Ανδρέας Μάνεσσης: Η ζωή του ένα ταξίδι

Ανδρέας Μάνεσσης: Η ζωή του ένα ταξίδι

Ο businessman που ξεκίνησε από ηθοποιός για να γίνει ο κορυφαίος ταξιδιωτικός παράγοντας της χώρας και εν μέσω σφοδρής κρίσης προσλαμβάνει, επενδύει και, κυρίως, διψάει για ζωή

Ανδρέας Μάνεσσης: Η ζωή του ένα ταξίδι
Είχαμε να τα πούμε τρία χρόνια. Οχι πως και τότε τα πράγματα ήταν καλά ή πως κάτι άλλαξε δραματικά σήμερα στη χώρα. Η μιζέρια της κρίσης, τα απανωτά λουκέτα, η κατήφεια δεν άφηναν πολύ χώρο για διασκέδαση, πολύ δε περισσότερο για ταξίδια. Στον Ανδρέα Μάνεσση, όμως, φαίνεται πως δεν πηγαίνει το γκρι. Τα χρώματα του πλέον επιτυχημένου Ελληνα επιχειρηματία στον ταξιδιωτικό κλάδο είναι πιο φωτεινά, πιο καλοκαιρινά και, κυρίως, πιο ταξιδιάρικα. Παρά την κρίση, η εταιρεία του παραμένει η κορυφαία στον κλάδο του ποιοτικού - οικογενειακού τουρισμού, εξακολουθεί να ταξιδεύει χιλιάδες Ελληνες και να μας αποδεικνύει πως η ζωή, παρά τα μνημόνια, θα είναι πάντα μια… εκδρομή.  Μας υποδέχεται «σπινταρισμένος», όπως πάντα, σε ένα γραφείο γεμάτο κόσμο που σφύζει από ζωή. Αγαπημένο του ναρκωτικό; «Η δουλειά και τίποτε άλλο», μας λέει. Οχι βέβαια πως δεν έχει τα δικά του «καταφύγια». Αυτά είναι το personal training, το οποίο τον οδήγησε σε ευεξία, και η αστρολογία την οποία έχει σπουδάσει ήδη από τη δεκαετία του ’90. «Τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ με τον εαυτό μου. Κάποιους η κρίση τούς οδήγησε σε χειρότερους δρόμους. Εγώ αποφάσισα να αναδιοργανωθώ, να δω τι μου πήγε λάθος και να το διορθώσω. Χάρη λοιπόν στον προσωπικό μου γυμναστή, τον Νικόλα, αποφάσισα να αλλάξω τη ζωή και τις συνήθειές μου υπακούοντας στο πρόγραμμά του σαν καλός μαθητής και χάρη στην αστρολογία βρίσκω απαντήσεις, λύσεις και ένα καταφύγιο από τη δύσκολη πραγματικότητα», λέει χαμογελώντας.  



Κλείσιμο
Ο Ανδρέας Μάνεσσης δεν είναι συμβατικός businessman. Πάντα ψάχνεται, πάντα κυνηγάει το τέλειο, πάντα επιθυμεί να ταράζει τα νερά. Πώς θα γινόταν διαφορετικά για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε για να γίνει ηθοποιός αλλά επέλεξε στην πορεία να γίνει τουριστικός επιχειρηματίας περνώντας από το ενδιάμεσο στάδιο του συνοδού κατανοώντας καλύτερα τα «θέλω» του ταξιδιώτη. «Η τέχνη είναι η μεγάλη μου αγάπη. Οπως θα δείτε, το γραφείο μου είναι γεμάτο από αυτή, όπως και το σπίτι μου. Επειδή, όμως, είμαι καλομαθημένος, δεν θα μπορούσα να αντέξω τη φτωχή ζωή του καλλιτέχνη. Από μικρός λοιπόν έψαχνα για ένα επάγγελμα με το οποίο θα έκανα λεφτά. Τελικά αποδείχθηκα πολύ καλός σε αυτό», τονίζει. 



Στέκεται όρθιος στην κρίση
Κάπως έτσι γεννήθηκε το Manessis Travel, που θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ταξιδιωτικών οργανισμών της χώρας -με τζίρους που θα ζήλευε ακόμα και η βαριά βιομηχανία- ο οποίος στέκεται όρθιος όσο κι αν η κρίση ταλαιπωρεί τους πάντες και τα πάντα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, με άνοδο πωλήσεων και επενδύσεις σε ξενοδοχεία και προσλήψεις προσωπικού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μόνο πέρυσι ο Ανδρέας Μάνεσσης προσέλαβε 100 άτομα (80 στο ξενοδοχειακό σκέλος και 20 στην εταιρεία διοργάνωσης εκδρομών και ταξιδιών). «Προσωπικά δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές. Προτιμώ να ακούω και να μαθαίνω. Αν, όμως, ένα πράγμα ήρθε να με διδάξει η κρίση, αυτό είναι το πώς να δουλεύω ακόμα καλύτερα. Κακά τα ψέματα. Μέχρι το 2009 δεν δουλεύαμε όπως θα έπρεπε», τονίζει.
Αυτό που μόνο μπορεί σήμερα να δώσει ως συμβουλή στα νέα παιδιά είναι «το μεράκι της δικής μου εποχής και τις γνώσεις που η καινούρια ηλεκτρονική περίοδος έχει φέρει». «Με τον συνεργάτη μου Αγγελο Λάμπρου, που ήρθε στην εταιρεία σε ηλικία 22 ετών το 1996 και σήμερα στα 40 είναι διευθύνων σύμβουλος, προχωράμε στη δημιουργία νέων projects που θα φέρουν τον όμιλό μας στην καινούρια εποχή. Εισήλθαμε σε μια νέα επένδυση στο online booking, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καινούρια πραγματικότητα. Αν πάτε στο Λονδίνο, θα διαπιστώσετε πως δεν υπάρχει εκεί ούτε ένα ταξιδιωτικό γραφείο όπως εμείς το ορίζουμε στην Ελλάδα. Ολα πλέον γίνονται μέσω Διαδικτύου», τονίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος ο Ανδρέας Μάνεσσης δίνει τόπο στα νιάτα και επενδύει στις ηλικίες 20-35 ετών. Κάπως έτσι, η εταιρεία του πρόσφατα βραβεύτηκε στα Tourism Awards στην κατηγορία Travel and Hospitality με το χρυσό βραβείο για τον οικογενειακό τουρισμό. «Ας μην κρυβόμαστε. Η ιδέα ήταν του Αγγελου που, ως πατέρας 2 παιδιών, ήξερε καλύτερα από μένα τι θα ήθελε στις οικογενειακές διακοπές του», αναφέρει. 



Το Σόσουσβλεϊ στη Ναμίμπια, με τους αμμόλοφους που αλλάζουν χρώματα σε ένα υπέροχο καλειδοσκόπιο

Το «Κάτω Παρτάλι» και οι αγαπημένες εκδρομές 
Πρόσφατα, ο πάντα ανήσυχος επιχειρηματίας, μην ξεχνώντας την αγαπημένη του υποκριτική τέχνη και κάνοντας ένα φιλικό πέρασμα από το σίριαλ «Κάτω Παρτάλι», απέλυσε τον Γιάννη Τσιμιτσέλη. Στον ίδιο όμως δεν αρέσουν αυτές οι πρακτικές. «Ο σωστός εργοδότης προστατεύει τους ανθρώπους του και δεν φωνάζει. Οταν αναγκάζεται να το κάνει, σημαίνει πως κάτι λάθος έχει κάνει ο ίδιος. Οι άνθρωποι που δουλεύουν κάνουν λάθη αρκεί να τα διορθώνουν μόνοι τους». Φαν του Λονδίνου, ο Ανδρέας Μάνεσσης δεν είναι από εκείνους τους επιχειρηματίες που πουλάει κάτι το οποίο δεν γνωρίζει προσωπικά. Ταξιδεύει συνεχώς σε όλο τον κόσμο για να δει, να μάθει, να ακούσει και τελικά να κάνει προτάσεις στον Ελληνα τουρίστα και ταξιδιώτη. «Αγαπημένα μου ταξίδια είναι η ιστορική πόλη και πρώην βασιλική πρωτεύουσα του Λάος, Λουάνγκ Πραμπάνγκ, πνιγμένη στο πράσινο, στο Δέλτα της Μεκόνγκ, η διαδρομή επίσης Βενετία - Παρίσι με το “Orient Express”, το πέταγμα με ελικόπτερο στους Ναούς των Χμερ, η πτήση με την ανατολή του ήλιου πάνω από τους ναούς της Ανγκορ Βατ ή το Σόσουσβλεϊ στη Ναμίμπια με τους αμμόλοφους που αλλάζουν χρώματα σε ένα υπέροχο καλειδοσκόπιο», μας λέει. 



Ο Ανδρέας Μάνεσσης γεννήθηκε στον Πειραιά. Είχε όνειρο να γίνει καλλιτέχνης. Για τον λόγο αυτό σπούδασε Θέατρο στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, το πάλαι ποτέ λίκνο της τέχνης που έβγαλε τεράστια ταλέντα όπως η Κατίνα Παξινού. Φαίνεται, όμως, ότι η αγάπη για τα ταξίδια ήταν καταγεγραμμένη στο DNA του. «Από 6 μηνών, στο μωρουδίστικο καλαθάκι, οι γονείς μου με πήγαιναν εκδρομές. Βλέπετε, είχαν ταξιδιωτικό πνεύμα και δεν πολυενδιαφέρονταν να κάνουν χρήματα», μας λέει ο ίδιος. 



Σε ηλικία 21 ετών τελειώνει τη δραματική σχολή και ξεκινά μια διαδρομή στον χώρο της ηθοποιίας. Φτάνει μάλιστα να έχει μικρό ρόλο στην περίφημη «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη, καθώς και στην ταινία «Ο Ελληνας μεγιστάνας» του 1977, για τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση, δίπλα στον Αντονι Κουίν και τη Ζακλίν Μπισέ. Οπως παραδέχεται, η ζωή του ηθοποιού δεν του ταίριαζε. Σε μια εποχή που ο Ελληνας άρχισε να ανακαλύπτει τις εκδρομές και να ανοίγει η αγορά των ταξιδιών, ο Ανδρέας Μάνεσσης, για χαρτζιλίκι αρχικά, ξεκίνησε να εργάζεται ως συνοδός-ξεναγός σε πούλμαν. Τότε συνηθιζόταν να εργάζονται, κυρίως, μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι που περισσότερο κούραζαν τους τουρίστες με τον ακαδημαϊσμό τους. Ολα αυτά όμως μέχρι που προέκυψε το φαινόμενο «Μάνεσσης»: ένας δαιμόνιος συνοδός-entertainer που με το μικρόφωνο ανά χείρας θύμιζε περισσότερο ανιματέρ παρά ξεναγό. Κάπως έτσι, στη δεκαετία του ’80 περνάει από την ξενάγηση στην οργάνωση και τα γραφεία τουρισμού. Ηταν μάλιστα τόσο καλός που ο πρώην εργοδότης του ζούσε διαρκώς με το άγχος πως θα του πάρει τους πελάτες. Οντως, ο Ανδρέας Μάνεσσης έκανε σύντομα τη δική του εταιρεία και το αποτέλεσμα δικαίωσε απόλυτα την επιλογή του. 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης