Καλυψώ, Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση

Καλυψώ, Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση

Η δράση του ΚΑΛΥΨΩ αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και στην κάλυψη των αναγκών τους με την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και υποστήριξης.

Καλυψώ, Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση
Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα ΚΑΛΥΨΩ (www.kalipso.gr) ιδρύθηκε το 2004 στην Αθήνα με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση, την ψυχολογική υποστήριξη και την προάσπιση δικαιωμάτων των ανθρώπων, οι οποίοι σχετίζονται με την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, είτε πάσχουν οι ίδιοι είτε κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο. Είναι το μοναδικό ενεργό σωματείο στην Ελλάδα και εδρεύει στην Αθήνα, στην οδό Έβρου 1 (πλησίον Μετρό Μέγαρο Μουσικής).

Η δράση του ΚΑΛΥΨΩ αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και στην κάλυψη των αναγκών τους με την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και υποστήριξης. Μέσα από τις δράσεις μας, τα μέλη έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις, ως άτομα που τα συνδέει μία κοινή νόσος. Επιπλέον η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων και παροχής έντυπου υλικού ώστε να ενημερωθούν για τη φύση της νόσου και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι κεντρικοί τομείς δράσης είναι οι εξής. 

Κλείσιμο
Ενημέρωση. 

Υποστήριξη δικαιωμάτων ασθενών και κοινωνική υποστήριξη.

Ψυχολογική υποστήριξη.

Τομέας ενημέρωσης

Ενημερωτικές εσπερίδες σε Μαρούσι, Περιστέρι, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο. Οι ομιλίες περιλαμβάνουν πληροφόρηση γύρω από την ασθένεια και τις υπάρχουσες θεραπείες, με τη συμμετοχή δερματολόγων, και ενημέρωση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ασθένειας και την αντιμετώπισή τους, με τη συμμετοχή των ψυχολόγων του ΚΑΛΥΨΩ.
Έκθεση φωτογραφίας ‘Αποκαλύψτε το Δέρμα σας’.
Δημιουργία ενημερωτικού υλικού (τηλεοπτικά σποτ, έντυπα, αφίσες κλπ.).
Ενημερωτικές δράσεις «Μάθε για τη Ψωρίαση, Ενημερώσου για το Καλυψώ» σε έξη πόλεις (Ιωάννινα, Τρίπολη, Αθήνα, Λάρισα, Ηράκλειο και Σέρρες) με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίησή του σχετικά με τη νόσο.
Ενημερωτικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης 29 Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη, Αθήνα κλπ.).
Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης «Η αλήθεια είναι... άλλη», με στόχο την αποστιγματοποίηση της ψωρίασης στο ευρύ κοινό. 

Τομέας υποστήριξης δικαιωμάτων ασθενών και κοινωνικής υποστήριξης

Παρεμβάσεις για την προώθηση των αιτημάτων των ανθρώπων με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.
Συνεργασία με συλλόγους ασθενών και φορείς για προώθηση δικαιωμάτων ασθενών και υλοποίηση διάφορων δράσεων.
Συμμετοχή στον Οργανωτική Επιτροπή και στις εργασίες των Πανελληνίων Συνεδρίων Ασθενών που υλοποιούνται στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου.

Θεματικές συναντήσεις μελών σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη.
Ομάδες δημιουργίας.
Ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια.

Το Σεπτέμβριο του 2009 ξεκίνησε Στα γραφεία μας έχουν ήδη διοργανωθεί μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια, με θέματα όπως:

- Στρες: Φίλος ή εχθρός;
- Αναγνωρίζοντας τους φόβους μας
- Φαγούρα και ξύσιμο: μία αλυσίδα που πρέπει να σπάσει
- Η επίδραση της ψωρίασης στις διαπροσωπικές σχέσεις
- Ψωρίαση: γονείς και παιδιά


Τομέας ψυχολογικής υποστήριξης

Στο ΚΑΛΥΨΩ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα μέλη του Σωματείου. Η μορφή της ψυχολογικής υποστήριξης αφορά σε βραχύχρονη συμβουλευτική, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Οι συνεδρίες είναι εμπιστευτικές και πραγματοποιούνται από ειδικευμένους ψυχολόγους. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να εξερευνήσουν διάφορες πτυχές της ζωής τους, που σχετίζονται με την ψωρίαση ή τις επιπτώσεις της. 

• Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (801-11-772-77)
Από το Σεπτέμβριο του 2009 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στον αριθμό 801-11-772-77, όπου οι ασθενείς με ψωρίαση από όλη την Ελλάδα μπορούν να επικοινωνήσουν με χρέωση αστικής μονάδας με την ομάδα ψυχολόγων του ΚΑΛΥΨΩ. Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης και υποστήριξης ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και ατόμων με κινητικές ή άλλου τύπου δυσκολίες πρόσβασης στα γραφεία μας.

•Ενδονοσοκομειακή ψυχολογική υποστήριξη.
Πρόκειται για πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κάνουν τη θεραπεία τους εκεί σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ιατρεία ψωρίασης.

•Πρόγραμμα Ομάδων Προσωπικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ομάδες μελών του Καλυψώ που συναντώνται μια φορά την εβδομάδα στα γραφεία του Σωματείου και μέσα από συζήτηση τα μέλη της βοηθούνται να έχουν μία φιλική στάση απέναντι στον εαυτό τους και σε ό,τι τους απασχολεί. Με την διευκόλυνση της Συμβούλου Ψυχικής Υγείας του Σωματείου τα μέλη αναπτύσσουν τον εαυτό τους ανοίγοντας όλο και περισσότερο τα θέματά τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τη ψωρίαση και τις συνέπειές της.  

Η ετήσια συνδρομή των μελών του Σωματείου ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ. Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το Σωματείο Καλυψώ στα μέλη του είναι δωρεάν. 

Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’
Έβρου 1, 115 28 Αθήνα
τηλ: 210 7212002
fax: 210 7212003
site: www.kalipso.gr
email: info@kalipso.gr
facebook: www.facebook.com/somateiokalipso
twitter: twitter.com/SomateioKalipso




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης