Xenia Ghali: Η Ελληνίδα dj στη σκηνή με τους σταρ

Xenia Ghali: Η Ελληνίδα dj στη σκηνή με τους σταρ

Η μουσικοσυνθέτρια, παραγωγός και dj Ξένια Γκάλι, μετά τη θητεία της στα decks της Ιμπιζα, της Μυκόνου, της Φλόριντα, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης και τη δυναμική παρουσία της στο πλευρό του Σάκη Ρουβά στο «Ace of Hearts Tour», υπογράφει με τη δισκογραφική του Pitbull και κυκλοφορεί το πρώτο της single με τον διάσημο μουσικό Wyclef Jean

Xenia Ghali: Η Ελληνίδα dj στη σκηνή με τους σταρ
«Πριν από τρία χρόνια, όταν είχα έρθει στην Αμερική, μου είχαν ζητήσει να λάβω μέρος στο iStandard Producer Showcase, έναν διαγωνισμό για παραγωγούς. Δέχτηκα. Η επιτροπή απαρτιζόταν από παραγωγούς τεράστιων καλλιτεχνών όπως η Ριάνα, ο Jay Z, ο Εμινεμ, ο 50 Cent. Οταν τέλειωσε ο διαγωνισμός, όπου τελικά βρέθηκα ανάμεσα στους δύο νικητές που ανακοίνωσαν, ο τελευταίος με βρήκε και μου είπε ότι ήθελε να μείνουμε σε επικοινωνία. Λίγο καιρό αργότερα με σύστησε στον μάνατζέρ του, ο οποίος με σύστησε στην αντίστοιχη του Wyclef κι εκείνη με κάλεσε στο στούντιο να ακούσει τη δουλειά μου. Κατά τύχη, εκείνη τη μέρα βρισκόταν κι εκείνος στο στούντιο και άκουγε.

Ξαφνικά λοιπόν βλέπω ένα κεφάλι να ξεπροβάλει από την πόρτα και να με κοιτάει. Μόλις τον είδα, κοκκάλωσα. Με ρωτάει: “Εσύ τα έκανες αυτά;”, του λέω: “Ναι”. Με ξαναρωτάει: “Εσύ τα έκανες αυτά;”, του ξαναλέω: “Ναι”. Μετά μου δίνει το χέρι του και μου λέει: “Χάρηκα, είμαι ο Wyclef”. Του απαντώ ένα: “Ξέρω ποιος είσαι”, γελώντας. Με ρωτάει τι ακριβώς κάνω, εξηγώ πως είμαι παραγωγός και dj και μετά γυρνάει στον ηχολήπτη και στη μάνατζέρ του και λέει “Αυτή είναι μουσικός, δεν είναι παραγωγός. Είναι μουσικός”. Και μετά απλά έφυγε».



Αυτή είναι μια μικρή γεύση από την καθημερινότητα της Ξένιας Γκάλι (Xenia Ghali) στη Νέα Υόρκη, της κοπέλας που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο όταν το καλοκαίρι του 2014 περιόδευσε μαζί με τον Σάκη Ρουβά στο «Ace of Hearts Tour». Η συνθέτρια, dj και παραγωγός αποφάσισε στα 21 της να φύγει από την Αθήνα και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της μόνη της στη Νέα Υόρκη, όπου ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό της στο NYU. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που θα άλλαζε χώρα, ακόμα και ήπειρο.
Κλείσιμο

Πώς άρχισε να γράφει τραγούδια

Η Ξένια Γκάλι γεννήθηκε στο Παρίσι, όπως και η μικρότερη αδερφή της, αφού ο Αιγύπτιος πατέρας της, ο οποίος είναι product manager σε διεθνή εταιρεία, εκείνη την εποχή δούλευε για την Disney. Δύο χρόνια αργότερα μετακόμισαν οικογενειακώς στο Λος Αντζελες. Η Ελληνίδα μητέρα της, ωστόσο, ήθελε οι κόρες της να μεγαλώσουν στην Ελλάδα, κοντά στους συγγενείς της και κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Ετσι, στα 6 της προσγειώθηκαν στο Ελληνικό. Αν και τελείωσε αμερικανικό σχολείο και συνέχισε της σπουδές της στη Μουσική στην Αγγλία, τα ελληνικά της είναι άψογα - και το ελληνικό ταμπεραμέντο της παρόν.


«Είχε ακούσει το κομμάτι μου και με ρωτά: “Εσύ τα έκανες αυτά;”, του λέω: “Ναι”. Με ξαναρωτάει: “Εσύ τα έκανες αυτά;”, του ξαναλέω: “Ναι”. Μετά μου δίνει
το χέρι του και μου λέει: “Χάρηκα, είμαι ο Wyclef”»

«Από μικρή τα αγαπημένα μου θεάματα ήταν μιούζικαλ όπως η “Μελωδία της Ευτυχίας” ή το “Fantasia”», εξομολογείται. «Αργότερα, στην εφηβεία μου, άκουγα πολλή ροκ και ξεκίνησα να παίζω -εκτός από πιάνο και φλάουτο- κιθάρα και ντραμς. Ετσι άρχισα να γράφω και μουσική. Είχα φτιάξει ένα συγκρότημα στο σχολείο, γύρω στα 15 μου, αλλά δεν μου άρεσε να παίζω διασκευές και άρχισα να γράφω τα δικά μου τραγούδια, πάντα σε ροκ ύφος. Εγραψα 5-6 κομμάτια. Μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της μουσικής που έγραφα περισσότερο απ’ όσο μέσω της μουσικής που έπαιζα. Κι έτσι έγινε η μετάβαση», εξηγεί.



Την ώρα που μιλάμε, στη Νέα Υόρκη είναι νωρίς το πρωί. Είναι ήδη έτοιμη, αμέσως μετά τη συζήτησή μας, να πάει στο στούντιο και να πιάσει δουλειά. Οπως κάθε μέρα, όλη μέρα. «Δεν υπάρχουν πια ούτε Σάββατα, ούτε Κυριακές όταν θες να πετύχεις κάτι που εξ ορισμού είναι δύσκολο», ομολογεί και συνεχίζει: «Το καλοκαίρι υπέγραψα με τη δισκογραφική του Pitbull, τη Mr. 305 Inc., κάτι το οποίο είναι μεγάλη τιμή και ευκαιρία για μένα. Ακουσε το single που βγάλαμε με την εταιρεία του και άλλα κομμάτια μου που είναι έτοιμα για να κυκλοφορήσουν στο μέλλον, είδε το project μου και τα live μου ως dj και ενθουσιάστηκε. Πίστεψε στη δουλειά μου και σε μένα. Είναι μεγάλη τιμή. Ετσι, υπέγραψα και βγάλαμε το πρώτο μας single, το “Broken”».

Αδραξε την ευκαιρία

«Τώρα ετοιμάζομαι να βγάλω το δεύτερο single με τον Wyclef Jean, από τους Fugees, ο οποίος έχει κάνει και το “Hips Don’t Lie” με τη Σακίρα. Θεωρείται legend αυτή τη στιγμή στη μουσική βιομηχανία της Αμερικής, ως καλλιτέχνης, μουσικός και παραγωγός. Είναι πολύ σημαντικό βήμα αυτό. Εχω στενή σχέση μαζί του και εκτός από το συγκεκριμένο single, είμαστε στο στούντιο και για άλλα projects. Την πρώτη μέρα που με γνώρισε του είχε κάνει εντύπωση η δουλειά μου. Ετσι, μετά από δύο εβδομάδες με ξανακάλεσαν στο στούντιο για να ακούσουν κι άλλη μουσική. Είχα ένα κομμάτι σε πολύ αρχικό στάδιο και εξηγούσα τις ιδέες που είχα για το πώς να το συνεχίσω. Ηταν και ο Wyclef εκεί, για δεύτερη φορά, τυχαία. Οπότε σε κάποια φάση σηκώνεται πάνω, πιάνει ένα μικρόφωνο και αρχίζει και κάνει stapping -κάτι σαν πολύ παλιό ραπ- πάνω στο κομμάτι μου. Ξαφνικά τον ρωτάω: “Πειράζει να το ηχογραφήσω αυτό;”. Αναπάντεχα μου απαντά, “Οχι, ελεύθερα”.



Εν τω μεταξύ, μετά από δύο ώρες έπρεπε να είμαι στο αεροδρόμιο γιατί πετούσα για Ελλάδα λόγω των υποχρεώσεών μου για το “Ace of Hearts Tour” με τον Σάκη. Εφυγα με την ηχογράφηση στον υπολογιστή μου και την υπόσχεση στον Wyclef ότι δεν θα το χρησιμοποιούσα πουθενά εάν δεν είχα πρώτα την έγκρισή του. Συνήθως οι καλλιτέχνες δεν αφήνουν τα φωνητικά τους έτσι εύκολα γιατί ο άλλος μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει. Αφού και τώρα που γελάμε με αυτό, τον ρωτάω συνέχεια πώς με είχε αφήσει να τα πάρω. Δεν έχει απάντηση. Πιστεύει πολύ στην ενέργεια και τη χημεία μεταξύ των ανθρώπων.

«Είχα φτιάξει ένα συγκρότημα στο σχολείο, γύρω στα 15 μου, αλλά δεν μου άρεσε να παίζω διασκευές και άρχισα να γράφω τα δικά μου τραγούδια, σε ροκ ύφος πάντα»

Πιστεύει ότι υπήρχε λόγος που έγινε ό,τι έγινε. Είναι πραγματικός καλλιτέχνης», λέει και συνεχίζει τη διήγησή της: «Μετά από μήνες στην Ελλάδα γεμάτους δουλειά, ένα πρωί γύρω στις 7, μετά από μια live εμφάνιση, ανοίγω τον υπολογιστή, βλέπω το αρχείο και κλικάρω πάνω του. Ακούω λοιπόν μόνο τη φωνή του, καθώς το κομμάτι το οποίο δούλευα το είχα ακυρώσει. Αποφασίζω επιτόπου να το δουλέψω και φτιάχνω ένα ολόκληρο κομμάτι με βάση τη φωνή που είχα εκείνο το πρωί. Αμέσως μετά έπεσα για ύπνο. Οταν σηκώθηκα, έβαλα να το ακούσω και λέω: “Αυτό είναι”. Του το έστειλα, το λάτρεψε και τελικά αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε με τον τίτλο “Get Dirty”. Θα βγει σε λίγο καιρό και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη. Ετσι γίνονται αυτά. Τυχαία, χωρίς προγραμματισμό αλλά με σκληρή δουλειά. Σιγά-σιγά ετοιμάζομαι και για ολοκληρωμένο άλμπουμ. Εχω έναν τεράστιο φάκελο γεμάτο τραγούδια», καταλήγει.

Από φεστιβάλ σε φεστιβάλ

Τι προγραμματίζει, όμως, για το άμεσο μέλλον μέχρι να έρθει στην Ελλάδα, όπου κάθε καλοκαίρι συνεχίζει με συνέπεια τις εγχώριες συνεργασίες της με διάφορους καλλιτέχνες; «Ετοιμάζουμε βαλίτσες για το South by Southwest στο Τέξας, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπου θα παρουσιάσουμε με τον Wyclef και το “Get Dirty” για πρώτη φορά. Θα κάνω επίσης κι ένα special performance στο πιάνο γιατί θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι δεν είμαι μόνο παραγωγός και dj αλλά και μουσικός. Παίζω πιάνο, φλάουτο, κιθάρα και ντραμς. Είμαι περισσότερο μουσικός παρά dj και πάντα προσπαθώ να κάνω το set μου πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας κάποιο όργανο -όπως πιάνο- δίπλα στα decks και παίζοντας live.



Στη συνέχεια θα πάμε στο Μαϊάμι, στο Winter Music Conference, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις για djs και παραγωγούς της dance μουσικής, όπου συναντάς ιερά τέρατα της ηλεκτρονικής μουσικής όπως ο Getta ή ο Tiesto. Εκεί θα παρουσιάσω ένα βραβείο και θα μιλήσω σε ένα πάνελ που έχει σχέση με τη μόδα», αποκαλύπτει. «Η μόδα με απασχολεί έντονα και αυτό φαίνεται και στα αξεσουάρ που επιλέγω για τα χέρια τα οποία αποτελούν και το σήμα κατατεθέν μου. Σκέφτομαι να λανσάρω κάποια σειρά τέτοιων αξεσουάρ αλλά και μια σειρά ακουστικών με το brand μου. Μου αρέσουν οι μοντέρνες εμφανίσεις και πάντα φροντίζω για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στα βίντεό μου», καταλήγει ενώ ο χρόνος ήδη μας πιέζει. Της εύχομαι καλή έμπνευση για τη συνέχεια, ευχή την οποία δέχεται με χαρά και προσθέτει: «Και καλή δύναμη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης