Τες Σπέντζος: Ωραία ως Σπέντζος

Τες Σπέντζος: Ωραία ως Σπέντζος

Η Ελληνοκαναδή εγγονή του θρυλικού ιδρυτή της Spentzos Films και κόρη του Αλέξανδρου Σπέντζου συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση από άλλο μονοπάτι. Αφού έζησε τα πρώτα της χρόνια στην Ελλάδα και προτού καλά-καλά μπει στην εφηβεία, έφυγε για τον Καναδά προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό της. Πριν από λίγες μέρες επέστρεψε στην Ελλάδα για να παραβρεθεί στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας. Στο «thema people» μιλά, μεταξύ άλλων, για το ομορφότερο δώρο της ζωής της, τη μηχανή Honda με την οποία ο παππούς της μοίραζε κόπιες ταινιών από αίθουσα σε αίθουσα

Τες Σπέντζος: Ωραία ως Σπέντζος
Κινηματογραφικά την έχετε δει στην ταινία τρόμου «Σε Βλέπω IV (Saw IV)», ενώ έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Κώστα Γαβρά. Οι θαυμάστριες του Κώστα Φραγκολιά θα τη θυμούνται μάλλον στο πλευρό του, σε ένα σποτ για εταιρεία ενοικιάσεως γιοτ. Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας της ταινίας με τίτλο «Παραμονεύοντας» («Lurk»), στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Horrorant», η Τες Σπέντζος μιλάει στο «thema people» για το πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο. ενώ αποκαλύπτει πώς ένας επώδυνος χωρισμός έγινε έμπνευση για να υποδυθεί τον τελευταίο ρόλο της.

- Τις δύο τελευταίες μέρες πέρασες από Βραζιλία, πήγες Καναδά και σήμερα έφτασες στην Ελλάδα. Θα μου εξηγήσεις τον λόγο;
Φυσικά. Συμμετέχω σε ένα πιλοτικό επεισόδιο για μια σειρά εκπομπών τουριστικού ενδιαφέροντος με φαγητό, χορούς, χιούμορ, όπου πρέπει με κάθε τρόπο να ανακατεύομαι -και να ανακατεύω- με την κουλτούρα τους.

- Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια στην Ελλάδα;
Πάντα ήθελα να είμαι ανεξάρτητη - η επαναστάτρια της οικογένειας. Από μικρή έκανα ποδήλατο BMX, στα 5 μου οδηγούσα ένα μικρό κρος. Στα 9 μου ο μπαμπάς μου που ήταν μηχανόβιος με έμαθε να οδηγώ με ταχύτητες και μου έκανε το ωραιότερο δώρο της ζωής μου, το μηχανάκι του παππού μου. Ηταν μια Honda CB50. Με αυτή τη μηχανή ο παππούς μου πήγαινε τις κόπιες από κινηματογράφο σε κινηματογράφο. Είχα τη μηχανή του παππού και αισθανόμουν σαν μικρή James Dean.

Κλείσιμο
- Πότε κατάλαβες το βάρος που φέρει το επώνυμό σου; Αρκετά νωρίς. Ηξερα ότι το επώνυμό μου θα έκανε πολύ κόσμο να πιστέψει ότι με βοήθησε ο πατέρας μου. Από τότε που ασχολήθηκα με την υποκριτική όλοι μου καταλόγιζαν ότι με βοήθησε ο πατέρας μου. Στην πραγματικότητα, όποιον ρόλο έχω πάρει τον διεκδίκησα με casting, μαθήματα υποκριτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλή δουλειά.


«Πάντα ήθελα να είμαι ανεξάρτητη, η επαναστάτρια της οικογένειας», λέει η Τες Σπέντζος - και εμείς δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε

- Τες Σπέντζου ή Tess Jackson Spentzos; Το κανονικό μου όνομα είναι Τες Σπέντζος, αλλά το Jackson, το επώνυμο της μητέρας μου, μου προστέθηκε κατά λάθος στο poster teaser του «Lurk» και στην κόπια εργασίας της ταινίας. Αυτό με ενόχλησε λίγο, γιατί ένας ατζέντης στην Αμερική μού είχε πει ότι είναι καλύτερο το Spentzos επειδή ξεχωρίζει και μοιάζει εξωτικό. Το Jackson θα παρέπεμπε στον Michael Jackson και δεν μου ταιριάζει...

- Το Σπέντζος ως όνομα έχει μεγάλη βαρύτητα στην αγορά - κυρίως στη χώρα μας. 
Με την επιλογή μου νομίζω ότι επιστρέφω κάτι στις ρίζες μου και την οικογενειακή παράδοση. Γνωρίζω από αφηγήσεις ότι ο παππούς μου ήταν σκληρός άνθρωπος, που όμως είχε όραμα και ήξερε τι ήθελε. Οσοι τον έχουν γνωρίσει μου παρουσιάζουν έναν χαρακτήρα βγαλμένο από το «Σινεμά, ο Παράδεισος». Μόνταρε, γύριζε ταινίες, αγόραζε ταινίες, τα έκανε όλα. Αυτό το πάθος αναγνώριζαν οι συνεργάτες του γι' αυτό και παρέκαμπταν την αυστηρότητά του. Κάποια στιγμή θέλω να ψάξω καλύτερα το παρελθόν του και να βρω έναν τρόπο να το μοιραστώ με τον κόσμο.

- Το λογότυπο της Spentzos Films έχει τον χαρακτηριστικό αετό. Τι συμβολίζει;
Είναι κάτι σαν οικογενειακό οικόσημο. Στα δικά μου μάτια είναι κάτι συμβολικό, γιατί όπως ο αετός είναι ελεύθερος και με δύναμη βάζει στόχο και αρπάζει την τροφή του, έτσι και ο καλός διανομέας «αρπάζει» το καλύτερο από την κινηματογραφική αγορά και το προσφέρει στο κοινό.

- Εχεις αισθανθεί ποτέ αμήχανα σε casting; Για παράδειγμα, σου την έχουν πέσει; Ναι, στην Ελλάδα. Μία μέρα πριν από το γύρισμα μου είχαν προτείνει να κάνω ένα project για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί πήγε να απλωθεί χέρι και γύρισε το μάτι μου ανάποδα.

- Τα έσπασες; Φυσικά. Τα παράτησα την επόμενη μέρα. Μου συνέβη και μία φορά στο εξωτερικό όταν δούλεψα ως βοηθός παραγωγής. Φαντάσου πως τότε δεν ήμουν καν μπροστά από τον φακό! Παραιτήθηκα κι από κει και χάρηκα πάρα πολύ που το έκανα, γιατί το αφεντικό μου προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μου την πέσει. Δεδομένου ότι η μισή είμαι Ελληνίδα, αυτά δεν τα μασάω... Επιτίθεμαι και είμαι πολύ ευθύς τύπος.


O πατέρας της Τες, Αλέξανδρος Σπέντζος, με τον Αλέξη Γεωργούλη

- Πότε αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός; Οταν ήμουν μικρή περίμενα τον πατέρα μου να τελειώσει τη δουλειά του στον κινηματογράφο «Ιντεάλ». Βλέποντας τις ταινίες σε εκείνη την τεράστια οθόνη, κόλλησα το μικρόβιο και ήθελα να μπω μέσα. Από μικρή δοκίμασα την τύχη μου σε διαφημίσεις και άρχισα να αγαπάω τον χώρο του θεάματος.

- Πώς βρέθηκες στο cast του «Saw 4»; Εχει πλάκα αυτή η ιστορία. Δούλευα στην παραγωγή της ταινίας, όταν η κοπέλα που έκανε τα μαλλιά μού είπε: «Ελα μαζί μου». Βρέθηκα λοιπόν σε ένα casting για την αντικαταστάτρια της ηρωίδας και από το πουθενά πήρα τον ρόλο. Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είχα μια γουρουνοκεφαλή στο κεφάλι. Ηταν μια παράξενη ιστορία που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

- Ακολούθησε η συνεργασία σου με τον Κώστα Γαβρά στο «Ο παράδεισος στη Δύση». Ναι, ήταν μοναδική εμπειρία. Στην αρχή με είχαν επιλέξει για έναν κεντρικό ρόλο, τελικά όμως έπαιξα έναν άλλο. Ο Κώστας Γαβράς είναι υπέροχος σκηνοθέτης και ήταν μεγάλη η χαρά μου που είχα αυτή την ευκαιρία.

- Πώς σου αρέσει να προσεγγίζεις έναν ρόλο; Αν και είμαι αρκετά νέα, έχω ζήσει αρκετές εμπειρίες στις οποίες ανατρέχω σε κάθε περίσταση. Ως παράδειγμα θα σου πω ότι στο «Παραμονεύοντας», προκειμένου να βγάλω την παράνοια της ηρωίδας, χρησιμοποίησα έναν πολύ άσχημο χωρισμό που είχα λόγω απιστίας. Τον είχα πιάσει με άλλη κοπέλα στο σπίτι του. Χρησιμοποίησα, λοιπόν, όλον αυτό τον πόνο που έζησα για να ερμηνεύσω την Αν. Τελικά κάτι τόσο δυσάρεστο μου βγήκε σε καλό, αφού όλα στη ζωή μας γίνονται για κάποιο λόγο. Η πλάκα είναι ότι μετά τα γυρίσματα έζησα βιωματικά και το γεγονός της ληστείας. Το καλοκαίρι ήμουν στη Μύκονο και με έκλεψαν δύο φορές σε δέκα μέρες. Ο πρώτος δράστης μάλιστα κόπηκε τη στιγμή που έκλεβε τα κοσμήματά μου, αφήνοντας σε όλο τον χώρο το αίμα του. Σε αυτό το θέαμα αντέδρασα εντελώς κινηματογραφικά. Πήρα λίγο αίμα με μια μπατονέτα ώστε να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του δράστη. Οι αστυνομικοί με ρώτησαν «πού το ξέρεις εσύ αυτό» και τους απάντησα: «Βλέπω CSI». Δυστυχώς τσάμπα πήγε αυτή η γνώση αφού ο κλέφτης δεν βρέθηκε...

- Εχει ενδιαφέρον αυτό που λες γιατί πρόσφατα πέρασες μια δύσκολη κατάσταση όταν μπλέχτηκε άδικα το όνομα του πατέρα σου σε μια υπόθεση με απαγορευμένες ουσίες. Τι μάθημα πήρες απ’ αυτό;  Ο πατέρας μου έχει μεγάλη καρδιά: όλους τους βλέπει φίλους του, σαν αδέλφια του. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι κάποιος δεν έχει αγαθή πρόθεση. Ευτυχώς αποδείχτηκε ότι ήταν το θύμα στην υπόθεση. Το μάθημα που πήρα εγώ είναι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κανέναν!



«Προτιμώ το ελληνικό καμάκι. Σταν Ελλάδα οι άντρες είναι πιο άμεσοι», πιστεύει η Τες

- Πώς βρέθηκε η μητέρα σου στην Ελλάδα;
Είναι μεγάλη ιστορία... Η μητέρα μου ήταν μοντέλο και δούλευε σε μια μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία. Ο πατέρας μου τη γνώρισε σε ένα λεωφορείο στις Κάννες. Τον αγάπησε για την αμεσότητά του και το έντονο μεσογειακό του φλερτ. Τελικά, αντί να γυρίσει στον Καναδά, πήγε στην Ελλάδα και αμέσως μετά στις Κάννες.
Παντρεύτηκαν όταν ήμουν δύο ετών και έζησαν μαζί 25 χρόνια. Τώρα βρίσκεται πάλι στον Καναδά και της λείπει η Ελλάδα. Στα 25 χρόνια που έζησε εδώ έγινε κι εκείνη Ελληνίδα!

- Μιλώντας για φλερτ, θέλω να μου πεις, σε φλερτάρουν καλύτερα στον Καναδά ή στην Ελλάδα;
Προτιμώ το ελληνικό καμάκι. Στην Ελλάδα είναι πιο άμεσοι. Σου λένε: «Μου αρέσεις! Σου αρέσω; Θες να βγούμε;». Και τέλος. Στον Καναδά είναι σαν τη Νέα Υόρκη, το πάνε μέσω παραδρόμων και νομίζω ότι αυτό τους κάνει πιο κρύους και μικρούς. Ασε που εκεί δεν έχουν αυτό το ελληνικό, να σου κλείνουν το μάτι με νόημα ή να σου θυμίζουν όλη την ώρα ότι τους αρέσεις. Αν ακουμπήσεις έναν Καναδό θα σκεφτεί: «Γιατί με αγγίζει αυτή η κοπέλα;». Αν πεις σε μια κοπέλα «ωραίο πουκάμισο», νομίζει ότι είσαι λεσβία. Αν έλεγα σε κάποιον άντρα «ωραία γραβάτα», θα πίστευε ότι τον γούσταρα.

- Τώρα μένεις στο Τορόντο και την επόμενη χρονιά θα πας Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες. Θα επέστρεφες μόνιμα στην Ελλάδα; Πάντα κάτι με τρώει με την Ελλάδα, θέλω πάντα να επιστρέφω... εδώ είναι η πατρίδα μου με την κουλτούρα και την Ιστορία της. Αν έρθουν καλές προτάσεις για δουλειά, ίσως και να επιστρέψω στην Ελλάδα για πάντα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης