Πέτρος Κουσουλός: «Ζούμε στην πιο αβέβαιη χώρα του κόσμου»

Πέτρος Κουσουλός: «Ζούμε στην πιο αβέβαιη χώρα του κόσμου»

Ανήκει στη νέα γενιά δημοσιογράφων, που με σκληρή δουλειά και θέληση κατάφερε να ξεχωρίσει. Ο ίδιος κάνει τον απολογισμό του και μας αφήνει να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα

Πέτρος Κουσουλός: «Ζούμε στην πιο αβέβαιη χώρα του κόσμου»

Πώς βίωσες τη φετινή τηλεοπτική σου χρονιά;

Τρομερή εμπειρία. Το Checkpoint ήταν μια εκπομπή που δουλεύαμε με τη Γιάννα Παπαδάκου στο μυαλό μας, ως concept, πάρα πολύ καιρό. Ήταν στοίχημα για μας να κάνουμε μια ερευνητική εκπομπή, μια εκπομπή που θα στηρίζεται στο πρωτογενές ρεπορτάζ και την έρευνα. Ξεκινήσαμε αρχές Ιουνίου.

Θα συνεχίσετε και του χρόνου;
Πρώτα ο Θεός. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, γιατί στη ζωή «Ποτέ μη λες ποτέ». Ζούμε στην πιο αβέβαιη χώρα του κόσμου.
Κλείσιμο

Είναι η πρώτη φορά που συζητάς με την τηλεόραση του Αlpha για κάτι τηλεοπτικό;
Ναι.

Πέρσι το όνομά σου ακουγόταν για διάφορες εκπομπές.
Για τα ψυχαγωγικά λες. Αμιγώς ψυχαγωγική, θα το απέκλεια. Αν μου έλεγες infotainment, κάτι που μπορεί να συνδυάσει την ψυχαγωγία με την ενημέρωση, είναι κάτι το όποιο θα σκεφτόμουν.

Είχε ακουστεί πολύ το όνομά σου για την εκπομπή της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου. Θα ήταν αλλιώς αν πήγαινες εκεί; Ήθελες να έχεις μόνο το κομμάτι της ενημέρωσης;

Δεν ήμουν ποτέ αρνητικός γι’ αυτή την εκπομπή. Όμως δεν θα μπορούσα να υπηρετήσω μόνο την ψυχαγωγία. Και φυσικά δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, το ξεκαθαρίζω. Ίσα ίσα, η Κωνσταντίνα είναι αγαπημένη. Έχει να κάνει με το στήσιμο της εκπομπής. Να κάνω κάτι που δεν με εκφράζει και με καταπιέζει, δεν θα το έκανα για κανένα λόγο, όσο καλή κι αν ήταν η πρόταση. Σίγουρα, για να συμμετάσχω σε μια τέτοια εκπομπή, η οποία θα ήταν αμιγώς ψυχαγωγική, θα έπρεπε να δούμε και κάποιες άλλες παραμέτρους και να βάλουμε και το ενημερωτικό στοιχείο μέσα σε αυτή. Αλλιώς δεν θα το συζητούσα καν.

Θεωρείς πως λόγω ηλικίας μπορείς να πείσεις τόσο πολύ ώστε να κάνεις μια δική σου ενημερωτική εκπομπή;
Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με την ηλικία. Ίσα ίσα, ο κόσμος συνηθίζει. Αν το προϊόν που του δίνεις το σέβεται και σε ό,τι αφορά το ενημερωτικό έχει μια αντικειμενική ενημέρωση, τότε πιστεύω ότι θα πας καλά. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι δεν σου δίνονται εύκολα ευκαιρίες στην ελληνική τηλεόραση. Είναι λίγο «κλειστό» το επάγγελμα του παρουσιαστή και του δημοσιογράφου. Το λέω στην τρόικα, αν μας διαβάσουν. (γέλια) Θα πρέπει να το κοιτάξουμε αυτό, να δούμε πώς θα ανοίξει. Και το λέω για εμάς που είμαστε η νέα γενιά ανθρώπων, που πρέπει κάποια στιγμή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να βγούμε πιο μπροστά.

Η τηλεόραση πώς μπήκε στη ζωή σου;
Με έβγαλε η Ράνια Ματαφιά. Ήταν καλοκαίρι, χτύπησε το τηλέφωνό μου, ήταν η Ρούλα Κουσκουρή και μου είπε: «Θα κάνουμε μια εκπομπή με τον Στρατή Λημνιό στο Αlter και θέλουμε να έρθεις». Όταν πήγα εκεί, κατάλαβα ότι ήθελαν ρεπόρτερ και συμπαρουσιαστή. Ήταν δύο υπέροχα χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες και οικονομικά, αλλά και με την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε.



Σας χρωστάνε χρήματα;
Ναι, και δεν θα τα πάρουμε ποτέ. Εγώ ήμουν τυχερός, γιατί βρήκα αμέσως δουλειά. Υπήρχαν όμως συνάδελφοι και κυρίως ζευγάρια, που ήταν παντρεμένα και δούλευαν στο Alter. Εμείς βιώσαμε την κρίση στο πετσί μας. Το κλείσιμο του Alter ήταν από τα πρώτα μεγάλα χτυπήματα της κρίσης. 700 άτομα έμειναν χωρίς δουλειά μέσα σε μια μέρα.

Πόσο καιρό πηγαινοερχόσασταν με αβεβαιότητα για το μέλλον του καναλιού;

Μήνες. Εδώ ετοιμάζαμε εκπομπή και δεν ξέραμε αν την επόμενη μέρα θα τη βγάζαμε στον αέρα. Άλλοι δεν είχαν χρήματα ούτε για τις μετακινήσεις τους. Ακραίες καταστάσεις. Με λυπεί που εκείνη την περίοδο το κανάλι είχε πάρα πολλές δυνατότητες και πήγαινε και πάρα πολύ καλά.

Πώς είναι συνεργασία με τον Δήμο Βερύκιο που κλείνει ενάμιση χρόνο;

Ταραχώδης.

Πραγματικά σε βγάζει από τα ρούχα σου;
Εγώ ίσως τον βγάζω από τα ρούχα του. Γιατί απλά διαφωνούμε. Ο Δήμος είναι ο Δήμος. Έχει τη δική του σφραγίδα. Πρέπει να το πω: Είμαι υπόχρεος στον Δήμο, για τον απλό λόγο ότι μου άνοιξε μια τεράστια πόρτα, την πόρτα του Alpha. Με εμπιστεύτηκε το Μάρτιο του 2014ως αντικαταστάτη του Δημήτρη Σταυρόπουλου, με τον οποίο συνεργαζόταν πάρα πολλά χρόνια. Έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα δίπλα του, όπως τον τρόπο που πρέπει να χειρίζομαι τις συνεντεύξεις, την επικαιρότητα. Από την άλλη, δεν παύει να είναι δύσκολη μια συμβίωση. Ο κόσμος νομίζει ότι είναι στημένο αυτό που γίνεται, αλλά δεν είναι. Θέλω να σου πω ότι βγαίνουμε και κάνουμε την εκπομπή χωρίς να έχουμε σκαλέτα.

Στο ντύσιμό σου, τελικά, πόση ώρα αφιερώνεις πριν φύγεις από το σπίτι; Γιατί κάθε πρωί γίνεται και ένα σχόλιο.

Τρίχες. Αυτά είναι τα κακεντρεχή σχόλια που κάνει ο Βερύκιος, γιατί ζηλεύει. Ανοίγω εκείνη τη στιγμή την ντουλάπα και ό,τι μου αρέσει το βάζω. Δεν έχουμε βεστιάρια. Στο ραδιόφωνο είμαστε παραπεταμένοι!

Όλο αυτό που έγινε τώρα με την πολιτική κατάσταση το ξέρατε, το περιμένατε;

Εγώ περίμενα ότι η διαπραγμάτευση θα πατώσει. Το έλεγα και με αποκαλούσαν τρομολάγνο. Αν παρατηρούσες τι συνέβαινε στη χώρα μας τους τελευταίους πέντε μήνες, θα έβλεπες ότι με μαθηματική ακρίβεια οδεύαμε εκεί που τελικά πήγαμε. Ακολουθήθηκαν λάθος δρόμοι και αποδείχτηκε αυτό. Από εκεί και πέρα, για το δημοψήφισμα πήραμε μια απόφαση βεβιασμένα και σε λάθος χρόνο, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες, και υπογράψαμε μια συμφωνία, η οποία είναι χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα είχε έρθει αν είχε κλείσει νωρίτερα. Πάμε στο πιο σκληρό μνημόνιο, ίσως το πιο σκληρό που έχει υπογραφεί ποτέ, με τα πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, για τα οποία λέμε «πάλι καλά, από τη στιγμή που δεν χρεοκοπήσαμε».

Θα βγάλουμε το μνημόνιο εις πέρας;

Καλή ερώτηση. Το μέλλον θα δείξει. Είναι δύσκολο να το βγάλει η παρούσα κυβέρνηση μόνη της. Αυτό που βλέπω και θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει είναι μια σύμπνοια των πολιτικών κομμάτων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια ποτίσαμε –και οι δημοσιογράφοι μέσα– το λαό με ψευδαισθήσεις, με ψεύτικες ελπίδες, με μίσος, με δηλητήριο. Του δώσαμε την εντύπωση πως θα υπάρχει ένας άλλος δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Εδώ και τρία χρόνια έχεις το δικό σου site, το e-reportaz. Πώς προέκυψε;
Το ανοίξαμε μαζί με μια παρέα φίλων, γιατί πιστεύω ότι αυτό που ενδιαφέρει το Διαδίκτυο και εκεί που πρέπει να δώσουμε βάση είναι το πρωτογενές ρεπορτάζ. Στηριζόμαστε στην πρωτογενή ενημέρωση, με περισσότερη έμφαση στο αστυνομικό-δικαστικό ρεπορτάζ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ξέρεις τι είναι για ένα μικρό site, το οποίο ουσιαστικά βασίζεται σε μια παρέα, να σταθεί μόνο του και εμπορικά και διαφημιστικά και δημοσιογραφικά, με ελάχιστη προβολή; Αλλά τα έχουμε καταφέρει. Και είμαι χαρούμενος και περήφανος.

Βγάζετε χρήματα από αυτό;
Δεν βγάζουμε χρήματα. Συντηρούμαστε. Με δυσκολίες. Αλλά δεν χρωστάμε σε κανέναν.

Το όνομά σου ήταν στη λίστα του Πάνου Καμμένου, αναφέροντας πως είχες πάρει –μεταξύ άλλων δημοσιογράφων– χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Αναλογίσου ότι το «θέμα» ξαφνικά προέκυψε μια ημέρα πριν από τη συζήτηση και την ψήφιση στη Βουλή σκληρών, πολύ σκληρών προαπαιτούμενων, από ανθρώπους που το έπαιζαν αντιμνημονιακοί. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Επί της ουσίας όμως. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις καμπάνιες και τις εκστρατείες του, συνεργάζεται εμπορικά σχεδόν με το σύνολο των ΜΜΕ. Σε ό,τι με αφορά ως φυσικό πρόσωπο, δεν έχω εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Το ποσό δε που αναγράφεται είναι αναληθές. Πρόκειται για διαφημιστική δαπάνη σε sites και περιοδικά με τα οποία συνεργάζομαι, πλήρως τιμολογημένη, μεγάλο μέρος της οποίας μάλιστα δεν έχει εισπραχθεί. Το πλέον αστείο είναι ότι επιχειρήθηκε ταύτιση με την τρόικα και την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι η γραφίδα μου θεωρούνταν επιθετική και εχθρική για το προηγούμενο καθεστώς. Η δημοσιογραφία που ασκώ ακούει μόνο στη συνείδησή μου και όχι σε οικονομικά ανταλλάγματα ή πολιτικές φιλίες και άλλου είδους σκοπιμότητες.

Ξέρεις τι ψάχνει ο κόσμος για σένα πιο πολύ στο Google; Για το ύψος σου και την κοπέλα σου.

1,93 το ύψος.

Και κοπέλα;
Δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να μιλάω για τα προσωπικά μου. Είμαι σε μια σχέση, περνάω καλά, ο χρόνος θα δείξει. Είδα τον εαυτό μου στα περιοδικά με την κοπέλα μου και δεν μου άρεσε. Δεν θέλω να γίνεται βορά η ζωή μου. Σε προσωπικό επίπεδο αν με ρωτάς, είμαι καλά, προσπαθώ να περνάω καλά και πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στη ζωή μας γενικότερα. Δεν πρέπει να έχεις μόνο το επαγγελματικό ή μόνο το προσωπικό.

Πού θα πας διακοπές;

Πήγα ήδη λίγες μέρες στη Νάξο και σίγουρα θα πάω στην Κρήτη, τη γενέτειρα της μητέρας μου, στο Μελιδόνι και το Μπαλί.

Όταν κατεβαίνεις στο χωριό, στην Κρήτη, τι κάνεις;

Αράζω. Ρακή, καλή κουβέντα, φίλοι. Στο καφενείο. Πάω για κολύμπι και ψάρεμα. Αναπτύσσονται περισσότερο οι ανθρώπινες σχέσεις. Εκεί ο κόσμος είναι διαφορετικός, πιο αθώος, πιο αγνός. Πραγματικά ξεκουράζομαι και φορτίζω τις μπαταρίες μου.

Το σκύλο σου τον φροντίζεις εσύ;
Την Κάρμεν! Ναι, και σε καμιά ώρα θα πρέπει να πάω να την ταΐσω. Είναι cane corso, 13 μηνών και 60 κιλά. Η γυναίκα της ζωής μου. Μια ζωή είχα σκυλιά. Μου αρέσει πολύ η συντροφικότητα. Χθες είχα τις μαύρες μου για κάποιο λόγο και ήταν δίπλα μου. Σου δείχνει άδολη αγάπη. Σε γεμίζει. Της μιλάω. Είναι σαν άνθρωπος.

Θέλεις να κάνεις οικογένεια;

Βλέπω φίλους μου που παντρεύονται και κάνουν παιδιά κι εκεί σοκάρομαι. Αν είναι να γίνει, θα γίνει. Δεν με πιάνει η τρέλα τού «πρέπει». Για μένα καλό είναι να κάνεις οικογένεια νωρίς, όσο είσαι νέος. Και μου αρέσει, όταν θα κάνω την οικογένειά μου, να είμαι νέος. Δεν μου αρέσει το θέαμα μπαμπάς-παππούς. Πρέπει να είσαι σε μια ηλικία που θα μπορείς να προσφέρεις πραγματικά.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης