Ηλίας Αβαντήρας: Από το χασάπικο στις διεθνείς πασαρέλες

Ηλίας Αβαντήρας: Από το χασάπικο στις διεθνείς πασαρέλες

Για ένα φωτογραφικό shooting βάζει στην τσέπη του αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ για ένα πέρασμα στην πασαρέλα αυξάνει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά αρκετά μηδενικά

Ηλίας Αβαντήρας: Από το χασάπικο στις διεθνείς πασαρέλες
Το κασέ του Ηλία Αβαντήρα είναι από τα πιο υψηλά στον χώρο της μόδας και διόλου τυχαία, αφού θεωρείται από τους κορυφαίους του εγχώριου μόντελινγκ έχοντας ήδη στο βιογραφικό του σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους οίκους του εξωτερικού.

«Είχα την τύχη να δουλέψω με μεγάλους οίκους οι οποίοι με επέλεξαν ανάμεσα στα καλύτερα μοντέλα από όλο τον κόσμο», λέει χωρίς ίχνος έπαρσης στο βλέμμα του. «Δεν υπήρχε άγχος, αφού είχα συνειδητοποιήσει ότι για να με ξεχωρίσουν αυτοί που δουλεύουν με τους καλύτερους κάτι ιδιαίτερο έχουν εντοπίσει σε μένα. Ως λαός έχουμε μια ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα, η οποία μας βοηθάει να είμαστε ευέλικτοι και να αξιοποιούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται. Ο Ελληνας που τολμά να κολυμπήσει στα βαθιά νερά του εξωτερικού θα επιπλεύσει, είτε στην πασαρέλα, είτε οπουδήποτε αλλού. Με την προϋπόθεση ότι εφόσον βγάζεις το πόδι σου εκτός συνόρων είσαι αποφασισμένος για μεγάλα βήματα», τονίζει.

Μέσα στα δύο χρόνια που ασχολείται με τον χώρο της μόδας έχει καταφέρει να χτίσει τον προσωπικό του μύθο σε στέρεες βάσεις. Ζει ανάμεσα σε Αθήνα, Μιλάνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη, ανήκει στα μεγαλύτερα model agencies του κόσμου και περιοδικά όπως η «Vogue», το «L’ Officiel Ηοmme» και το «GQ» βιάζονται να τον κλείσουν για συνεργασία πριν τους προλάβει ο ανταγωνισμός. Ο Ηλίας Αβαντήρας είναι ο πλέον περιζήτητος Ελληνας θεός του διεθνούς μόντελινγκ. Ο ίδιος διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και διευκρινίζει: «Κάθε δουλειά αντιμετωπίζεται απλώς ως δουλειά. Είμαι το ίδιο επαγγελματίας είτε φωτογραφίζομαι για έναν απλό κατάλογο από έναν ανώνυμο φωτογράφο, είτε από τον σταρ της κάμερας Ντάνιελ Ροντρίγκες για τη νέα καλοκαιρινή κολεξιόν των Dsquared2. Εξάλλου, η καλύτερη διαφήμιση της δουλειάς μας είναι η ίδια μας η δουλειά».

Κλείσιμο


 
Με τους Dsquared2 συνεργάζεται συνεχώς, ενώ πριν από λίγους μήνες μπήκε στη ζωή του δυναμικά και ο οίκος Armani. «Δούλεψα για το look book και για δειγματισμούς σε VIP πελάτες του. Ο Τζιόρτζιο Αρμάνι είναι επαγγελματίας, αλλά σχετικά απόμακρος. Σου δείχνει πράγματα, σου εξηγεί ακριβώς πώς θέλει να προβάλεις τη δουλειά του, αλλά είναι αποστασιοποιημένος και ελαφρώς σνομπ. Δεν θα επιχειρήσει να σου πιάσει κουβέντα για τη μόδα ή τη χώρα σου, δεν επιδιώκει φιλικές σχέσεις μέσα από τη δουλειά. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τους Dsquared, με τους οποίους έχει αναπτυχθεί μια στενή φιλία, γι’ αυτό και κάνουμε παρέα. Οι Dsquared είναι πλέον φίλοι μου», αποκαλύπτει.

Απτή απόδειξη της επαγγελματικής επιτυχίας του Ηλία στο εξωτερικό αποτελεί το book του το οποίο είναι γεμάτο από συνεργασίες με μεγάλους, αλλά και με μικρότερους οίκους μόδας. Στη Σκανδιναβία μάλιστα πρωταγωνίστησε σε φωτογραφήσεις εσωρούχων, ενώ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά για την καμπάνια του ισπανικού εμπορικού κέντρου «El Corte Inglés». 

O γιος του κρεοπώλη απαρνείται τον μπαλτά

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ο Ηλίας Αβαντήρας, στο κάλλος του οποίου υποκλίνεται πλέον ο διεθνής χώρος της μόδας, ουδεμία σχέση είχε με την πασαρέλα μέχρι πριν από τρία χρόνια, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι τα σημαντικότερα ονόματα της παγκόσμιας μόδας έφτιαξαν τις λαμπρές καριέρες τους καθαρά από τύχη. Είναι γεγονός ότι ο πατέρας του τον προόριζε για βοηθό του στο κρεοπωλείο που διατηρεί εδώ και χρόνια στο Νέο Ηράκλειο και την εποχή όπου οι συμμαθητές του μελετούσαν για να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις για το πανεπιστήμιο εκείνος γραφόταν στη Σχολή Κρεοπωλών της Αθήνας. Ετσι έμαθε όλα τα μυστικά του κρέατος και είναι εξπέρ στο κόψιμο της μπριζόλας.

Μια τυχαία συνάντηση όμως με ανθρώπους της μόδας αποδείχτηκε σωτήρια γι’ αυτόν, αφού ήταν πασιφανές ότι προτιμούσε την επαγγελματική ενασχόληση με την πασαρέλα από τα τσιγκέλια του χασάπικου και τους μπαλτάδες.

Εξάλλου, η μόδα πάντα τον ενδιέφερε, αν και πίστευε πως δεν θα του δινόταν η ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτήν. Από μικρός αγόραζε ρούχα με ασίγαστη μανία και παρακολουθούσε ευλαβικά τις τάσεις και τα στυλ. Ετσι, παρά το όνειρο του πατέρα του να τον δει στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, εκείνος αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του ανεξάρτητο δρόμο.

«Οι γονείς μου αρχικά σοκαρίστηκαν από την απόφασή μου. Δεν είχα προλάβει να ολοκληρώσω τα μαθήματα στη Σχολή Κρεοπωλών όταν μπήκα στο κρεοπωλείο μας για να τους ενημερώσω ότι σε λίγες ημέρες θα άλλαζα επαγγελματικό προσανατολισμό, αφού θα πόζαρα για την πρώτη μου φωτογράφηση. Ο πατέρας μου είχε μείνει άφωνος και ήταν εμφανώς σοκαρισμένος. Με κοιτούσε με απόγνωση καθώς έβαζε τα κρέατα στο ψυγείο», περιγράφει ο Ηλίας. 

Ευτυχώς, η αρχική αμηχανία ξεπεράστηκε γρήγορα, καθώς οι γονείς του τελικά αποδείχτηκαν φιλελεύθεροι και υπέρ της άποψης ότι καθένας οφείλει να επιλέγει στη ζωή του αυτό που πραγματικά τον κάνει ευτυχισμένο. Αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι ο γιος τους δεν αντιμετώπιζε το μόντελινγκ ως μια νεανική τρέλα, αλλά ως έναν χώρο με τον οποίο ήθελε να ασχοληθεί σοβαρά. Ισως κατά βάθος και να ήθελαν κάποιο από τα παιδιά τους να ξεφύγει από τα στενά όρια ενός συνοικιακού μαγαζιού και να κατακτήσει τον κόσμο, κάτι που τελικά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα που ζει ο νεαρός γιος τους. O Ηλίας Αβαντήρας, αν και εξαιρετικά νέος, αποτελεί για τις μεγάλες πασαρέλες Ευρώπης και Αμερικής το «μπον φιλέ», που θα έλεγε και ο πατέρας του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης