Το πραγματικό νερό της φωτιάς και η σιωπηλή περιβαλλοντική καταστροφή

Το πραγματικό νερό της φωτιάς και η σιωπηλή περιβαλλοντική καταστροφή

Τα μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν το νερό, στις ΗΠΑ

Το πραγματικό νερό της φωτιάς και η σιωπηλή περιβαλλοντική καταστροφή

Tο Flint της πολιτείας Michigan των ΗΠΑ έχει γίνει συνώνυμο με μία από τις μεγαλύτερες, «σιωπηλές» περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών. Με την αλλαγή της ύδρευσης της πόλης από την λίμνη Huron, στο ποτάμι του Flint, στο οποίο οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν προσθέσει αντιδιαβρωτικά, η κατάσταση στην περιοχή χειροτέρευσε πάρα πολύ γρήγορα. Έχει φτάσει, πια, στο σημείο όπου 6.000-12.000 παιδιά έχουν πιεί νερό με υψηλές ποσότητες μόλυβδου (λόγω διάβρωσης του παλαιού συστήματος ύδρευσης, ενώ το νερό φέρεται ως υπεύθυνο για τον θάνατο 10 ανθρώπων από την λεγόμενη και νόσο των Λεγεωνάριων.  Πρόσφατα, 2 χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου η Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ παρουσίασε έρευνα στην οποία φαίνεται πως το 20% της ύδρευσης της χώρας υπόκειται την ίδια μόλυνση.

Παρόλα αυτά το Flint δεν είναι η μόνη περίπτωση μόλυνσης των υδάτων λόγω ανθρώπινου παράγοντα. Η προσπάθεια της άντλησης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ οδήγησε στην δημιουργία της τεχνικής του «Fracking». Η τεχνική αυτή, με πολύ απλά λόγια, βασίζεται στην έγχυση μείγματος νερού υψηλής πίεσης και χημικών στον σχιστόλιθο, η οποία «πιέζει» και απελευθερώνει το φυσικό αέριο που είναι παγιδευμένο υπόγεια, το οποίο μετά μπορούν να αντλήσουν οι εταιρείες.



Κλείσιμο

Όπως, όμως, μπορεί να φανταστεί κανείς, το απελευθερωμένο φυσικό αέριο προφανώς και φτάνει στα υπόγεια ύδατα των περιοχών αυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ύδρευση των κατοίκων. Τα επίπεδα του μεθανίου, του αιθανίου και του προπανίου, μετά από έρευνα σε σπίτια κοντά στις πηγές άντλησης αυτές είναι πολύ πιο υψηλά από το συνηθισμένο, κάτι που προκαλεί προφανείς και δικαιολογημένες ανησυχίες για την υγεία των κατοίκων και την δημιουργία περιπτώσεων καρκίνου και άλλων παθήσεων. Σε πολλά σημεία ανά τις ΗΠΑ, οι κάτοικοι μπορούσαν να ανάψουν (ναι, με φωτιά) το νερό τους, το οποίο γινόταν άμεσα σαν φλογοβόλο!

Προφανώς οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να σταματήσουν το fracking, ιδιαίτερα μετά την αύξηση της παραγωγικότητας άντλησης φυσικού αερίου κατά 30% από το 2005 (στοιχεία 2013). Παρόλα αυτά, η ανησυχία παραμένει, και οι πρακτικές εταιρειών φυσικού αερίου, και των αρμόδιων αρχών στο Flint του Michigan βρίσκονται στο επίκεντρο μίας πραγματικά τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής η οποία αποτελεί ευθεία απειλή προς τους πολίτες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης