Βασίλης Χουλιάρας: «Η gay κοινότητα κινεί την οικονομία του νησιού»

Βασίλης Χουλιάρας: «Η gay κοινότητα κινεί την οικονομία του νησιού»

Οταν τη δεκαετία του ’90 δημιούργησε το gay ξενοδοχείο «Elysium» στη Μύκονο, ήρθε αντιμέτωπος με τη σφοδρή αντίδραση των ντόπιων που δεν ήθελαν να αποκτήσει το νησί το στίγμα ενός προορισμού για ομοφυλόφιλους. Σήμερα ο Βασίλης Χουλιάρας νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του, αφού στους καλαίσθητους χώρους του ξενοδοχείου του, διάσημοι σχεδιαστές, Χολιγουντιανοί σταρ και γαλαζοαίματοι απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου φιλοξενία μακριά από ταμπού και ξεπερασμένες νοοτροπίες-τροχοπέδη για την ανάπτυξη του high class τουρισμού

Βασίλης Χουλιάρας: «Η gay κοινότητα κινεί την οικονομία του νησιού»
Δαιμόνιος, ανοιχτόμυαλος και δραστήριος, ο Βασίλης Χουλιάρας είχε κιόλας από μικρό παιδί το όνειρο να αξιοποιήσει την οικογενειακή του περιουσία στη Μύκονο φτιάχνοντας το δικό του ξενοδοχείο. Αν και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, είχε ανέκαθεν ισχυρούς δεσμούς με το Νησί των Ανέμων, όπου βρισκόταν ανελλιπώς τόσο στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του όσο και στις αργίες, αφού η Μυκονιάτισσα γιαγιά του τον είχε μυήσει από νωρίς στις ομορφιές του τόπου. Οπως σήμερα ο ίδιος αναπολεί, «δεν υπήρχε ωραιότερο πράγμα απ’ το κλείσιμο των σχολείων, την προετοιμασία και την αναχώρηση. Μέναμε μέσα στη Χώρα, αλλά ως παιδιά τριγυρίζαμε όλη την ημέρα στις παραλίες και τα σοκάκια. Φαντάσου ότι τις εποχές εκείνες κάναμε μπάνιο μπροστά στο λιμάνι. Μετά βέβαια έγινε η απόβαση των celebrities και το νησί άρχισε να γίνεται διάσημο γεμίζοντας κάθε χρονιά με όλο και περισσότερο τουρισμό. Ως παιδί, θυμάμαι τη Σοράγια, την Κάλλας αλλά και τον Aρίστο Ωνάση, που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Είχε κάτι πολύ ιδιαίτερο που ακόμη και στα παιδικά μάτια μου τον έκανε ξεχωριστό. Μιλάμε για την εποχή όπου ακόμα οι μύλοι άλεθαν και τα γαϊδουράκια ήταν το βασικό μεταφορικό μας μέσο».

Τελειώνοντας την Ανωτάτη Εμπορική, ο Βασίλης Χουλιάρας και ο αδελφός του ανοίγουν αρχικά στο νησί μια εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Με τη βοήθεια των γονιών τους, που τους αγοράζουν τα πρώτα αυτοκίνητα, καταφέρνουν να έχουν μεγάλη κερδοφορία και την επόμενη χρονιά, το 1989, ρίχνουν τα θεμέλια του «Εlysium» στην περιοχή της Σχολής Καλών Τεχνών.

Κλείσιμο


Εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά η αισθητική των εξωτερικών χώρων

Η μετατροπή σε straight friendly
Στην αρχή ήταν απλά ένα κομψό ξενοδοχείο, με προσεγμένο design και προχωρημένη αισθητική μέχρι που το 1994 ο εκκεντρικός για τα δεδομένα της εποχής και σαφώς πρωτοπόρος επιχειρηματίας αποφασίζει να το μετατρέψει σε καθαρά gay ξενοδοχείο.

«Οταν ανακοίνωσα ότι πάω αντίθετα στο ρεύμα δημιουργώντας το πρώτο straight friendly ξενοδοχείο και μετατρέποντας το “Elysium” σε καθαρά gay χώρο, βρήκα όλη τη Μύκονο απέναντί μου. Ο πόλεμος που δέχτηκα από τους ντόπιους ήταν απερίγραπτος. Την εποχή εκείνη πολεμούσαν τους gay κι ας ήταν η ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας - και αυτό με είχε ενοχλήσει. Εβαλα λοιπόν το προσωπικό μου στοίχημα υποστηρίζοντας το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ελεύθερη βούληση. Τότε τοπικοί παράγοντες αλλά και ο απλός κόσμος έβγαζαν διάφορες φήμες, τις οποίες μάλιστα συντηρούσαν για χρόνια, ότι το ξενοδοχείο “Elysium” είναι “άντρο ακολασίας”, ότι γίνονται εκεί μέσα όργια, ότι τα αγόρια κάνουν σεξ στον χώρο της πισίνας και ότι μέσα στα δωμάτια συμβαίνουν πράγματα που δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους. Πέρασαν πολλά χρόνια για να πειστούν ότι η καθημερινή ζωή των πελατών στο "Elysium" κυλά όπως και στα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Μυκόνου και ότι κυρίαρχα στοιχεία μας είναι η ποιότητα και η αισθητική».

Οταν γνωστά και έγκυρα περιοδικά του διεθνούς Τύπου αλλά και τηλεοπτικά κανάλια αρχίζουν να κάνουν εκτενή αφιερώματα στο «Elysium», η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα κατάλυμα για gay αλλά για ένα ποιοτικό, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξενοδοχείο. Το «Elysium» γίνεται δημοφιλές στους gay και μη κύκλους σε όλο τον κόσμο και ο Βασίλης Χουλιάρας βλέπει τις κρατήσεις να αυξάνονται αλματωδώς. Με έμφαση στην υψηλή αισθητική (πολλά από τα έπιπλα φέρουν την υπογραφή του Φίλιπ Σταρκ), στο άριστο σέρβις, στην ψαγμένη γαστρονομία και, κυρίως, στη χαλαρή, ελεύθερη ατμόσφαιρα, πάντα στο πλαίσιο της ευπρέπειας και του σεβασμού των άλλων, το «Elysium» αποκτά τη φήμη ενός μοντέρνου, θετικού στη διαφορετικότητα καταλύματος που διόλου υπολείπεται σε ανέσεις και αισθητική, λόγοι αρκετοί για να γίνει πόλος έλξης διασημοτήτων.



Το ιδιαίτερο όσο και λεπτό γούστο χαρακτηρίζει τα διακοσμητικά στοιχεία των εσωτερικών χώρων



Η Τζόντι Φόστερ είναι από εκείνες που για τρία καλοκαίρια θα επιλέξει το ξενοδοχείο για τις διακοπές της, όπως άλλωστε και ο Αμερικανός σχεδιαστής Κάλβιν Κλάιν με την παρέα του. «Οι διασημότητες που μας επιλέγουν έχουν κάθε λόγο να νιώθουν εδώ χαλαρά. Η Τζόντι Φόστερ, για παράδειγμα, ήταν πολύ επικοινωνιακή και γλυκιά με όλους. Ο Τζιανφράνκο Φερέ θα μου μείνει αξέχαστος για το πόσο γαλαντόμος και ευγενικός ήταν με όλο το προσωπικό. Επιανε κουβέντα και έδινε tips ακόμη και στις καθαρίστριες. Ο Βαλεντίνο είναι ευγενής, σχετικά απόμακρος και τυπικός, σε αντίθεση με τον Ζαν Πολ Γκοτιέ, που είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και πρόθυμος να ανταποκριθεί στη συζήτηση που ενδεχομένως να του ανοίξει κάποιος. Οι Dsquared ξεχειλίζουν από τρέλα και ενέργεια, όπως επίσης και ο σχεδιαστής Τζούλιεν Μακντόναλντ. Ο πιο εκκεντρικός και όμορφος άνθρωπος της μόδας που πέρασε, πάντως, από το "Elysium" υπήρξε αναμφισβήτητα ο Τιερί Μιγκλέρ. Ηταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ένας κατά κοινή ομολογία πολύ ωραίος άνδρας».

Τα πάρτυ, οι πρίγκιπες και οι drag queens
Ενα από τα μεγάλα ατού του «Elysium», στο οποίο οφείλει επίσης τη φήμη του και το οποίο το καθιστά ξεχωριστό, είναι η θέα του, ειδικά την ώρα της δύσης του ηλίου, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν ένα συναρπαστικό ηλιοβασίλεμα. Ο χώρος γύρω από την πισίνα γεμίζει από κόσμο που πίνοντας δροσερά κοκτέιλ εκστασιάζεται βλέποντας ένα «σόου» της φύσης, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα στενά ελληνικά σύνορα. «Το πρόγραμμα με τις drag queens ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν γνώρισα στο εξωτερικό μια σταρ του είδους και είπα “γιατί όχι; Ας το δοκιμάσουμε". Είχε τέτοια επιτυχία ώστε την επόμενη χρονιά τρέχαμε γιατί δεν μας έφταναν οι καρέκλες».



Drag shows που έχουν γίνει must για το gay και όχι μόνο κοινό 

Σήμερα, την ώρα της δύσης δημιουργείται το αδιαχώρητο από κόσμο που πάει να δει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της χώρας μας, ενώ διάσημες drag queens παρουσιάζουν στον χώρο της πισίνας ένα υπερθέαμα χορού και τραγουδιού. Ο επιχειρηματίας Βασίλης Χουλιάρας τονίζει ότι κάθε σεζόν το πρόγραμμα ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέα ευρήματα, ενώ στο κοινό βρίσκονται από απλούς θαμώνες του νησιού μέχρι γνωστοί Ευρωπαίοι επιχειρηματίες και διάδοχοι του θρόνου. «Ο κόσμος διασκεδάζει και γίνεται ένα με τον διπλανό του, όποιος κι αν είναι αυτός - ακόμη και γαλαζοαίματος. Την ώρα του σόου οι τύποι και τα πρωτόκολλα μπαίνουν στην άκρη. Καθημερινοί άνθρωποι και διάδοχοι γίνονται ένα διασκεδάζοντας», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Φέτος την καλλιτεχνική επιμέλεια του σόου υπογράφει ο διάσημος χορογράφος Κάρολι Βάμος, ο οποίος υπόσχεται μια παράσταση που θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Ραντεβού στο sunset!» προτρέπει ο Βασίλης Χουλιάρας, ο οποίος στην ερώτηση αν τελικά μετάνιωσε που μετέτρεψε το «Elysium» στο διασημότερο gay ξενοδοχείο της Μυκόνου, απαντά: «Το στοίχημα κερδήθηκε κι αυτό τα λέει όλα. Κάποιοι λένε ότι αν επισκεφθείς τη Μύκονο και δεν περάσεις μια βόλτα από το “Elysium” είναι σαν να μην έχεις δει τίποτα κι αυτό είναι για εμάς πέρα για πέρα έπαινος. Με όπλο τη ζεστασιά μας λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, κάνοντάς τους να ανοιχτούν και να νιώσουν άνετα και όμορφα. Η gay κοινότητα είναι πρωτοποριακή, με υψηλή αισθητική και δύναμη χρήματος, γι’ αυτό και κινεί την οικονομία του νησιού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης