιμο
νερό. 

Την ίδια ώρα η ικανοποιητική κατανάλωση του επιδρά θετικά στη διάθεση και στις διάφορες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα. 

Τούτο συμβαίνει, διότι η πρόσληψη υγρών αναπληρώνει ουσιαστικά τις απώλειες υγρών που έχουμε ημερησίως, προλαβαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες της αφυδάτωσης για τον οργανισμό. 



Και όχι μόνο αυτό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση νερού βοηθάει και στην πνευματική λειτουργία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανοποιητική κατανάλωση νερού επηρεάζει και ενισχύει την ικανότητα αντίληψης, τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τη μνήμη.

Αυτό το ήξερες;

- Οι ανάγκες ενός ενηλίκου σε υγρά είναι περίπου 2,5-3 λίτρα την ημέρα, οι οποίες καλύπτονται μέσω της λήψης υγρών (νερό, φρουτοχυμοί, ροφήματα, γάλα, σούπες), αλλά και από τρόφιμα που περιέχουν νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. 

- Απώλεια υγρών της τάξης του 1-2% του βάρους μας (δηλαδή 650-1.200 γρ. για μια γυναίκα 65 κιλών) μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, που εκφράζονται με πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα. Σε περίπτωση πιο σοβαρής αφυδάτωσης, που φτάνει στο 3-5% του συνολικού μας βάρους, τα προβλήματα είναι σοβαρότερα, όπως θολή όραση, δυσκολία στην κατάποση, ακόμη και μυϊκοί σπασμοί ή παραισθήσεις. 

-  Κάθε μέρα ο οργανισμός μας αποβάλλει περίπου 5 ποτήρια νερό από τα νεφρά με τη μορφή ούρων, 2 ποτήρια νερό με τον ιδρώτα και 1 ποτήρι νερό με την αναπνοή. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης