Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος: Η δημοσιογραφική πένα μιας δυναστείας

Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος: Η δημοσιογραφική πένα μιας δυναστείας

Ο γιος του μεγιστάνα Σπύρου Νιάρχου και της υπέρκομψης Δάφνης Γκίνες κάνει καριέρα δημοσιογράφου στις ΗΠΑ συνεργαζόμενος με τα σημαντικότερα έντυπα του κόσμου. «Guardian», «Independent», «Οbserver», «The Νew Yorker» και Huffington Post φιλοξενούν
την υπογραφή του νεαρού γόνου με την καυστική πένα, που από παιδί ακόμη ήθελε να γίνει δημοσιογράφος

Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος: Η δημοσιογραφική πένα μιας  δυναστείας
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο νεαρός δημοσιογράφος που κρύβεται πίσω από τα καυτά ρεπορτάζ κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού στα μεγαλύτερης κυκλοφορίας έντυπα του κόσμου είναι ένα γνήσιο μέλλος του διεθνούς jet set και ακούει στο όνομα Νικόλας Νιάρχος. O 26χρονος άνδρας που ακούει επίσης στο όνομα Σταύρος -προς τιμήν του διάσημου μεγιστάνα παππού του- κάνει ρεπορτάζ, γράφει απόψεις και επηρεάζει την κοινή γνώμη μέσα από τα ισχυρότερα ενημερωτικά μέσα της υφηλίου.

«Ο Νικόλας δεν στηρίχτηκε ούτε στο όνομα, ούτε στις γνωριμίες των γονιών του», λένε άτομα από το περιβάλλον του και συνεχίζουν: «Κάνει εξαιρετική δουλειά αφήνοντας στην άκρη το επώνυμο που κουβαλά και τη θέση της οικογένειάς του. Ηδη έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο προκαλώντας αίσθηση για θέματα που υπογράφει και τα οποία βρίσκουν σημαντική απήχηση στο κοινό». Πράγματι. Ο Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος απέφυγε διακριτικά, αλλά και πεισματικά να ταυτίσει την επαγγελματική του υπόσταση με την οικογενειακή του ταυτότητα, προκειμένου να διανύσει μια πορεία πλήρως αποκομμένη από τους κοινωνικούς κύκλους της δύναμης, της δόξας και του χρήματος.

Κλείσιμο


Με τη μητέρα του Δάφνη Γκίνες

Μετρημένος και εξαιρετικά χαμηλών τόνων, σε αντίθεση με τα πρώτα του εξαδέλφια Σταύρο και Ευγενία Νιάρχου, αποφεύγει τις εκκεντρικότητες, τα ξέφρενα πάρτυ και τα γκλάμορους γκαλά, επιλέγοντας την αναγραφή της υπογραφής του σε σημαντικά έντυπα αντί της περιφοράς του ονόματός του σε λεζάντες κουτσομπολίστικων περιοδικών. Αποτέλεσμα της επιρροής που ασκεί η πένα του ελληνικής καταγωγής Νικόλα-Σταύρου Νιάρχου είναι η ολοένα αυξανόμενη ζήτησή του από κολοσσούς της παγκόσμιας δημοσιογραφικής πιάτσας. Πριν από περίπου έναν χρόνο στους διεκδικητές -και τελικά στους κατακτητές- της υπογραφής και των απόψεών του μπήκε και το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Τhe New Yorker», το οποίο δημοσίευσε μια σειρά από άρθρα του. Αποτέλεσμα; Ο Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος, λίγο πριν κλείσει τα τριάντα του χρόνια, συγκαταλέγεται ήδη στα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά και κατά συνέπεια καλοπληρωμένα ονόματα της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.



Η στροφή από την επαγγελματική λεωφόρο των Νιάρχων
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη και γαλουχημένος στα κοσμοπολίτικα σαλόνια των Νιάρχων, ο Νικόλας-Σταύρος είχε αποφασίσει από πολύ μικρός ότι θα έμπαινε κάποτε στα δημοσιογραφικά γραφεία. Με το που τελείωσε το σχολείο γράφτηκε στο διάσημο πανεπιστήμιο Yale προκειμένου να σπουδάσει Λογοτεχνία και Πολιτική, ενώ πήρε το μεταπτυχιακό του από το Columbia University με εξειδίκευση πάνω στη δημοσιογραφία. Διψώντας για την εμπειρία του ρεπορτάζ, ο νεαρός που μιλά πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων ιταλικά και ρωσικά, αξιοποίησε επαγγελματικά ακόμη και τα ανέμελα χρόνια των σπουδών του δημοσιεύοντας άρθρα του στη «Υale Daily News» και κάνοντας εκπομπές στο ραδιόφωνο του πανεπιστημίου.

Για την εφημερίδα του Yale πήρε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες και πρωταγωνιστές της διεθνούς showbiz όπως εκείνη με τη Μία Φάροου, η οποία συζητήθηκε αρκετά καθώς κατάφερε να κάνει τη διάσημη ηθοποιό να μιλήσει για προσωπικά της θέματα και να εκθέσει τις απόψεις της για τη ζωή. Την εποχή εκείνη υπογράφει άρθρα που περνούν άποψη για την πολιτική και το lifestyle, ανακρίνει στο ραδιόφωνο ηθοποιούς και μουσικούς και δίνει ανταποκρίσεις για το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως το βρετανικό ΒΒC. Λίγα χρόνια αργότερα κάθονται απέναντί του σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η εικαστικός-performer Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Βρετανός καλλιτέχνης Ράιαν Γκάντερ, o Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. O Nικόλας-Σταύρος Νιάρχος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έρχεται και σε επαφή με διασημότητες που απεχθάνονται τη δημοσιότητα κάνοντας τη διαφορά.



Πρωτότοκος, fan του σούσι και πάντα στην πένα!
Ο Νικόλας-Σταύρος Νιάρχος είναι ο πρωτότοκος γιος του μεγιστάνα Σπύρου Νιάρχου και της εκκεντρικής Δάφνης Γκίνες. Γεννημένος το 1989 στη Νέα Υόρκη, ανατρέφεται με τον κοσμποπολίτικο αέρα του κοινωνικού του κύκλου και όπως όλα τα αγόρια του δικού του status συχνάζει στα πιο in στέκια της απέναντι όχθης του Ατλαντικού. Λάτρης των καλών τρόπων, της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής -στην οικογένειά του ανήκει σημαντική συλλογή από πίνακες ανεκτίμητης αξίας κλασικών ζωγράφων-, ασχολείται επίσης από πολύ μικρός με τα σπορ συμμετέχοντας στην ομάδα πόλο του κολεγίου όπου φοιτά. Σε κάθε αγώνα του ο κραταιός επιχειρηματίας Σπύρος Νιάρχος είναι εκεί για να τον ενθαρρύνει και να τον επιβραβεύσει. «Το πείσμα να ξεχωρίζει το κληρονόμησε από τον πατέρα του», ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες και συνεχίζουν: «Ο Σπύρος έβλεπε στο πρόσωπο του Νικόλα την καλή συνέχειά του. Επιθυμούσε και η τρίτη γενιά των Νιάρχων να συνεχίσει την παράδοση ενός θετικού προτύπου συνδυασμένου με κοινωνικό έργο. Γι’ αυτό τον λόγο άφησε τον γιο του να διανύσει τη δική του ανεξάρτητη πορεία, παρόλο που κάποιοι δεν αποκλείουν μια μελλοντική ανάμειξή του με τις οικογενειακές επιχειρήσεις - ακόμη και με το ίδρυμα».




Ο Νικόλας Νιάρχος ταξιδεύει συχνά, επισκέπτεται ινκόγκνιτο την Ελλάδα, αγαπά το καλό φαγητό σε μοδάτα στέκια, είναι ιδανικός χειριστής των τσόπστικ -καθώς λατρεύει την πολυνησιακή κουζίνα αλλά και το σούσι-, κυκλοφορεί φορώντας ως επί το πλείστον κοστούμια ραμμένα sur mesure, μετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές, παρακολουθεί και σχολιάζει την επικαιρότητα και έχει μυηθεί στην υψηλή αισθητική από τη μητέρα του, την οποία συνοδεύει επιλεκτικά σε events με διασημότητες όπως η παρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ αλλά και ο Τομ Φορντ. Τέλος, ο νεαρός Νιάρχος λατρεύει τη μητέρα του, την οποία θεωρεί όχι μόνο ένα δυνατό fashion icon αλλά και μια ξεχωριστή προσωπικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης