Μαρία Αριστείδου: Ζωγραφίζοντας...με καφέ!

Μαρία Αριστείδου: Ζωγραφίζοντας...με καφέ!

Η 27χρονη Ελληνοκύπρια που ξεκίνησε να ζωγραφίζει με καφέ από ένα λάθος, βρέθηκε καλεσμένη στο «Goodmorning America» για να μιλήσει για την τέχνη της

Μαρία Αριστείδου: Ζωγραφίζοντας...με καφέ!
Ο κόσμος του Διαδικτύου κρύβει απίστευτες εκπλήξεις για τον κάθε επισκέπτη. Μπροστά σε μια τέτοια βρέθηκα το Μάρτιο, όταν είδα ζωγραφική με καφέ στον ιστότοπο του boredpanda.com ‒ γνωστό για τις αναρτήσεις του προβάλλοντας ιδιαίτερες φωτογραφίσεις και καλλιτεχνικές δημιουργίες. Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό, καθώς γνωστά ζωγραφικά έργα και φιγούρες της ποπ κουλτούρας απεικονίζονταν πιστά με μόνο «όχημα» τον ελληνικό καφέ ή τον espresso. Ωστόσο η έκπληξή μου δεν τελείωσε εκεί. Η καλλιτέχνις που είχε δημιουργήσει τα συγκεκριμένα έργα λεγόταν Μαρία Αριστείδου. «Είναι δυνατόν Ελληνίδα να φτιάχνει τέτοια έργα τέχνης και να μην έχει προβληθεί από κανέναν;»

Η Μαρία είναι από την Κύπρο και εδώ και αρκετούς μήνες έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τα έργα τέχνης της, που έγιναν viral με ένα… tweet. Όταν ο Hugh Laurie (ο γνωστός Dr. House) δημοσίευσε στο Twitter του την προσωπογραφία που του έφτιαξε η Μαρία με καφέ, η δουλειά της έκανε το γύρο του κόσμου. Έπειτα από λίγο καιρό την είδα σε κανάλια, από το Πρω1νό του ΑΝΤ1 μέχρι την εκπομπή Στα Καλά Καθούμενα στο Epsilon, να μιλά για την ξεχωριστή δουλειά της. Όμως, η φήμη της δεν σταμάτησε εκεί. Η Μαρία πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Good Morning America, του αμερικανικού καναλιού ABC, με παρουσιαστή τον Michael Strahan. Πώς βρέθηκε εκεί; Ήταν πιο απλό από ό,τι φαντάζεστε: Έλαβε ένα mail, με το οποίο την καλούσαν να μιλήσει για την τόσο ξεχωριστή δουλειά της και, όπως μας λέει, η εμπειρία της στη Νέα Υόρκη, στο πλατό της διάσημης εκπομπής, ήταν μοναδική, καθώς όλοι την υποδέχτηκαν με ευγένεια και ενθουσιασμό.

Κλείσιμο


Η Μαρία ζωγραφίζει από μικρό παιδί. «Έπαιρνα τις κηρομπογιές μου και ζωγράφιζα οικογενειακές στιγμές στους τοίχους του δωματίου της μητέρας μου» θυμάται γελώντας. Η κλίση της φάνηκε από νωρίς, αλλά η συνέχεια ήρθε συνειδητά. «Σπούδασα καλές τέχνες γιατί αυτό αγαπούσα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μαθήτρια όλοι στο σχολείο με φώναζαν “Η Μαρία που ζωγραφίζει”» εξομολογείται στο People. Έχει πτυχίο bachelor στο Fine Art, Printmaking του Manchester Metropolitan University και μεταπτυχιακό στο Arts Health του πανεπιστημίου Central Lancashire και από το μυαλό της πέρασαν πολλές ιδέες επαγγελματικής αποκατάστασης. «Όσο σπούδαζα, ονειρευόμουν πολλά για το μέλλον. Σκεφτόμουν να εργαστώ σε γκαλερί, να εξειδικευτώ σε design and technology ή interior, animation, όλες οι πιθανές επιλογές περνούσαν από το μυαλό μου! Πολύ μετά τις σπουδές όλα μπήκαν στη θέση τους από μόνα τους και ξεκίνησαν να βγάζουν νόημα». Γιατί, όμως, ζωγραφική με καφέ; «Τυχαία! Δούλευα για ένα project και όταν το σχέδιο έφτασε στο τελικό του στάδιο, κατά λάθος, μου έπεσε ο καφές επάνω, με αποτέλεσμα να το καταστρέψει. Κανονικά θα πάθαινα κρίση πανικού. Αλλά για κάποιον περίεργο λόγο το είδα σαν κάτι απίστευτα ενδιαφέρον και μοναδικό! Η τυχαία αποτύπωση και η απόχρωση του χρώματος του καφέ πάνω στο σχέδιο πραγματικά μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Κάπως έτσι ξεκίνησα να πειραματίζομαι με διάφορα είδη καφέ, σχεδιάζοντας θέματα που μου κινούσαν το ενδιαφέρον, έτσι ώστε να χτίσω ένα σωστό πειραματισμό». Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο η Μαρία έδειξε τις δημιουργίες της με καφέ ήταν η μητέρα της. «Νομίζω πως είναι πάντα ο πρώτος και πιο αυστηρός κριτής μου. Αν δεν άξιζε αυτό που είχα φτιάξει, ίσως να με σταματούσε και να μην έφτανα μέχρι εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Βέβαια, οι στιγμές απογοήτευσης δεν έλειψαν ούτε για τη Μαρία. «Ακόμη υπάρχουν τέτοιες στιγμές, απλά πιο σπάνια, και πάντα θα υπάρχουν. Βέβαια, δεν ξεχνώ πως στην αρχή που επέλεξα να ασχοληθώ με την τέχνη ήταν πολλοί εκείνοι που μου έλεγαν πως ποτέ δεν θα μπορούσα να πετύχω με κάτι τέτοιο και πως η τέχνη είναι απλά ένα χόμπι. Πιθανώς να θεωρούσαν ότι είναι μια φάση μου και θα περάσει και πως κάποια στιγμή θα έβλεπα πιο ώριμα το τι θα κάνω ως επάγγελμα. Εγώ, πάλι, έβλεπα τον εαυτό μου σαν κάποιον που θα μπορούσε να είναι καλός επαγγελματίας, γιατί όχι λοιπόν ένας επαγγελματίας της τέχνης; Για μένα, όμως, έπαιξε ρόλο πως από παιδί αυτό αγαπούσα, όπως επίσης το γεγονός πως είχα τη στήριξη της οικογένειάς μου. Η επιμονή και η υποστήριξή τους με οδήγησαν μέχρι εδώ. Χαίρομαι όταν κάποιος αναγνωρίζει πως το ιδιαίτερο της δουλειάς μου είναι η πινελιά μου και ο τρόπος που χρησιμοποιώ τον καφέ, παρά το ίδιο το υλικό».

Μπορεί να σπούδασε στην Αγγλία, όμως δεν είναι η μόνιμη βάση της. «Στο εξωτερικό ζω on and off, από τον καιρό που σπούδαζα. Πηγαινοέρχομαι από το 2007, ιδίως στις περιοχές βορειοδυτικά της Αγγλίας, όπου και σπούδαζα, Μάντσεστερ και Λίβερπουλ κυρίως για δουλειές, παρουσιάσεις και εκθέσεις» εξηγεί. Τελικά, στο εξωτερικό εκτιμούν περισσότερο έναν καλλιτέχνη; «Στο εξωτερικό υπάρχουν πράγματι περισσότερες ευκαιρίες, ίσως γιατί υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες. Όταν βρεις τη δικιά σου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθείς και να ξεχωρίσεις, αλλά παράλληλα στο εξωτερικό τα πράγματα είναι και πολύ πιο αυστηρά».

Στην προώθηση των δημιουργιών της Μαρίας Αριστείδου έχουν βοηθήσει και τα social media. «Πρέπει να ξέρεις να τα χειρίζεσαι σωστά. Απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο για να μάθεις πώς λειτουργούν και πώς θα τα αξιοποιήσεις ανάλογα με αυτό που κάνεις, γιατί τα trends αλλάζουν στα social media κάθε 5 δευτερόλεπτα και πρέπει να είσαι ενημερωμένος για όλα».

Τη ρωτώ τι θα ζωγράφιζε, εάν είχε τον καμβά της, τους καφέδες της επιλογής της και τα καλύτερα πινέλα, για να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον κόσμο αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η απάντησή της με εκπλήσσει: «Τον Μίκυ Μάους. Δεν είναι απλά ένα καρτούν, για μένα συμβολίζει πολλά. Μέσα από τις ταινίες του, παιδί ακόμα, έμαθα να ονειρεύομαι και να μην τα παρατάω. Οι χαρακτήρες του Μίκυ και της παρέας του είναι αυτοί που με βοήθησαν ως παιδί να αντιμετωπίσω το πένθος, τη θλίψη, το άγχος και την απόρριψη. Όταν έμαθα να αγκαλιάζω αυτή την αγάπη και την αισθηματική αξία που είχαν για μένα αυτοί οι χαρακτήρες, παρά τις αντιπαραθέσεις συγκεκριμένου κοινού, δέχτηκα τον εαυτό μου και πέτυχα. Επίσης, το να φτιάχνω τέτοιους χαρακτήρες, με οποιοδήποτε υλικό, είναι για μένα πάντα διασκεδαστικό και ποτέ βαρετό!».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης