Εκτορας Μποτρίνι: «Απολύθηκα 18 φορές από τον πατέρα μου»

Εκτορας Μποτρίνι: «Απολύθηκα 18 φορές από τον πατέρα μου»

Οταν πρωτομπήκε στην κουζίνα δοκιμάστηκε σκληρά δίπλα στον τελειομανή εστιάτορα πατέρα του.

Εκτορας Μποτρίνι: «Απολύθηκα 18 φορές από τον πατέρα μου»
Σήμερα, ονειρεύεται να επιστρέψει στην Κέρκυρα, να δουλεύει έξι μήνες και να περνά τον υπόλοιπο χρόνο ψαρεύοντας. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχεται ότι η τηλεόραση είναι ένα παραμύθι και όχι η δουλειά του. Εξακολουθεί να δηλώνει «μάγειρας», αν και κάτοχος του πολυπόθητου αστεριού Michelin. Ο Εκτορας Μποτρίνι είναι η σπεσιαλιτέ της νέας εκπομπής του ΑΝΤ1.

Μετά την τηλεοπτική αποχή του, ο «εφιάλτης στην κουζίνα» επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος με τη νέα εκπομπή «Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου» με κεντρικό παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, τον οποίο γνώρισε καλύτερα στα πλατό των «Καρντάσιανς» ως καλεσμένος. «Είδα ότι έχουμε χημεία - κι έτσι αποφάσισα να δεχτώ την πρότασή του για συνεργασία» λέει στη συνάντησή μας που έγινε στο δεύτερο σπίτι του, στο βραβευμένο εστιατόριο του Χαλανδρίου «Botrini’s». Οπως αποκαλύπτει, μάλιστα, την ίδια μέρα που έκλεισε με τον ΑΝΤ1 του έγινε πρόταση από άλλο κανάλι. «Είπα “ναι” στον ANT1 γιατί δεν είναι μια ακόμη εκπομπή όπου μαγειρεύεις σε μια κατσαρόλα μπροστά από μια κάμερα. Δεν θα είχε νόημα για μένα να κάνω κάτι τέτοιο. Εδώ υπάρχουν διαγωνιζόμενοι και σοβαρό budget».


- Πoιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της εκπομπής;

Ο αυθορμητισμός των ζευγαριών μητέρας - κόρης και μητέρας - γιου. Μπαίνουν στην κουζίνα, ξεχνούν ότι υπάρχουν κάμερες και μαγειρεύουν λες και είναι στην κουζίνα του σπιτιού τους. Και φυσικά υπάρχουν περσόνες. Κάποιες μητέρες είναι ξεκάθαρα δυναμικοί χαρακτήρες.

Κλείσιμο
- Πώς τα πας με τον Γρηγόρη Αρανούτογλου; Με έχει εκπλήξει θετικά. Οταν τον έβλεπα στα «Καρντάσιανς» θεωρούσα ότι ήταν άλλος άνθρωπος. Μέχρι τη στιγμή που γνωριστήκαμε. Είναι απλός, προσιτός, με συμβουλεύει στην εκπομπή και προσπαθεί να με κάνει καλύτερο. Μου έκανε εντύπωση πόσο τελειομανής είναι στη δουλειά του. Αυτό είναι καλό για όλους μας.

- Σε είδα στην εκπομπή «Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου» και είσαι πάλι αυστηρός.
Δεν είμαι αυστηρός. Κρίνω το πιάτο όχι ως μάγειρας, αλλά όπως κάθε άνθρωπος που πάει να φάει σε ένα σπίτι. Εγώ κρίνω το τελικό αποτέλεσμα, όχι τη διαδικασία παρασκευής. Ετσι, είμαι πολύ επιεικής μαζί τους.



«Είδα ότι έχουμε χημεία με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου κι έτσι αποφάσισα να δεχτώ την πρότασή του για συνεργασία στην εκπομπή “Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου”»

- Εχετε κάνει αρκετά γυρίσματα. Εχει συμβεί κάποιο ευτράπελο; Μια κοπέλα έβαλε περισσότερο αλάτι από ρύζι στο πιάτο. Γενικά, προσπαθούν να μαγειρέψουν χωρίς την αίσθηση του χρόνου, βάζουν όλα τα υλικά μέσα για να τελειώνουν. Δεν έχουν λογική και δημιουργία στη μαγειρική τους. Είναι όλα ανεξέλεγκτα.

- Γιατί ο Εκτορας Μποτρίνι, ο βραβευμένος σεφ με Michelin και Χρυσούς Σκούφους, να κάνει τηλεόραση; Η τηλεόραση βοηθάει την περίοδο της κρίσης τα εστιατόρια. Ο κόσμος σε θυμάται, έρχεται στο εστιατόριό σου. Εξαρτάται βέβαια τι ακριβώς κάνεις εκεί. Η TV για μένα είναι συμπληρωματική, δεν είναι η δουλειά μου.

- Τι δεν θα έκανες στην ελληνική τηλεόραση; Δεν θα πήγαινα να μαγειρέψω μπροστά από μια κάμερα καλαμαράκια ή αρακά. Δεν θα μπορούσα να είμαι σε καθημερινή εκπομπή, μόνο ως γκεστ πηγαίνω. Πήγα χτες και έκανα στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 ένα ριζότο με κάπαρη και καφέ. Μέσα από τη σωστή μαγειρική δημιουργείται και η παιδεία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όλοι μαγειρεύουν, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει σοβαρή μαγειρική παιδεία. Πρέπει να το δουλέψουμε αυτό. Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έχουν μεγάλη παιδεία. Οι Ελληνες το χάσαμε ίσως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

- Σου έχει λείψει η εκπομπή «Εφιάλτης στη κουζίνα»; Οχι, ήταν πολύ σκληρό. Ηταν κουραστικό να δουλεύεις τέσσερις μέρες την εβδομάδα 18 ώρες συνεχόμενα. Πας να αλλάξεις και να βελτιώσεις ένα εστιατόριο και δεν σε ακούν, με αποτέλεσμα να τσαντίζεσαι και να τσακώνεσαι με τον κόσμο. Οχι, δεν ήταν τίποτα στημένο. Ακόμα και τώρα έρχεται κόσμος και μου λέει «χαμογέλα λίγο». Οχι, με το φαγητό δεν πρέπει να παίζεις. Δεν γίνεται να πηγαίνει ο πελάτης σε ένα εστιατόριο και ο σεφ να τον κοροϊδεύει. Εχω 18 άτομα κουζίνα, τα καλύτερα υλικά και δεινοπαθούμε. Ερχεται ο τύπος από το διπλανό μαγαζί, έχει τέσσερις Πακιστανούς, παίρνει τα χειρότερα υλικά και έρχεται ο πελάτης και σου λέει «είναι πολύ πιο φτηνός από σένα». Κάνε μας τη χάρη.

- Η καλή ποιότητα συνεπάγεται και ακριβή τιμή στα εστιατόρια; Με μέτρο. Δηλαδή όταν τρώμε σαβούρα, για παράδειγμα χοιρινό άγνωστης προελεύσεως, υπάρχει ανάλογη τιμή. Αλλά το καλό σέρβις, η καλή ποιότητα στα υλικά, η καλή κάβα, το εξειδικευμένο προσωπικό στη κουζίνα στοιχίζουν. Για να φας σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin δεν μπορείς να φας φτηνά. Εμείς έχουμε ένα αστέρι Michelin και τρως έξι πιάτα με το κρασί σου και πληρώνεις 40 ευρώ. Πόσο πιο χαμηλά να πας; Ολοι έχουμε ρίξει τις τιμές.



- Τι θα ήθελες να κάνεις στην τηλεόραση; Μια ταξιδιωτική εκπομπή με ένα αυτοκίνητο. Με αφετηρία την Ελλάδα και τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ωραία θα ήταν να το κάναμε και με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Να σταματάς, να μαγειρεύεις όπου βρεις με ένα γκαζάκι, σε σπίτια και μαγαζιά. Να κοιμάμαι έξω στη φύση. Κάτι διαφορετικό

- Ποιο είναι το όνειρό σου; Θέλω κάποια στιγμή να φτιάξω έτσι τα πράγματα ώστε να επιστρέψω στην Κέρκυρα. Να δουλεύω έξι μήνες στο εστιατόριό μου, να κάνω τις καταδύσεις μου, να ψαρεύω και τον χειμώνα να είμαι ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλω. Είτε ταξίδια είτε τηλεόραση. Είναι σκληρό και ιδιαίτερα κουραστικό να είσαι όλη μέρα στο εστιατόριο και να προσπαθείς να φτιάχνεις καινούρια πιάτα. Και αργότερα, να κάνω μια ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, να μαγειρεύω απλά φαγητά για τον κόσμο αδιαφορώντας για Michelin και Χρυσούς Σκούφους. Καλό φαγητό, στοπ.

- Θα το αντέξεις; Δεν έχω απωθημένα. Ο,τι ήθελα το κατάφερα: Michelin, Χρυσούς Σκούφους, τηλεόραση. Πολύ ωραία πράγματα. Εκτός αν έρθει κάτι εντελώς διαφορετικό. Τι να πω;

- Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πολλοί σεφ που βγαίνουν στην τηλεόραση δεν ξέρουν να μαγειρεύουν. Ισχύει; Εσύ ποιους εκτιμάς; Το πιστεύω κι εγώ. Η τηλεόραση είναι μεγάλο παραμύθι. Ο τηλεθεατής μόνο βλέπει, δεν μυρίζει και, κυρίως, δεν γεύεται. Είναι μόνο εικόνα, ενώ η μαγειρική είναι γεύση. Πολλοί δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, αλλά και πολλοί δεν έχουν εστιατόριο. Υπάρχουν όμως πολλοί σεφ που εκτιμώ. Ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Ερβέ Προνζάτο και πολλοί ακόμα. Πολλά νέα παιδιά πάνε καλά, όπως του εστιατορίου «Funky Gourmet», για παράδειγμα.

- Ετοιμάζεις κάτι καινούριο;
Ανοίγουμε το εστιατόριο; «Unigiama» με μεσογειακές γεύσεις, steak και lobsters στο κέντρο της Μυκόνου. Μια προσπάθεια διαφορετική που πιστεύω ότι θα αρέσει σε ξένους και Ελληνες.

- Κοιτάζοντας πίσω, υπήρξαν δύσκολες επαγγελματικές στιγμές στην καριέρα σου; Πολλές. Δεν θα ξεχάσω όταν έκανα την πρώτη ανακαίνιση στο εστιατόριο της Κέρκυρας και περίμενα να δουλέψουμε φουλ γιατί ήταν η περίοδος της Ολυμπιάδας. Πήγε χάλια. Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που δούλεψα μαζί με τον πατέρα μου απολύθηκα 18 φορές. Είναι πολύ καλύτερος από μένα, αλλά αρρωστημένα τελειομανής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης