Star wars εναντίον τρόμου

Star wars εναντίον τρόμου

Φωτογραφίες, ευχές, λακωνικοί σχολιασμοί και συγκινητικά σκίτσα: διάσημοι Ελληνες και Γάλλοι σταρ στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στα social media ενώνοντας τις φωνές   τους ενάντια στην τρομοκρατία, στον φόβο, στον τυφλό φανατισμό, στην τρέλα

Star wars εναντίον τρόμου
Ενα δάκρυ να τρέχει από τα μάγουλα της Μαριάν -του συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας-, μια ματωμένη γαλλική σημαία με κρυμμένα από κάτω πτώματα, κεριά, μπαλόνια και μια καρδιά να χτυπάει στην καρδιά του χάρτη της Γαλλίας είναι μερικά από τα εικονογραφικά ενσταντανέ των διάσημων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη Γαλλία. Από τον Νίκο Αλιάγα έως τον Κώστα Γαβρά και την Αντέλ Εξαρχόπουλος, όλοι εξέφρασαν τον πόνο και την ανησυχία τους με τον δικό τους τρόπο στα social media. «Δεν μπορείς να ελέγξεις όσα συμβαίνουν σε μια ελεύθερη πόλη, δεν μπορεί να είναι στρατοκρατούμενος ένας τόπος ανοιχτός όπως το Παρίσι», δήλωσε ο Γαβράς σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η Πόλη του Φωτός και της Ομορφιάς, όμως, δεν είναι πια αυτή που νομίζαμε. «Κι αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό», ομολογεί ο Γαβράς και τονίζει: «Το περιμέναμε το χτύπημα. Προσωπικά, με είχαν προειδοποιήσει να μην μπαίνω σε μετρό και να μην ταξιδεύω με συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες. Ποτέ δεν περίμενα, όμως, όσο κι αν ανησυχούσα, ότι θα γίνουν επιθέσεις τέτοιας εμβέλειας και έκτασης, αν και ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν χτύπημα. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ήταν προετοιμασμένες εδώ και καιρό», λέει.



Κλείσιμο
Συγκλονιστικό το σκίτσο του Κάρλος Λατούφ με μια γαλλική σημαία να σκεπάζει τα πτώματα - ο τρόπος του Νίκου Αλιάγα να εκφράσει την οδύνη του, που μοιάζει κυριολεκτικά να θρηνεί με τον λακωνικό σχολιασμό #Paris #sadness #prayforParis



Ωστόσο, το πλήγμα είναι τόσο μεγάλο, ο θάνατος πανταχού παρών, ο θρήνος αδόκητος. Τη βαριά του οδύνη εξέφρασε με κάθε τρόπο φροντίζοντας να ενημερώνει τις σελίδες του στο Twitter και το Instagram ο Νίκος Αλιάγας, ενώ χιλιάδες φαν του μοιράζονται τις σκέψεις του.

Συγκλονιστικό ήταν το σχέδιο του γνωστού σκιτσογράφου Πλαντού, που ανέβασε ο Αλιάγας στο Twitter του, με την αντιπαράθεση μιας εικόνας από ένα πολύβουο bar και δίπλα ακριβώς με αυτή των σπασμένων καθισμάτων και του αίματος και τον τίτλο «Barbares». Αντίστοιχα ανατριχιαστικό είναι και το σκίτσο του Κάρλος Λατούφ με μια γαλλική σημαία να σκεπάζει τα πτώματα - ο τρόπος του Αλιάγα να εκφράσει την οδύνη του. Πιο παράδοξα και ανατριχιαστικά ρομαντική η ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον Πύργο του Αϊφελ που μοιάζει κυριολεκτικά να θρηνεί με τον λακωνικό σχολιασμό του διάσημου αρθρογράφου και παρουσιαστή της γαλλικής τηλεόρασης. Μια προσευχή για το Παρίσι και τα θύματα προτίμησε να στείλει και η -επίσης δική μας- Αντέλ Εξαρχόπουλος. Δεν είχε προλάβει να χαρεί τη μεγάλη της επιτυχία από το εξώφυλλο στο «Garcia», ένα από τα πρώτα σε κυκλοφορία περιοδικά στη Γαλλία, όταν συνέβη το χτύπημα.

Η Πόλη του Φωτός και της Ομορφιάς, όμως, δεν είναι πια αυτή που νομίζαμε. «Κι αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό», είπε σε συνέντευξή του ο Κώστας Γαβράς



Ετσι, δίπλα στις πανέμορφες φωτογραφίες της, όπως και τις πρόσφατες από το ένθετο της «Liberation», υπάρχουν διάσπαρτες εικόνες από το #Pray_for_Paris και διάφορα μηνύματα προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Προσεύχομαι για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους στο Παρίσι» ήταν το πρώτο tweet που έστειλε η Αντέλ από καρδιάς σε όλους όσοι μένουν πίσω και υποφέρουν. Το δικό του Παρίσι επέλεξε για μήνυμα ο διάσημος σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν με ένα όμορφο σκίτσο του Παρισιού συνοδευόμενο από μια καρδούλα και τη φράση: «Εχω δυο αγάπες. Τη χώρα μου και το Παρίσι». Εξίσου συγκινητικό και το μήνυμα της Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία φέτος απολαμβάνει τη μεγάλη επιτυχία μετά τη συγκλονιστική της ερμηνεία στον «Μάκβεθ» στο πλευρό του Φασμπέντερ. Η Κοτιγιάρ προτίμησε να ανεβάσει στο Instagram μια παραστατική φωτογραφία με τον ασπρόμαυρο χάρτη της Γαλλίας και μια κόκκινη καρδιά να στολίζει τη θέση της πληγωμένης πρωτεύουσας. Η φωτογραφία συνοδευόταν από ένα τεράστιο μήνυμα αγάπης: «Στέλνω την αγάπη μου στην πόλη μου, στη χώρα μου, στον κόσμο μας, σε όλους όσοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους, σε όλους όσοι έχουν τραυματιστεί, στις οικογένειές τους. Την αγάπη μου κόντρα στον τρόμο, στην τρέλα».



Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης και της θλίψης, ο Ρομέν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά, τουίταρε με χιούμορ: «Το μοναδικό καλό νέο είναι ότι οι U2 ακύρωσαν τη συναυλία τους»



Ποιος μπορεί να αγνοήσει όλα όσα συμβαίνουν και μοιάζουν εξωφρενικά; Ο ελληνικής καταγωγής βραβευμένος με Οσκαρ αγαπημένος συνθέτης του κινηματογράφου Αλεξάντρ Ντεσπλά είχε προφητικά δηλώσει ότι τα χτυπήματα δεν θα τέλειωναν στο «Charlie Hebdo». Ωστόσο, είχε από τότε τονίσει ότι οι Γάλλοι σε τόσο δραματικά γεγονότα δεν απαντάνε με μηνύματα μίσους αλλά αγάπης - παρόλη τη θλίψη τους: «Δεν άκουσα ποτέ κανέναν να λέει “σκοτώστε τους”, ούτε καν τους συγγενείς των θυμάτων. Να τους πιάσουν ναι, αλλά νομίζω ότι πλέον παντού στη Γαλλία επικρατεί η θλίψη», είχε πει ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης.



Φωτογραφίες στο Twitter από την πόλη της καρδιάς της με τη φράση «Παρίσι, σ’ αγαπώ» ανέβασε η Λεά Σεϊντού



Πόσο μάλλον τώρα που το χαμόγελο δείχνει να έχει σβήσει από τα όμορφα πρόσωπα όπως αυτό της Λεά Σεϊντού. Τις μέρες που απολάμβανε τη μεγάλη επιτυχία του «Spectre», κάνοντας μάλιστα παγκόσμια τουρνέ για τις διάφορες πρεμιέρες, έγινε το ανέλπιστο. Η ίδια δεν χρειάστηκε να πει πολλά. Ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες για την πόλη της καρδιάς της και τις συνόδεψε με τη φράση «Παρίσι, σ’ αγαπώ». Και με μια ευχή: «Ελπίζω να είναι όλοι ασφαλείς στο Παρίσι». Η Κατρίν Ντενέβ προτίμησε να τουιτάρει το κλασικό και απαράμιλλο σύνθημα της Γαλλίας «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα», το οποίο συνόδευσε με ευχές για ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο. Η Εμανουέλ Μπεάρ δήλωσε συντετριμμένη: «Δεν μπορώ να πω τίποτα, ούτε να κάνω. Οι σκέψεις μου βρίσκονται αποκλειστικά στα θύματα και στις οικογένειές τους».



Εικόνες από το #Pray_for_Paris και μηνύματα όπως «Προσεύχομαι για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους στο Παρίσι» ήταν τα πρώτα tweets της Αντέλ Εξαρχόπουλος




Ο Ματιέ Κασοβίτς, από την άλλη, ο οποίος είχε διαβλέψει το συγκρουσιακό μένος των περιθωριοποιημένων στα προάστια τέκνων από τις φτωχές χώρες της Αραβίας με τη διάσημη ταινία του «Το Μίσος», έστειλε μηνύματα ειρήνης με τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες να ενώνουν συμβολικά τα χέρια. Και ο καλός του φίλος Ρομέν Γαβράς, υιός Κώστα Γαβρά, που έχει επίσης τιμήσει τα αδικημένα προάστια, προσπάθησε να αποδραματοποιήσει τους τόνους με ένα χιουμοριστικό τουιτάρισμα: «Το μοναδικό καλό νέο είναι ότι οι U2 ακύρωσαν τη συναυλία τους». Το πιο ουσιαστικό μήνυμα -και με τα περισσότερα τελικά likes- ήταν αυτό του Ζαν Ντιζαρντάν, το οποίο αναδημοσίευσε από τους «New York Times» στη σελίδα του στο Twitter: «Η Γαλλία ενσαρκώνει όλα όσα οι φανατικοί μισούν: τη χαρά της ζωής από μια πλειάδα πραγμάτων: το άρωμα μιας κούπας καφέ και των κρουασάν το πρωί, τις όμορφες γυναίκες με τα φουστάνια τους να ανεμίζουν καθώς περπατάνε ανέμελα και γελώντας στον δρόμο, τη μυρωδιά που έχει το ζεστό ψωμί, ένα μπουκάλι κρασί που μοιραζόμαστε με φίλους, μερικές στάλες από το αγαπημένο μας άρωμα.



Τα περισσότερα likes κέρδισε το tweet του Ζαν Ντιζαρντάν -αναδημοσίευση από τους «Times»της Νέας Υόρκης-, που υμνούσε τη Γαλλία, την απόλυτη ενσάρκωση όλων όσα μισούν οι φανατικοί: «Γιατί καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καλύτερο ορισμό για τη ζωή από τους Γάλλους»



Τα παιδιά που παίζουν στους Κήπους του Λουξεμβούργου, το δικαίωμα να μην πιστεύουμε σε κανέναν θεό, να κοροϊδεύουμε τη μανία των υπολοίπων με τις δίαιτες, να φλερτάρουμε ελεύθερα και να αποδεχόμαστε με άνεση το σεξ εκτός γάμου, να αγαπάμε τις διακοπές και τα βιβλία κάθε είδους, να μην πληρώνουμε για να μάθουμε γράμματα, να τσακωνόμαστε και να φιλιώνουμε και πάλι, να κοροϊδεύουμε ακόμα και όσους δεν ενδιαφέρονται για τη μετά θάνατον ζωή. Γιατί καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καλύτερο ορισμό για τη ζωή από τους Γάλλους».



Η Μαριόν Κοτιγιάρ προτίμησε το Instagram: ο ασπρόμαυρος χάρτης της Γαλλίας με την κόκκινη καρδιά ήταν ο τρόπος της να εκφραστεί


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης