Αλεξία Αλεξιάδου: Έσβησε το πιο γλυκό χαμόγελο

Αλεξία Αλεξιάδου: Έσβησε το πιο γλυκό χαμόγελο

Της άρεσε να καλοπιάνει τη ζωή με ζαχαρωτά και να φτιάχνει όνειρα από σοκολάτα. Έτσι γλυκά, αλλά και αθόρυβα «έσβησε» νωρίς η χαμογελαστή  μαγείρισσα της tv, σκορπίζοντας θλίψη και αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο «γιατί;»

Αλεξία Αλεξιάδου: Έσβησε το πιο γλυκό χαμόγελο
Σήμερα αξίζω κάτι όμορφο» ήταν η αγαπημένη της φράση από το Eat, Pray, Love της Elizabeth Gilbert  και την ακολουθούσε ως σύνθημα στη δική της καθημερινότητα. Αισιοδοξία, μέσα από τις γεύσεις που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, πίστη στο θείο, που της έδινε δύναμη και αγάπη.

Η Αλεξία γεννήθηκε άνοιξη (25 Μαΐου), στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αλλά αγαπούσε το φθινόπωρο. «Άλλοι δεν θέλουν να τελειώσει το καλοκαίρι κι εγώ ανυπομονώ να έρθει αυτή η γεμάτη αρώματα εποχή!» έγραψε πρόσφατα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook και καλωσόρισε τα πρωτοβρόχια με βανίλια και λεμόνι. Μυρωδιές που της έφερναν αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία, όταν η Βέφα Αλεξιάδου δημιουργούσε γευστικά καλλιτεχνήματα στην κουζίνα του σπιτιού τους, στη Θεσσαλονίκη. «Το δωμάτιο που μεγάλωσα ήταν η κουζίνα, επειδή στη μητέρα μου άρεσε να μαγειρεύει πολύ πριν αρχίσει να γράφει τα βιβλία της. Οπότε, γυρνώντας από το σχολείο, εκεί περνούσα όλο μου το χρόνο κι εκεί διάβαζα τα μαθήματά μου» είχε πει για τον τρόπο που μεγάλωσε.

Κι ενώ το σπίτι μοσχοβολούσε από τα φαγητά που ετοίμαζε η μητέρα Βέφα, έξω στον κήπο ο πατέρας Κώστας φρόντιζε η φύση να δίνει τα δικά της αρώματα, αλλά και τα απαραίτητα υλικά για τις συνταγές: δυόσμος, βασιλικός, μάραθος, φρέσκοι καρποί και πολλά λουλούδια. «Ο λατρεμένος μου σύζυγος φρόντιζε ο κήπος να έχει φυτά που να ανθίζουν και να καρποφορούν όλες τις εποχές. Συνήθιζε δε να λέει ότι “τα λουλούδια και οι γυναίκες θέλουν χάιδεμα, για να διατηρείται η ομορφιά τους”» έχει πει η Βέφα Αλεξιάδου για την περίοδο που οι δύο της κόρες μάθαιναν κοντά στους γονείς τους τα μυστικά της ευζωίας.

Κλείσιμο


Την Αλεξία από νωρίς την είχε ήδη κερδίσει η μαγειρική (η αδελφή της, η Αγγελική, ασχολήθηκε με τα Vefa’s House), αλλά, ως παιδί επιστημόνων χημικών (ο πατέρας της υπήρξε επίτιμος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), έπρεπε πρώτα να σπουδάσει. Η επιλογή της ήταν τα Οικονομικά, σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας.  Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε την επαγγελματική της ενασχόληση με τη μαγειρική γράφοντας σχετικά βιβλία και, κάπου εκεί, πήρε το βάπτισμα του πυρός στην τηλεόραση, με τον Πρωινό Καφέ της Πόπης Χατζηδημητρίου.

Ο έρωτας δεν άργησε να της χτυπήσει την πόρτα στο πρόσωπο του Βαγγέλη Κιτσάκη. Μαζί άρχισαν γρήγορα να στήνουν το οικογενειακό τους σκηνικό, αποκτώντας τη 17χρονη πλέον Χαρά και τη 10χρονη σήμερα Βέφα. «Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη γνωριμία μας, αλλά νιώθουμε ακόμη σαν να είμαστε 20 χρόνων» σχολίαζε αργότερα, σε μία από τις επετείους του γάμου τους. Όπως αυτή, τη 19η επέτειο, που γιόρτασαν το περασμένο καλοκαίρι στη Σκάλα Φούρκας, στην Πιερία.

Το καθημερινό πρόγραμμα της Αλεξίας για μια άλλη εργαζόμενη μητέρα θα έμοιαζε εξουθενωτικό, καθώς η μέρα της ξεκινούσε στις 6.00 το πρωί, για να μαγειρέψει τα φαγητά της, να κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις, να γράψει τα βιβλία της (κάποια απ’ αυτά είχαν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις), να επιμεληθεί τα περιοδικά μαγειρικής που εξέδιδε τα τελευταία δέκα χρόνια και, κυρίως, για να ασχοληθεί με την οικογένειά της. Αλλά για την ίδια δεν ήταν, γιατί έβρισκε λύσεις για όλα μέσα από την πίστη της («είναι ωραίο, ξεκινώντας τη μέρα σου, να νιώθεις ότι αγαπιέσαι από τον Θεό» συνήθιζε να λέει), αλλά και τη μαγειρική. Συχνά, μάλιστα, προέτρεπε εκείνους που παραπονιούνταν για κατάθλιψη να κάνουν ψυχοθεραπεία στην κουζίνα τους.«Έχεις δοκιμάσει να ζυμώσεις ψωμί; Η σκέψη σου φεύγει από τα προβλήματα» έλεγε πολλές φορές.



Πίστευε, ωστόσο, ότι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι η οικογένεια – στη δική της, αναπόσπαστο μέλος ήταν και ο σκύλος τους, Gatsby. «Το τραπέζι ενώνει. Μπορεί να είναι δύσκολο στη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά το Σαββατοκύριακο θα φάμε όλοι μαζί και οι κόρες μου θα βοηθήσουν να στρώσουμε το τραπέζι» δήλωνε. Καμάρωνε, μάλιστα, που η Βέφα της, από 3 χρόνων κιόλας, είχε δείξει το ταλέντο της στη μαγειρική. Κι όσο για τη μεγαλύτερη, τη Χαρά, με την οποία έμοιαζαν καταπληκτικά στην εξωτερική εμφάνιση; Πίστευε πως αργότερα (σήμερα είναι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου), όταν τελείωνε τις σπουδές της που είχαν προγραμματίσει να γίνουν στην Αγγλία, θα ακολουθούσε τα βήματά της, όπως έκανε και η ίδια με τη δική της μητέρα.

Τίποτα δεν έδειχνε πως το νήμα της ζωής της θα κοβόταν τόσο νωρίς, παρότι το άσθμα την ταλαιπωρούσε από παιδί. «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, απλά, καμιά φορά, μας παίρνει λίγο παραπάνω να τον καταλάβουμε» ισχυριζόταν και δοκίμαζε καινούριες συνταγές με σοκολάτα, την οποία θεωρούσε τόσο αναζωογονητική όσο και η αγάπη. «Όμως η σοκολάτα παχαίνει. Και πρέπει να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή» δήλωνε και θυμόταν τη «μάχη» που είχε δώσει για να χάσει τα είκοσι κιλά που είχε αποκτήσει από τις εγκυμοσύνες της. Δεν δίσταζε, μάλιστα, να αποκαλύψει το «μυστικό» της σε όσες αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, καθώς μια γυναίκα κομψή, όπως εκείνη, δυσανασχετούσε να φοράει μόνο φαρδιά ρούχα: «Έχασα βάρος τρώγοντας το ένα τέταρτο της μερίδας του φαγητού ή του γλυκού που είχα μπροστά μου. Κι ας προσπαθούσαν τα αγαπημένα μου πρόσωπα να με βάλουν σε πειρασμό, λέγοντάς μου “μα δεν ξέρεις τι χάνεις, Αλεξία!”» έλεγε γελώντας.



Για το φετινό χειμώνα ετοίμαζε ένα νέο κύκλο σεμιναρίων μαγειρικής, αφού πρώτα θα περνούσε κάποιες μέρες στο Μαϊάμι, με τις εξαδέλφες της Laura και Marilyn, που ζουν εκεί, για να γιορτάσουν, όπως κάθε χρόνο, την Ημέρα των Ευχαριστιών. Νωρίτερα, θα επισκεπτόταν στη Νέα Υόρκη τη μαγείρισσα και αγαπημένη της φίλη Μαρία Λόη.



Ο κόσμος της τηλεόρασης έδειχνε ότι πλέον δεν την ενδιέφερε (η τελευταία της συνεργασία ήταν πριν από δύο χρόνια με το ΣΚΑΪ) και αρνούνταν, μάλιστα, για τον εαυτό της τον τίτλο της «τηλε-μαγείρισσας». Αρνητική ήταν και με τα realities μαγειρικής για παιδιά. «Θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός χειρισμός και βραβείο για όλα τα παιδιά. Γενικότερα, όμως, δεν με ενδιαφέρει πια η τηλεόραση, αλλά το να δίνω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου» είπε σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις.  Αυτή την Κυριακή το οικογενειακό τραπέζι θα στρωθεί χωρίς την Αλεξία. Ο σύζυγός της, Βαγγέλης, και η αδελφή της, Αγγελική, στις αναρτήσεις τους στο Facebook, έγραψαν πως η αγαπημένη τους θα είναι πάντα «εδώ».



«Έτοιμη» για μια αισιόδοξη παρότρυνση. «Κουράγιο σε όλους εκείνους που νιώθουν πως οι δυνάμεις τους τους έχουν εγκαταλείψει» είχε γράψει εκείνη, πρόσφατα, στους φίλους της στο Facebook. Κατόπιν, ίσως έκανε… Όνειρα Σοκολάτας, όπως ήταν ο τίτλος ενός από τα βιβλία της. Όνειρα που θα συνεχίσει, μέσα στο βαθύ ύπνο που μπήκε στις 29 Οκτωβρίου, στην ανατολή μιας φθινοπωρινής μέρας που τόσο λάτρευε.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης