Τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες προοπτικές

Τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες προοπτικές

Ποιοι τομείς σημειώνουν άνοδο απασχόλησης

Τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες προοπτικές
Με στόχο την απόκτηση προσόντων για το μέλλον οι νέοι σήμερα ψάχνουν χρήσιμες σπουδές για την πορεία τους στην αγορά εργασίας.

Η κρίση έχει φέρει “τα πάνω κάτω” γκρεμίζοντας τις όποιες σταθερές υπήρχαν και οι νέοι αναζητούν επαγγέλματα που θα μπορέσουν να “αντέξουν”, τα επόμενα χρόνια ώστε να σπάσουν το φάσμα της ανεργίας και αν εναρμονιστούν με τις νέες τάσεις της αγοράς.

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος αποτελούν την κύρια αναζήτηση για τους νέους με αιχμή του δόρατος την εξειδίκευση προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας μετά τις σπουδές.

Νέες ιδέες γεννιούνται, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται που ζωγραφίζουν το καινούργιο “χάρτη” επαγγελματικής αποκατάστασης. Όπως λένε οι ειδικοί, μία δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσουν οι νέοι από τα χρόνια των σπουδών τους είναι να έχουν τα εφόδια να μετακινούνται σε δουλειές καθώς αυτό προστάζει η νέα τάση στην αγορά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι νέος πρέπει να βασισθεί στις επιθυμίες του αλλά να γνωρίζει και ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις στην αγορά εργασίας για τουλάχιστον μία δεκαετία μετά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα επαγγέλματα που θα έχουν υψηλότερη ζήτηση, θα προκύψουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, και θα έχουν σχέση με την υγεία , το διαδίκτυο , την πράσινη ανάπτυξη και τις ξένες γλώσσες.
Κλείσιμο

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας εξάλλου είναι ραγδαίες και μέσα στα επόμενα χρόνια η εικόνα θα αλλάξει τελείως. Οι νέοι που καλούνται τώρα να κάνουν τις επιλογές τους πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις τάσεις της αγοράς εργασίας, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για το μέλλον.

Τουρισμός, Ναυτιλία, Γεωργία, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια και Υγεία φαίνεται ότι είναι τομείς που θα βρίσκονται “ψηλά” στις προτιμήσεις των νέων για σπουδές τα επόμενα χρόνια καθώς φαίνεται, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα ότι 'αντέχουν” στο μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ επαγγέλματα με ζήτηση στο μέλλον μεταξύ άλλων είναι τα ακόλουθα:

Χημικός με ειδίκευση στην έρευνα και την παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, Ιατρός κλινικός γενετιστής, Κλινικός παθολογοανατόμος., Φαρμακοποιός - φαρμακολόγος ή κλινικός φαρμακοποιός., Υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας.
Μοριακός βιολόγος, Ιατρός επείγουσας ιατρικής, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην κοινωνική κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων, Νοσηλευτής γηριατρικής., Πληροφορικός της υγείας.
Επαγγέλματα που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη ανάπτυξη στην ενέργεια και πράσινη τεχνολογία :Ενεργειακός μελετητής., Εξειδικευμένο στέλεχος σε τεχνολογίες ΑΠΕ.
Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας., Τεχνικός αυτοματισμών.
Τεχνικός φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων, Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας., Εξειδικευμένο στέλεχος στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στις κτιριακές εφαρμογές, εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα - δίκτυα αερίων, εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, Τεχνικός αιολικών συστημάτων.

Ο κλάδος τροφίμων άντεξε στην κρίση και αποτελεί σταθερά ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής μεταποίησης με θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως: Υπεύθυνος μηχανημάτων και εργοστασίου, Χειριστής μηχανημάτων,Υπεύθυνος ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας, Υπεύθυνος εφοδιαστικής αλυσίδας, Διευθυντής τμήματος εξαγωγών, Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων. Εξειδικευμένο στέλεχος Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Επίσης ζήτηση παρουσιάζουν επαγγέλματα όπως Μηχανικός Τεχνολογίας Μεταλλικών Υλικών. Τεχνίτης κατασκευών αλουμινίου – μετάλλου.

Ο κλάδος, της ναυτιλίας παρά την κρίση, χαρακτηρίζεται από σταθερή αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων, οι οποίες είναι υψηλής ειδίκευσης και αντίστοιχα υψηλών αμοιβών με θέσεις όπως: 

Στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων Πράκτορας πλοίων Ναυτιλιακός δικηγόρος - νομικός σύμβουλος. Ναυλομεσίτης. Υπεύθυνος λογιστηρίου, Εκμισθωτής μεταφορικών μέσων για υδάτινες μεταφορές. Τροφοδότης πλοίων. Υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας. Νηογνώμονας. Σχεδιαστής μηχανών πλοίων.

Προτεινόμενες θέσεις με μέλλον στον τομέα της γεωργίας χαρακτηρίζονται οι εξής:

Γεωπόνος. Στέλεχος εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας. Μηχανικός υποδομών και συντήρησης. Τεχνολόγος τροφίμων, οινοποιίας. Βιοτεχνολόγος. Υπηρεσίες Βιολογικής Οικολογικής Γεωργίας. Υπηρεσίες Θερμοκηπίων. Τεχνικός Αρδεύσεων. Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων Τεχνικός Πτηνοτροφίας - Αναπαραγωγής Αγροτικών ζώων.
Ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνίες – ηλεκτρονικό εμπόριο: Είναι ο κλάδος που αντέχει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην κρίση, παρουσιάζοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. 

Ανάμεσα στα επαγγέλματα με ζήτηση είναι τα εξής:

Ειδικός ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Προγραμματιστής Ειδικός ανάπτυξης λογισμικού. Αναλυτής συστημάτων Σχεδιαστής ή μηχανικός δικτύων Υπεύθυνος Διαδικτύου , Σχεδιαστής ενοποιημένων συστημάτων. Υπεύθυνος ποιότητας ή ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων Διαχειριστής βάσεων δεδομένων και κέντρων δεδομένων., Μηχανικός υλικού (hardware engineer) Ειδικός εφαρμογής ελέγχων στην ανάπτυξη λογισμικού και την εγκατάσταση υλικού.

Σύμφωνα με στοιχεία προέρχονται από έρευνα των προοπτικών της αγοράς εργασίας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Κατσανέβα τονίζεται ότι: “Τα επαγγέλματα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, του Διαδικτύου εμφανίζουν πολυδιάστατες ευκαιρίες εργασίας, λιγότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά με θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές”.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι: Η κατάσταση για τους μηχανολόγους μηχανικούς εμφανίζεται σχετικά ικανοποιητική, όπως και για τους γεωλόγους, τους μηχανολόγους μεταλλείων και ορυκτών πόρων, τους χημικούς μηχανικούς, τους τεχνολόγους φυσικού αερίου, τους μηχανικούς ενέργειας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης