Ένα κείμενο του 1939 για τις αρετές του καλού ζαχαροπλάστη

Ένα κείμενο του 1939 για τις αρετές του καλού ζαχαροπλάστη

Μικρό αφιέρωμα στον Δαλάι Λάμα της γλύκας, τον Ζαχαροπλάστη - «Είναι ένας καλλιτέχνης, ολίγον γλύπτης, ολίγον ζωγράφος και προ παντός ολίγον αρχιτέκτων, διότι σχεδιάζει και εκτελεί γλυπτικά και αρχιτεκτονικά έργα, αγάλματα και πύργους από ζάχαρην και παγόδες από σοκολάταν»

Ένα κείμενο του 1939 για τις αρετές του καλού ζαχαροπλάστη
Μπήκαμε για τα καλά στην περίοδο των γιορτών, και δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν από τους βασικούς συντελεστές της: τον Ζαχαροπλάστη.

Μία από τις πιο πετυχημένες σκιαγραφήσεις είναι κι’ αυτή του Θέμου Ποταμιάνου που δημοσίευσε ο «Θησαυρός» το 1939:

"Ο ζαχαροπλάστης έχει τάξει ως σκοπόν του βίου του να μετριάζη τας πικρίας της ζωής, προσφέρων ως αντίδοτον τα γλυκύτατα προϊόντα της κουζίνας του. Και αρκεί να εισέλθη μίαν φοράν κανείς εις το κατάστημά του και να δοκιμάση τα είδη του, δια να ταχθή οριστικώς με το μέρος εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ζωή είναι "γλυκειά". Ασφαλώς γλυκειά είναι η ζωή, εφ' όσον υπάρχουν γαλακτομπούρεκα και μπακλαβάδες και πάστες και αμυγδαλωτά και όλα τα είδη της γλυκυτάτης βιομηχανίας του ζαχαροπλαστείου.

Κλείσιμο
Όπως ένας στρατηγός, ο ζαχαροπλάστης παρατάσσει εναντίον της πικρίας και των άλλων του βίου δεινών, τα συντάγματά του και τας εφεδρίας του -φόρμες και μπαστούνια από διάφορα γλυκίσματα. Κατά του πένθους, λόγου χάριν, αντιτάσσει τα ζαχαρένια του βουτήματα και τον παρήγορον καφέν και κατά της ερωτικής προδοσίας τον μελίρρυτον και χορταστικόν μπακλαβάν. Όταν είναι κανείς χορτάτος ενθυμείται ολιγώτερον την άπιστον. Τέλος, εις τους μελαγχολικούς, προσφέρει μίαν ανοιχτόχρωμη, χαρούμενη πουτίγκα και εις τους νευρικούς μίαν σουμάδαν κατευναστικήν. Με μίαν λέξιν κάθε πικραμένος ευρίσκει πλησίον του το φάρμακόν του και πείθεται ότι η πικρία του δεν κατέκτησεν ολοσχερώς την γην.



Αν και δεν είναι κατά βάθος θρήσκος, τιμά όπως ο ανθοπώλης την μνήμην όλων των Αγίων και χαίρει όταν πλησιάζη ημέρα εορτής, διότι περιμένει πελατείαν. Έτσι συμβαίνει να είναι κεφάτος όλον τον Δεκέμβριον, διότι τότε συμπίπτουν πολλαί εορτές και πανηγύρεις, ενώ, αντιθέτως, είναι σκυθρωπός το καλοκαίρι, διότι είναι εποχή ισχνή εις εορτάς και εις εισπράξεις.

Ήρεμος, πράος και μειλίχιος, αγαπά τους πάντες και τα πάντα και ιδιαιτέρως τα παιδιά, που του εξοδεύουν τα περισσότερα γλυκύσματα. Εν τούτοις δεν χωνεύει τους μπεκρήδες, οι οποίοι προτιμούν τους αλμυρούς μεζέδες, καθώς και τους διαβητικούς, οι οποίοι απέχουν εντελώς από όλα τα γλυκά. Αλλά και τους ανθοπώλας τους έχει γραμμένους εις κακόν κατάστιχον, διότι του κάμνουν φοβεράν αντίπραξιν κατά τας εορτάς με τα λουλούδια των. Εις αντεκδίκησιν και αυτός και προς ανταγωνισμόν, σχεδιάζει άνθη επάνω εις τα γλυκίσματά του.



Γενικώτερον είναι ένας καλλιτέχνης, ολίγον γλύπτης, ολίγον ζωγράφος και προ παντός ολίγον αρχιτέκτων, διότι σχεδιάζει και εκτελεί γλυπτικά και αρχιτεκτονικά έργα, αγάλματα και πύργους από ζάχαρην και παγόδες από σοκολάταν. Αλλά και με τον μάγειρον συγγενεύει αρκετά, διότι είναι και αυτός δυνατός εις την αλχημείαν της κουζίνας και εις την μεταμόρφωσιν των διαφόρων γλυκισμάτων.

Κυρίως, όμως, είναι ο γλυκατζής, ο δαλαϊλάμας της γλύκας, ο άνθρωπος-σιρόπι, ο άνθρωπος από τον οποίον ό,τι προέρχεται είναι γλυκό. Έτσι τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Δια τούτο και ο λαός όταν βλέπη εις τον δρόμον κανέναν θηλυκόν μελισταγές και ζουμπουρλούδικον, το ερωτά:

"Ζαχαροπλάστης ήτανε ο πατέρας σου;"


Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)




Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com
   


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης