Μύθοι και αλήθειες για το νερό

Μύθοι και αλήθειες για το νερό

Για να είστε ενημερωμένοι

Μύθοι και αλήθειες για το νερό
Χωρίς νερό δεν υπάρχει και ζωή-  τι άλλο, όμως, ξέρουμε γι’ αυτή το απαραίτητο και πολύτιμο αγαθό και τι απ’ αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ισχύει στην πραγματικότητα;

Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Μύθος: Το νερό είναι πράγματι το πιο εύκολα προσβάσιμο και οικονομικό υγρό που μπορεί να μας ενυδατώσει, οι τελευταίες συστάσεις, όμως, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής αναφέρουν ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2 λίτρα ή 8 ποτήρια την ημέρα και οι άντρες 3 λίτρα ή 12 ποτήρια την ημέρα.

Το νερό καθαρίζει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας

Αλήθεια: Αν και το ίδιο το νερό δεν εξουδετερώνει απαραίτητα τις τοξίνες, τα νεφρά το χρησιμοποιούν για να διώξουν από τον οργανισμό διάφορα άχρηστα στοιχεία και τοξίνες. Αν δεν το καταναλώνουμε σε επαρκείς ποσότητες, τότε τα νεφρά δεν έχουν όσο χρειάζεται για να κάνουν την παραπάνω διεργασία κι έτσι ο οργανισμός μας θα διατηρεί μέρος των τοξινών, αντί να τις αποβάλλει.
Κλείσιμο

Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να κάνει κακό στα δόντια

Μύθος: Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι τα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν φθόριο, όπως περιέχει σε διάφορες χώρες το νερό βρύσης – στην Ελλάδα αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το φθόριο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την υγεία των οστών και των δοντιών και η φήμη αυτή προφανώς έχει κυκλοφορήσει κυρίως στο εξωτερικό, όπου ίσως τα προβλήματα δοντιών προκύπτουν πιο συχνά σε αυτούς που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, λόγω του ότι δεν λαμβάνουν φθόριο από το νερό βρύσης.

Το νερό βοηθά στην απώλεια βάρους

Αλήθεια: Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν πίνουμε νερό χάνουμε βάρος, αλλά ότι βοηθάμε τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει γιατί πίνοντας νερό νιώθουμε πιο «γεμάτοι» με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο σε κάθε γεύμα και να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Επίσης, το νερό – ειδικά το κρύο- μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας, σύμφωνα με ερευνητές στη Γερμανία, οι οποίοι βρήκαν ότι συμμετέχοντες σε μελέτη παρουσίαζαν μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό μέχρι και 30%, όταν έπιναν μισό λίτρο νερό.

Τα κίτρινα ούρα αποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης

Μύθος: Αν και κάτι τέτοιο ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κίτρινα ούρα εν γένει δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσουν – το σκούρο κίτρινο από την άλλη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης. Τα νεφρά φιλτράρουν τις άχρηστες ουσίες και επαναπορροφούν νερό και άλλες ωφέλιμες ουσίες από το αίμα, έτσι ώστε να ελέγχουν την ένταση και τη συγκέντρωση των ούρων. Η αφυδάτωση οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωση ούρων κι έτσι εξηγείται το σκούρο χρώμα τους, ενώ πολλές φορές κάποιες τροφές ή πολυβιταμίνες μπορεί να παίξουν ρόλο στο χρώμα τους. Ιδανικά, τα ούρα θα πρέπει να έχουν ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα, σαν το άχυρο.

Όταν διψάμε σημαίνει ότι έχουμε αφυδατωθεί

Μύθος: Όταν αρχίζουμε να νιώθουμε το αίσθημα της δίψας, σημαίνει ότι έχουμε πάρει τον… κακό δρόμο, αλλά όχι απαραίτητα ότι έχουμε αφυδατωθεί. Η δίψα ξεκινάει όταν η συγκέντρωση του αίματος είναι αυξημένη (κάτω από 2%), ενώ οι περισσότεροι ειδικοί ορίζουν την αφυδάτωση ως την κατάσταση όπου η συγκέντρωση έχει αυξηθεί φτάνοντας τουλάχιστον το 5%. Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να διψάσουμε για να πιούμε νερό, αλλά να το έχουμε πάντα κοντά μας και να πίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στον αθλητισμό είναι απαραίτητα τα αθλητικά ποτά κι όχι το νερό προκειμένου να έχουμε υψηλές επιδόσεις

Μύθος: Τα αθλητικά ποτά μπορεί να μοιάζουν πιο εντυπωσιακά, το νερό, όμως, είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Η επαρκής ποσότητα υγρών και ειδικά νερού, είναι πολύ σημαντική για τους αθλητές όλων των ηλικιών, προκειμένου να μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και η ενέργεια και να απαλείφεται η ζέστη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ένα αθλητικό ποτό μπορεί να έχει καλύτερη γεύση, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο ακριβό και δεν είναι περισσότερο απαραίτητο από το νερό, εκτός από τις περιπτώσεις αθλητών με έντονη προπόνηση, οι οποίοι εμπλουτίζουν την ενυδάτωσή τους και με αθλητικά ποτά, προκειμένου να αντισταθμίσουν το νάτριο που χάνουν με τον ιδρώτα. Αν, όμως, ανήκετε στην κατηγορία της συμβατικής γυμναστικής, δεν χρειάζεστε κάτι τέτοιο.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να κάνει κακό

Αλήθεια: Συγκεκριμένες παθήσεις, όπως παθήσεις της καρδιάς, υψηλή αρτηριακή πίεση, οιδήματα στα πόδια κ.ο.κ., ενδέχεται να επιδεινωθούν όταν η κατανάλωση νερού είναι υπερβολική. Αν υπάρχει ιστορικό νεφροπαθειών ή έχει γίνει μεταμόσχευση, χρειάζεται η καθοδήγηση του γιατρού ως προς την αυξημένη κατανάλωση νερού, ενώ πρέπει επίσης να μην καταναλώνουμε πολύ νερό καθώς τρώμε, καθώς μπορεί να αραιώσει τα οξέα του στομάχου και να μας προκαλέσει πρόβλημα στην πέψη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης