Η σωστή καρέκλα για το γραφείο του παιδιού

Η σωστή καρέκλα για το γραφείο του παιδιού

Ποιες είναι οι στάσεις σώματος που βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού

Η σωστή καρέκλα για το γραφείο του παιδιού
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, ακόμα και όταν κάθονται, καθώς για να διατηρήσουν την ισορροπία τους χρειάζεται να κάνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες κινήσεις, οι οποίες καθίστανται απαραίτητες για τη σωστή σωματική τους διάπλαση. 

Για τον λόγο αυτό έχει κομβική σημασία ο τρόπος με το οποίο πραγματοποιείται η κίνηση ενώ βρίσκονται σε καθήμενη στάση. Έχει σημασία δηλαδή να κάθονται σωστά, ώστε να αναπτυχθούν και σωστά. Και κάπου εδώ η επιστήμη έρχεται να βοηθήσει (και) σε αυτό το κομμάτι της ζωή μας, μέσω της εργονομίας – της εφαρμογής επιστημονικών γνώσεων που σχετίζονται με τον άνθρωπο στο σχεδιασμό προϊόντων και συστημάτων. Η εργονομία αναζητά μεθόδους προσαρμογής των μέσων εργασίας ή των συνθηκών εργασίας στο άτομο, μέσω της μελέτης των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει κατά την προσαρμογή του στο περιβάλλον. 

Έτσι, η εργονομία ασχολείται με τον σχεδιασμό κάθε είδους εργαλείων, εξοπλισμού αλλά και συστημάτων εργασίας και εξετάζει την προσαρμογή της εργασιακής πρακτικής στο ανθρώπινο σώμα και στις δυνατότητες που έχει -διανοητικές ή φυσικές- ώστε αυτό να ταλαιπωρείται όσο το δυνατόν λιγότερο. Και κάπως έτσι φτάνουμε να μιλάμε για το εργονομικό κάθισμα, ενός προϊόντος που δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας, καθώς για τον σχεδιασμό του έχουν εφαρμοστεί οι επιστημονικές αρχές της εργονομίας.

Κλείσιμο
Ποιες είναι όμως αυτές οι σωστές στάσεις σώματος στην εργονομική καρέκλα και ποια μέρη του καθίσματος συμβάλουν σε αυτές;

1.Η ελεύθερη φυσική κίνηση του σώματος του παιδιού με την συνεχή στήριξη της πλάτης και της σπονδυλική του στήλης, που επιτυγχάνεται με την συγχρονισμένη κίνηση της έδρας και της πλάτης του καθίσματος. Η κίνηση αυτή συμβάλει στην αποτροπή χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων και καταπόνησης των μυών.  

2. Η οσφυϊκή υποστήριξη της πλάτης του παιδιού που προσαρμόζεται φυσικά στην καμπύλη της σπονδυλικής του στήλης. 

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται γρήγορα αλλά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, το κάθισμα πρέπει να έχει σχεδιαστεί βάσει συγκεκριμένων ανθρωπομετρικών διαστάσεων που ρυθμίζονται αναλόγως (ρύθμιση ύψους καθίσματος, ρύθμιση ύψους πλάτης, ρύθμιση ύψους και πλάτους μπράτσων).

Τα υλικά κατασκευής του καθίσματος θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας από πιστοποιημένους παραγωγούς και να είναι απαλλαγμένα από χημικές και βλαβερές ουσίες, οι οποίες είναι συνήθως υπεύθυνες για χρόνιες αλλεργίες και για την πρόκληση άσθματος. 

Πέρα όμως από σωματικά προβλήματα και παθήσεις που οφείλονται σε μη πιστοποιημένα καθίσματα, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι τα μη εργονομικά καθίσματα επηρεάζουν αρνητικά τη γνωστική ικανότητα των παιδιών και άλλες ψυχικές εκδηλώσεις τους, όπως έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, κακή μνήμη, άγχος και μειωμένα επίπεδα μαθησιακής ικανότητας. 

Για την ελληνική αγορά, η εταιρεία «ΔΡΟΜΕΑΣ» έχει πιστοποιημένα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα όλα της τα προϊόντα, διαθέτοντας παράλληλα πιστοποιήσεις περιβαλλοντολογικών κανονισμών από εξουσιοδοτημένους διεθνείς οργανισμούς, απευθύνει αίτημα ώστε όλα τα προϊόντα (όχι μόνο τα έπιπλα γραφείου),  να φέρουν ειδική σήμανση για να μπορεί ο καταναλωτής να τα ξεχωρίζει από τα μη πιστοποιημένα προϊόντα.

«Αυτό θα αποτελέσει πέρα από την προστασία των καταναλωτών και κίνητρο πιστοποίησης της εγχώριας παραγωγής, αποκτώντας έτσι διαβατήριο και για εξαγωγές» αναφέρει ο «ΔΡΟΜΕΑΣ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης