Zeus & Δione: Η Μαρέβα γίνεται μόδα στον διεθνή Τύπο

Zeus & Δione: Η Μαρέβα γίνεται μόδα στον διεθνή Τύπο

Σε ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα το ένθετο περιοδικό του «Observer», μιας από τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες, παρουσιάζεται η πρωτότυπη δουλειά της Zeus & Δione. Ο οίκος μόδας της Μαρέβας Μητσοτάκη και της συνεταίρου της Μιμίκας Χανδακά έχει τεθεί σε τροχιά διεθνούς επιτυχίας και αναγνώρισης   

Zeus  &  Δione: Η Μαρέβα γίνεται μόδα στον διεθνή Τύπο
Ο οίκος ραπτικής και μόδας Zeus & Δione της Μαρέβας Μητσοτάκη και της Μιμίκας Χανδακά ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, όμως μετρά ήδη 55 πόλεις του κόσμου στις οποίες έχει αναπτύξει το δίκτυό του. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται κομβικά σημεία του παγκόσμιου εμπορίου ενδυμάτων, μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, το Τόκιο, η Νέα Υόρκη κ.ά. Η ιδιαίτερη αισθητική και η εμμονή με την κορυφαία ποιότητα των (ελληνικών) πρώτων υλών είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν τη Zeus & Δione να διαφέρει. Γι’ αυτό και ο «Observer» έδειξε ενδιαφέρον για την τάχιστα αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία, δημοσιεύοντας την προηγούμενη Κυριακή ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα στο οποίο παρουσιάζεται εκτενώς η δουλειά και η φιλοσοφία της.



Κλείσιμο
Σημείο εκκίνησης του άρθρου είναι, βέβαια, οι δύο δημιουργοί και ιδιοκτήτριες του νεαρού και φιλόδοξου οίκου μόδας, δηλαδή η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μαρέβα Μητσοτάκη και η Μιμίκα Χανδακά, γνώριμη στο ελληνικό κοινό από τις δραστηριότητές της σε Αθήνα και Λονδίνο. Πάντως, ακόμη και μόνο η επωνυμία Zeus & Δione μαρτυρά την επιρροή από την αρχαία Ελλάδα και την ελληνική παράδοση.




Η εταιρεία ρούχων Zeus & Δione ανακαλύπτει τεχνίτες σε όλη την Ελλάδα αξιοποιώντας τον ελληνικό αργαλειό, τις κατά τόπους κεντήστρες και τις τοπικές τεχνοτροπίες που συναντά κανείς σε απομακρυσμένες γωνιές της χώρας μας. Αυτό που κάνει είναι κυρίως να προσαρμόζει σε μοντέρνες γραμμές τα στοιχεία της παράδοσης, πλαισιώνοντάς τα με υψηλή αισθητική και προωθημένο γούστο. «Είναι εκπληκτικό το πώς η παράδοση του αργαλειού προσαρμόζεται σε ρούχα που ξεχωρίζουν για τις μοντέρνες γραμμές τους και την υψηλή τους ποιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αφιέρωμα του «Observer». Και το κείμενο συνεχίζει σε ακόμη πιο διθυραμβικούς τόνους: «Η παράδοση ζει έντονα μέσα από τα μάτια γυναικών που ξέρουν να μεταφέρουν τη σπάνια τεχνογνωσία τους και μέσω της Μαρέβας και της Μιμίκας δημιουργούν μια μοντέρνα οπτική που κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Zeus & Δione είναι ένα fashion brand που κινητοποιεί την ελληνική οικονομία και προβάλλει την ελληνική μόδα και παράδοση».

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα γίνεται λόγος για γυναίκες από τα Πομακοχώρια, οι οποίες φωτογραφίζονται με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες προκειμένου να γίνει κατανοητό πώς δένει η παράδοση με τη σύγχρονη αισθητική. Ο «Observer» εστιάζει στις δύο κυρίες οι οποίες πριν από τέσσερα χρόνια ονειρεύτηκαν να εξάγουν ελληνική μόδα παντού - και το πέτυχαν. Εγιναν πρέσβειρες της ιδιαίτερης ελληνικής αισθητικής σε μακρινές από τη χώρα μας ηπείρους, όπως π.χ. στην Ασία, και μάλιστα με μοναδική επιτυχία, αφού τα ρούχα τους έχουν περίοπτη θέση στις πιο σημαντικές μπουτίκ της Ιαπωνίας και άλλων χωρών.



Το παντοδύναμο διπλό Δ

Ακόμα και το όνομα της μάρκας είναι συνεπές προς την κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής έμφασης στην ελληνικότητα των ενδυμάτων: Zeus & Δione, Δίας και Διώνη, οι οποίοι στη Μυθολογία ήταν οι γονείς της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. Τα μεγάλα ατού της Μαρέβας Μητσοτάκη και της Μιμίκας Χανδακά είναι, όπως οι ίδιες λένε, «αυτή καθαυτή η πλούσια ελληνική αισθητική κληρονομιά. Από αυτήν πήραμε μοτίβα και σχέδια και τα μεταφράσαμε στο σήμερα. Δερμάτινα σανδάλια, κεντημένα μεταξωτά πουκάμισα, παντελόνια και καφτάνια, αξεσουάρ πλεγμένα με βελονάκι, κοσμήματα και τσάντες. Ολα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από ελληνικές ύλες και Ελληνες τεχνίτες που κρατάνε ζωντανή την τέχνη της υφαντουργίας». Η Μιμίκα αποκαλύπτει: «Χαρτογραφήσαμε όλη την Ελλάδα, μέχρι και το πιο μικρό χωριό. Φτάσαμε μέχρι την Κρήτη, το Μέτσοβο, το Σουφλί. Το Σουφλί, όπως ίσως είναι γνωστό, ήταν κατά τον 19ο αιώνα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής μεταξιού στον κόσμο, όπως η Κίνα. Από εκεί παίρνουμε τα μεταξωτά υφάσματα».




Από τα σαλόνια του Παρισιού σε διεθνή τροχιά

Για το πόσο εύκολο είναι να διεισδύσεις σε μια παγκόσμια αγορά είχαν πει παλαιότερα οι δυο τους ότι «θέλει πολύ τρέξιμο» και πως «τη δουλειά που χρειαζόταν δεν την είχαμε φανταστεί». Η πρώτη φορά που παρουσίασαν τη Zeus & Δione στις διεθνείς αγορές ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Νοίκιασαν, μαζί με άλλα δύο brands από το Λονδίνο, μια γκαλερί στη γωνία των οδών Saint Honoré και Saint Roch στο Παρίσι και έστησαν το δικό τους showroom. Δεν περίμεναν ότι η Zeus & Δione θα γινόταν σημείο αναφοράς στον κόσμο της μόδας. Παριζιάνες έμπαιναν και ρωτούσαν αν μπορούν να αγοράσουν τα κομμάτια τους και τους φαινόταν τρελό που τα ρούχα ήταν φτιαγμένα ένα-ένα στο χέρι. Μια εσάρπα, για παράδειγμα, μπορεί να θέλει 10 με 15 ημέρες για να γίνει. Η Μαρέβα Μητσοτάκη και η Μιμίκα Χανδακά παραδέχονται ότι λίγες αντίστοιχες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν.



Γι’ αυτό και λένε ότι «η ελληνική παράδοση υπήρξε, κατά καιρούς, πηγή έμπνευσης για αρκετούς ξένους σχεδιαστές, όπως ο Emilio Pucci που είχε φτιάξει μια ολόκληρη καλοκαιρινή συλλογή αφιερωμένη στην Ελλάδα. Ωστόσο, εμείς δεν είχαμε αξιοποιήσει αυτό το στοιχείο όσο έπρεπε. Ισως τώρα να είναι η κατάλληλη ώρα και η σωστή συγκυρία». Μιλώντας για τους αγαπημένους τους Ελληνες σχεδιαστές, αναφέρονται στον Γιώργο Ελευθεριάδη, τους Deux Hommes, τη Σοφία Κοκοσαλάκη, τη Μαίρη Κατράντζου και φυσικά τη... δικιά τους Λύδια Βουσβούνη. «Οραμά μας», συνεχίζουν, «είναι να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το ξεχωριστό, το χειροποίητο, κόντρα σε μια εποχή που η μαζική παραγωγή κυριαρχεί σε όλα». Στο αφιέρωμα που τους έκανε ο «Observer» αναφέρουν ότι οι γυναίκες της ελληνικής περιφέρειας παίρνουν οι ίδιες το μαλλί από τα ζώα, το μετατρέπουν σε νήμα και το αξιοποιούν φτιάχνοντας μακραμέ. Γι’ αυτό και υπό την προστασία της Zeus & Δione βρίσκονται νέοι άνθρωποι προκειμένου να συνεχιστεί η παραδοσιακή τεχνική της κατασκευής νήματος, ραψίματος και κεντήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης