Οι επικίνδυνες επιπτώσεις των χρησιμοποιημένων μπαταριών

Οι επικίνδυνες επιπτώσεις των χρησιμοποιημένων μπαταριών

Μια χρησιμοποιημένη μπαταρία κάνει περισσότερο κακό από όσο φαντάζεσαι

Οι επικίνδυνες επιπτώσεις των χρησιμοποιημένων μπαταριών
Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι οι μπαταρίες «κινούν τον κόσμο». Μετά τη χρήση τους όμως ξεκινούν μια «δεύτερη ζωή» που μπορεί να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς περιέχουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
 
Αν για παράδειγμα αφεθούν ανεξέλεγκτα ή καταλήξουν να καούν σε μια χωματερή τα επικίνδυνα αυτά συστατικά εξαερώνονται. Επιστρέφουν όμως, στη συνέχεια στο έδαφος με τη βροχή και καταλήγουν να μολύνουν όχι μόνο το χώμα αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλούν οι χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές, αρχίζει από την στιγμή που αφήνονται από τους κατόχους τους σε σημεία όπως δρόμοι, χωράφια ή ακρογιαλιές. 
Μόνο μέσω των αδειοδοτημένων συστημάτων, όπως είναι το
ΣΥΔΕΣΥΣ
Κλείσιμο
, μπορεί να ακολουθηθεί η νόμιμη και φυσικά περιβαλλοντικά ορθή ροή της ανακύκλωσης, διότι οι συσσωρευτές είτε είναι μολύβδου – οξέως, είτε νικελίου καδμίου, αν δεν ανακυκλωθούν σωστά μολύνουν τη διατροφική αλυσίδα και είναι επικίνδυνοι για την υγεία όλων μας. Τα μέταλλα των συσσωρευτών προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της τροφής, του νερού και του καπνίσματος. 

Ενδεικτικά:
- Ο μόλυβδος, σε περιπτώσεις συνεχούς ή υπερβολικής έκθεσης, προκαλεί αύξηση αρτηριακής πίεσης, αναιμία, βλάβες στον εγκέφαλο και διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά.

- Το θεϊiκό οξύ, το οποίο περιέχεται στους συσσωρευτές που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μπορεί να δηλητηριάσει περίπου 3 εκατ. κυβικά μέτρα υπόγειων πόσιμων υδάτων και προκαλεί θάνατο στα ψάρια και κάθε είδους ζωή στο νερό. 

- Το κάδμιο, ως τοξική και καρκινογόνος ουσία, επηρεάζει τους πνεύμονες, προκαλεί βλάβη στους νεφρούς, διαταραχές στα οστά και αιματολογικά προβλήματα. 

- Το νικέλιο και τα άλατά του προκαλούν δερματίτιδα, ανάπτυξη καρκίνου, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακές ανωμαλίες και αλλεργικές αντιδράσεις. 

Η σωστή διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να εξαλείψουμε τις σημαντικές επιπτώσεις αυτών των αποβλήτων στο περιβάλλον αλλά και τις επικίνδυνες συνέπειες στον άνθρωπο.

Η ανακύκλωση των μπαταριών όμως έχει και ένα επιπλέον όφελος. Δεν χάνονται πολύτιμα μέταλλα όπως ο μόλυβδος ο οποίος μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, εφόσον για κάθε μπαταρία που ανακυκλώνεται εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό που φτάνει και το 80%.
Σύμφωνα με το ΣΥΔΕΣΥΣ στην Ελλάδα, η ανακύκλωση των αποβλήτων συσσωρευτών Μολύβδου – Οξέως γίνεται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις στη χώρα μας.
Η δε ανακύκλωση των αποβλήτων συσσωρευτών νικελίου – καδμίου, εξαιτίας έλλειψης αντίστοιχης μονάδας επεξεργασίας στην Ελλάδα, γίνεται σε κατάλληλα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού.

Ειδικότερα κατά το 2015 το σύνολο των ποσοτήτων τα οποία συλλέχτηκαν κατ΄ εντολή του ΣΥΔΕΣΥΣ, ανέρχονται σε 671 τόνους αποβλήτων Μολύβδου – οξέος. Αντίστοιχα συγκεντρώθηκαν 13,8 τόνοι νικελίου – καδμίου.

Το σύνολο των ποσοτήτων αποβλήτων που συλλέχθηκε από συμβεβλημένους με το ΣΥΔΕΣΥΣ συλλέκτες, ανέρχεται σε 4.959.676,60 κιλά (4.959 τόνους) Μολύβδου – οξέος. 

Το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Ανώνυμη Εταιρεία, «ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε», ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος για την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας μολύβδου - οξέως και νικελίου – καδμίου. Έχει λάβει έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τ. ΥΠΕΧΩΔΕ) ΦΕΚ 1124/23-7-04.
Το ΣΥΔΕΣΥΣ είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολυμετοχική σύνθεση και στοχεύει στο να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας.
http://www.sydesys.gr/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης