21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Ημέρα αφιερωμένη για να τιμούμε τα άτομα με σύνδρομο Down. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Στυλιανού Αντωναράκη και τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν αυτή την Διακήρυξη που ορίζει την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down
H ημερομηνία της 21ης Μαρτίου επελέγη για τον συμβολισμό που φέρει διότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ένα επί πλέον χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος των χρωμοσωμάτων και ο επίσημος επιστημονικός όρος του συνδρόμου είναι Τρισωμία 21.  (21/3)
Την ημέρα αυτή γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με τον σκοπό να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί και  να    ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν το σύνδρομο Down.  Στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων. Ακόμη και σήμερα πλανάται η λανθασμένη πεποίθηση ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν βαριά καθυστέρηση και δεν επιδέχονται καμιάς βελτίωσης. Είναι άτομα που επιβαρύνουν τις οικογένειές τους και άχρηστα για την πολιτεία. 

Η σημερινή πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Έχει αποδειχθεί εμπράκτως ότι τα άτομα αυτά είναι εκπαιδεύσιμα. Με πρώιμη παρέμβαση, με ειδική και συνεχή εκπαίδευση και κυρίως με την αποδοχή και την αγάπη από το άμεσο και το ευρύτερο περιβάλλον τους, βελτιώνονται και σωματικά και νοητικά και εξελίσσονται με εντυπωσιακό τρόπο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποδοχής, αγάπης και ασφάλειας τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να φτάσουν το ανώτατο δυναμικό τους και το βασικότερο όλων μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολον πλουτίζοντας την ζωή μας και προσφέροντας ένα πολύτιμο δώρο, την ανιδιοτελή αγάπη τους.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης