Ελένη Φιλίνη: «Εγώ η Ελένη. Σκέτο»

Ελένη Φιλίνη: «Εγώ η Ελένη. Σκέτο»

Η χρυσή εποχή της βιντεοταινίας, ο χαρακτηρισμός του sex symbol, οι συνεργασίες με την Α’ Εθνική Ελλάδος του ελληνικού θεάτρου, η μοναδική σχέση με τη μητέρα της, Μαργαρίτα, οι προτάσεις γάμου που δέχτηκε και η νέα της αγάπη, το τραγούδι  

Ελένη Φιλίνη: «Εγώ η Ελένη. Σκέτο»
Πίσω από τον «Κορίτσαρο όλο μέλι», το «Ολόχρυσο μανούλι», την «Ντίβα του καράτε», τη «Γυναικάρα με τα πράσινα» και άλλους τίτλους ελληνικών βιντεοταινιών της δεκαετίας του ’80 βρισκόταν το ίδιο μελαχρινό κορίτσι: η Ελένη Φιλίνη, με τα αμυγδαλωτά μάτια, τα μακριά μαύρα μαλλιά, τη μέση-δαχτυλίδι, υπήρξε από τα κορίτσια που δεν χόρταινες να βλέπεις. Ενα sex symbol της εποχής της. Σήμερα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά, διατηρεί στο ακέραιο τη γοητεία και τη διαχρονική ομορφιά της. 

«Καλά, εγώ δεν καταλάβαινα τέτοια πράγματα. Δεν είχα συνείδηση της ομορφιάς μου. Oύτε επαναπαύτηκα ποτέ στην εξωτερική μου εμφάνιση. Ελεγα: "Σιγά! Τόσα ωραία κορίτσια υπάρχουν". Δεν στηρίχτηκα στην εικόνα μου. Ο αξέχαστος σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης, θυμάμαι, μου είχε πει να κάνω πλαστική στη μύτη μου γιατί πετάει σε ένα σημείο και εγώ αρνήθηκα. Του είχα πει: "Αν με ενδιέφερε η μύτη μου, θα έκανα καριέρα ως μοντέλο". Εγώ έκανα μόντελινγκ για να βγάλω το χαρτζιλίκι μου», λέει η Ελένη Φιλίνη στη συνάντησή μας στην μπουάτ «Εκφραση» όπου εμφανίζεται.

Ποιο είναι το πιο ωραίο φλερτ που έχει δεχτεί μέχρι τώρα; «Κοριτσάκι ήμουν. Τότε πήγαινα σε μια σχολή για να πάρω το δίπλωμα γραμματέως. Γιατί εμένα μου αρέσει το φλερτ, προ Φιλίνη. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Τότε που ήμουν η Ελένη. Σκέτο.  Λοιπόν, πήγαινα στη σχολή και ένα παιδί γονατίζει στη μέση της Σταδίου και μου λέει: "Υποκλίνομαι στην ομορφιά σου". Μία άλλη φορά, ένας άνδρας, περαστικός ήταν, που κρατούσε ένα μπουκέτο λουλούδια- για αλλού τα πήγαινε-, μου έκανε στρατιωτικό χαιρετισμό και έδωσε σε μένα τα λουλούδια», θυμάται και χαμογελά.
Κλείσιμο



Η Ελένη δηλώνει καλλιτέχνις. Ηθοποιός, χορεύτρια, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με το τραγούδι. Πόσα χρόνια βρίσκεται πάνω στη σκηνή; «Εγώ δουλεύω από τα 15 μου. Ημουν παιδί. Χόρευα το βράδυ και το πρωί πήγαινα σχολείο. Εκανα επιδείξεις μόδας, τηλεόραση, κινηματογράφο. Οι γονείς μου δεν ήθελαν με τίποτα να ασχοληθώ με τον καλλιτεχνικό χώρο. Εκανα επανάσταση για να το καταφέρω. Θυμάμαι, τους είπα: "Αφήστε με μια πενταετία να δοκιμάσω". Και είδα ότι όλο αυτό μου πήγε. Τίποτα δεν χαρίζεται στη ζωή. Εκτός από τη ζωή, δεν μας χαρίζεται τίποτε άλλο. Τα πάντα είναι κατάκτηση. Η δική μου πορεία δείχνει κάποια πράγματα. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι στη ζωή. Εγώ επέλεξα αυτόν που μου πήγαινε. Αυτή είμαι εγώ. Ετσι είναι η Ελένη», λέει στο «thema people».

Αφού τελείωσε τη Σχολή Θεοδοσιάδη και τη Σχολή Αθηνών, έκανε τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Νίκος Ρίζος, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Γιάννης Βογιατζής και πολλούς άλλους, από τους οποίους έχει τις καλύτερες αναμνήσεις. «Με την Α’ Εθνική Ελλάδος έχω συνεργαστεί», λέει για την πορεία της. 

Τη δεκαετία του ’80 έχει γίνει πλέον μια σταρ. Το όνομά της φιγουράρει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των ελληνικών βιντεοταινιών που παράγονταν μαζικά εκείνα τα χρόνια. «Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι τα νέα παιδιά ανακαλύπτουν ξανά αυτές τις βιντεοταινίες. Γιατί είχαν ενοχοποιηθεί αυτές οι δουλειές. Αλλά έτσι γίνεται. Να σου πω ότι τη δεκαετία του ’80 η νεολαία σνόμπαρε τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που σήμερα εκτιμούμε όλοι. Το ίδιο συνέβη και με τις βιντεοταινίες. Αργότερα κάποιοι τις σνόμπαραν και τώρα οι νέοι τις ανακαλύπτουν ξανά. Δεν λέω ότι όλες οι βιντεοταινίες ήταν καλές. Κάποιες ήταν πρόχειρες. Αλλά από αυτά που βλέπουμε σήμερα ήταν πολύ καλύτερες. Υπήρχε ένας ρομαντισμός. Σήμερα έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα».



Ισχύει ότι την ενοχλούσε ο χαρακτηρισμός του sex symbol; «Ναι, τότε με ενοχλούσε. Γιατί εγώ πάλευα η καημένη. Ελεγα: "Καλά, δεν βλέπουν ότι σκοτώνομαι στη σκηνή; Γιατί μου λένε συνέχεια τι όμορφη που είμαι;". Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, χαζούλα ήμουν. Δεν έπρεπε να με ενοχλεί. Ξέρεις, τότε ήταν της μόδας να βγαίνουν να λένε κάποιοι κομπλεξικοί πως αν ήσουν ωραίος ήσουν και ατάλαντος. Τώρα είναι το αντίθετο, αν είσαι ωραίος, ανοίγουν οι πόρτες».
Τη ζάλισαν ποτέ τα φώτα της διασημότητας και η επιτυχία; «Οχι. Δεν ξέφυγα ποτέ. Δεν ένιωσα ποτέ ότι έγινα "κάποια" από την εκδήλωση της αγάπης του κόσμου. Δεν ξέρω γιατί... Ισως γιατί όταν ήμουν μικρή είδα τι σημαίνει δυσκολία. Ισως επειδή είδα τον μπαμπά μου να καταστρέφεται οικονομικά -είχε κάποιες επιχειρήσεις στην Κόρινθο- και χρειάστηκε να φύγει στο εξωτερικό, στον Παναμά, για να δουλέψει. Εγώ παιδεύτηκα από μικρή. Ημουν μοναχοπαίδι και αυτές οι καταστάσεις με ωρίμασαν πιο γρήγορα. Ξέρεις, το παλεύουμε στη ζωή. Είναι εύκολο να πάρουν τα μυαλά σου αέρα και να ξεφύγεις. Να σταθείς είναι το δύσκολο».
Ανταγωνισμό έχει δεχτεί στη ζωή της; Οι γυναίκες, για παράδειγμα, την πλησίαζαν εύκολα; «Και ναι και όχι. Θέλω να πω ότι με έχουν αγαπήσει γυναίκες και με έχουν αντιπαθήσει. Εγώ πάντα θαυμάζω το ωραίο, δεν έχω ζηλέψει ποτέ στη ζωή μου», λέει στο «thema people» και συνεχίζει: «Ειλικρινά σου μιλάω, με ανταγωνισμούς δεν έχω ασχοληθεί ποτέ στη ζωή μου. Από την άλλη, είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος που και θα νευριάσω και θα σου απαντήσω. Αν μου την μπεις, δεν θα σου χαμογελάσω».

Ποια είναι η σχέση της με το χρήμα; «Οι αξίες μου δεν έχουν καμία σχέση με το χρήμα. Σαφώς μας καλυτερεύει τη ζωή, μας προσφέρει μια άνεση, αλλά δεν το προσκυνώ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ακόμα και ο πιο πλούσιος άνθρωπος μπορεί να καταστραφεί. Να θαυμάσω κάποιον επειδή έχει χρήματα; Δεν μπορώ. Ούτε να αγαπήσω, αλλά ούτε να ερωτευτώ μπορώ κάποιον επειδή έχει χρήματα». Συνάντησε ανθρώπους που προέβαλλαν τα χρήματά τους για να την κερδίσουν; «Και να το έκαναν κάποιοι άνθρωποι είναι σαν να μην έγινε. Ποτέ δεν με εντυπωσίαζαν αυτά τα πράγματα».

Οσοι την έχουν γνωρίσει από κοντά και συνεργαστεί μαζί της μιλούν για μια «κυρία» στον χώρο. «Είχα μια μητέρα κυρία. Αν έχω πάρει κάτι από τη μητέρα μου, είμαι πολύ περήφανη. Την έλεγαν Μαργαρίτα και την ήξεραν όλοι στον χώρο, οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Την είχα πάντα κοντά μου. Ημασταν υπερβολικά κοντά. Ολη μου τη ζωή έμενα μαζί της. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια που ‘‘έφυγε’’... Ηταν τεράστιο σοκ όταν την έχασα. Βίωσα την απώλειά της  μέχρι το κόκαλο, αλλά έπρεπε να προχωρήσω. Πάντα θα μου λείπει. Ηταν πάντα στο πλευρό μου. Ο φύλακας άγγελός μου. Τη νιώθω ακόμα. Ξέρεις, όταν ζούσε, πολλές φορές είχαμε τα καβγαδάκια μας. Με το που την έχασα, λες και μπήκε μέσα μου. Κατάλαβα πολύ καλά τι εννοούσε όταν με συμβούλευε». Υπήρξαν δύσκολες στιγμές στη ζωή της που φοβήθηκε ότι θα έχανε τον εαυτό της; «Μα έχω εκπαιδευτεί στα δύσκολα. Τα εύκολα δεν ξέρω να τα χειρίζομαι. Οι μοναδικές στιγμές που φοβήθηκα ότι θα λυγίσω ήταν όταν έχασα τους δικούς μου ανθρώπους. Τον πατέρα μου και τη μητέρα  μου».




Πώς και δεν παντρεύτηκε ποτέ; «Θεωρώ ότι ο γάμος είναι κάτι τυπικό. Δεν είμαι άνθρωπος του πρέπει, είμαι του θέλω. Είχα σχέσεις μακροχρόνιες στη ζωή μου και, αν το σκεφτείς, σαν γάμος ήταν και αυτές. Η επισημοποίηση δεν με ενδιέφερε. Είχα προχωρημένες απόψεις για τα χρόνια εκείνα. Είχα μια αίσθηση της ελευθερίας που πολλές φορές με τρόμαζε και εμένα την ίδια. Το χαλινάρι δεν μπορώ να το βάλω εγώ».

Πόσες προτάσεις γάμου έχει δεχτεί; «Εχω! Εχω! Αλλά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Στη ζωή μου είμαι πολύ χορτάτη. Δεν έχω απωθημένα. Εχω αγαπήσει και έχω αγαπηθεί και πολύ», αποκαλύπτει. 

Εκτός από την μπουάτ στο Παγκράτι όπου εμφανίζεται η Ελένη μόλις εντάχθηκε στο δυναμικό της επιθεώρησης «Δεν έχουν τσίπρα πάνω τους» στο θέατρο Χατζηχρήστου με τους Στάθη Ψάλτη και Μάρκο Λεζέ. Συγχρόνως είναι σε συζητήσεις για κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά όπως λέει: «Ολα είναι ρευστά». Οσο για εκείνο που την κέρδισε στο τραγούδι, είναι το ότι δεν υποκρίνεται κάποιον ρόλο. «Είμαι εγώ, η Ελένη».










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης