Ακης Πετρετζίκης: Επιτυχία χωρίς συνταγή

Ακης Πετρετζίκης: Επιτυχία χωρίς συνταγή

Ο σεφ με τους περισσότερους fan στα social media στην Ελλάδα αφήνει φέτος τα πρωινά και ετοιμάζεται να ρισκάρει τηλεοπτικά με δύο καινούριες εκπομπές στο MEGA: μία καθημερινή και μία εβδομαδιαία βραδινή, η οποία θα έχει περισσότερο κινηματογραφική οπτική στις συνταγές που παρουσιάζει. Ο Ακης δουλεύει όλη μέρα, η μαγειρική είναι η ζωή του, αλλά η καρδιά του ανήκει στην Demy, την τέλεια γι’ αυτόν συνταγή γυναίκας

Ακης Πετρετζίκης: Επιτυχία χωρίς συνταγή
Τις τελευταίες βδομάδες ο 30χρονος σεφ κοιμάται μόνο 3-4 ώρες καθημερινά. Συναντιέται ελάχιστα με τους φίλους του, μεταξύ των οποίων είναι η Μαίρη Συνατσάκη και ο Μύρωνας Στρατής. Ούτε μιλάει όσο συχνά θα ήθελε στο τηλέφωνο με την αδελφή του, που την τελευταία φορά τον είχε ρωτήσει για την ποσότητα της παρμεζάνας που πρέπει να βάλει στο λιγκουίνι με πέστο καρυδιού που είδε στο προσωπικό του site akispetretzikis.com, με επισκεψιμότητα που ξεπερνά πια τις 200.000 τον μήνα, μέσα σε 4 μόλις μήνες λειτουργίας. Εχει σταματήσει το γυμναστήριο και δεν περνάει όσο χρόνο θα ήθελε με το κορίτσι του, με την οποία είναι ήδη σχεδόν τρία χρόνια μαζί, την τραγουδίστρια και κριτή στο «Music School» του MEGA, Demy. Θα εξηγήσει τον λόγο λίγο μετά.

Περιμένει να φύγουν οι συνεργάτες του από το «Kitchen Lab» -τον δικό του χώρο που άνοιξε πρόσφατα στην Αγία Παρασκευή, εκεί όπου δοκιμάζει νέα φαγητά, σκέφτεται τις συνταγές για το περιοδικό του, στήνει το νέο του βιβλίο, μαγειρεύει, μιλάει με τους fan του στα social media, ασχολείται με το website του και κάνει τα γυρίσματα για τη νέα του διαδικτυακή εκπομπή στο YouTube- για να ανέβουμε στον πρώτο όροφο. «Μόνο αν σ’ το περιγράψω, θα καταλάβεις», μου λέει. Ανοίγει το laptop του και μου μιλάει για το πρώτο επεισόδιο της νέας εβδομαδιαίας εκπομπής του «Ιστορίες από τη λίστα», η οποία θα προβάλλεται σε βραδινή ώρα από το MEGA παράλληλα με τη νέα καθημερινή απογευματινή του εκπομπή «Κάν’ το όπως ο Ακης», η οποία θα είναι μία εξέλιξη ουσιαστικά της καθημερινής του παρουσίας στο «Πρωινό Mou».

Σύμφωνα μάλιστα με όσους είδαν μέρος των επεισοδίων, η εικόνα, οι μουσικές, το μοντάζ, η σκηνοθεσία του πολύ καλού του φίλου Αποστόλη Παπαθανασίου, οι ιδέες του αρχισυντάκτη του Φώτη Γεωργίου και η διεύθυνση φωτογραφίας του Γιάννη Γεωργίου θυμίζουν ντοκιμαντέρ, μικρές αυθύπαρκτες ταινίες ή σίριαλ σε συνέχειες παρά μια καθαυτή εκπομπή μαγειρικής έτσι όπως την έχουμε στο μυαλό μας.


Κλείσιμο
«Tο ρισκάρουμε -κυρίως με τη βραδινή εκπομπή- και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Τα νούμερα τηλεθέασης με νοιάζουν περισσότερο για τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν παρά για μένα». Ο σταρ της κουζίνας θα εμφανίζεται φέτος καθημερινά με το «Κάν’ το όπως ο Ακης» και εβδομαδιαίως με το κινηματογραφικό «Ιστορίες από τη λίστα», για χάρη της οποίας ξεκινά γυρίσματα ανά την Ελλάδα

«Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο - πιστεύω πως η εικόνα θα μιλήσει από μόνη της. Σε ό,τι αφορά την καθημερινή εκπομπή, η αρχική σκέψη ήταν να ενταχθεί στο πρωινό, όπως γινόταν παλιά. Αλλά αυτό δεν μπορούσε να συμβεί, για πρακτικούς λόγους, λόγω των συνεχών γυρισμάτων που έχουμε για τη βραδινή εκπομπή. Σκέψου ότι τώρα θα φύγω σε ταξίδι, σε περιοχές της Ελλάδας, για 20 μέρες. Το πρωινό, όμως, απαιτεί την παρουσία σου live, κι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί στην παρούσα φάση», εξηγεί. «Το πρωινό το έχω αγαπήσει. Εχω φτιάξει εκεί γύρω στις 1.000 συνταγές - σχεδόν 200 με κοτόπουλο, 200 με γλυκά, άλλα τόσα κέικ, οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Αυτό το πράγμα δεν θα μπορούσε να μου το προσφέρει καμία δουλειά στον κόσμο, ούτε θα είχα τη δυνατότητα να δοκιμαστώ, να πειραματιστώ τόσο πολύ και καθημερινά. Και με τον Σεφερλή θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλή χημεία, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όσους παρουσιαστές πέρασαν από την πρωινή εκπομπή.


«Συνεχίζω να αισθάνομαι κάπως άβολα με την αναγνω­ρισιμότητα και με ό,τι περιλαμβάνει όλο αυτό, αν και ο κόσμος δεν με σταματάει στον δρόμο για να με ρωτήσει για την κοπέλα μου, αλλά για τις συνταγές μου»

Πέρασα εκπληκτικά και με τον Γιώργο και με τη Φαίη, που τους αγαπώ πολύ, αλλά και με τον Πέτρο και την Τζένη, που μου έχουν φερθεί άψογα. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με κανέναν. Το ίδιο πιστεύω πως θα συνέβαινε και με τον Μάρκο. Παρακολούθησα, άλλωστε, και λίγο από την πρεμιέρα του και ήταν καταπληκτικός. Εξαιρετική επιλογή. Το MEGA που επενδύει σε μένα, όμως, αποφάσισε διαφορετικά φέτος για την παρουσία μου στο κανάλι και αυτό το σέβομαι απόλυτα. Το ρισκάρουμε -κυρίως με τη βραδινή εκπομπή- και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Τα νούμερα τηλεθέασης με νοιάζουν περισσότερο για τους ανθρώπους του MEGA που με εμπιστεύτηκαν παρά για μένα». Τον ρωτάω για τον ανταγωνισμό που ίσως να αισθάνεται από άλλους σεφ, οι οποίοι επίσης προβάλλονται από την τηλεόραση, για σχόλια που έχουν κάνει για εκείνον ορισμένοι απ’ αυτούς στο παρελθόν. «Δεν ασχολούμαι με όλα αυτά. Μπορεί και να μην τα γνωρίζω καν. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να εξελιχθώ εγώ προσωπικά. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Το βρίσκω απαράδεκτο να κάθεσαι να ασχολείσαι με τους άλλους. Τα δικά σου χαΐρια πρέπει να βλέπεις - όχι των υπολοίπων».


«Το κινητό μου είναι μονίμως στο τραπέζι. Το ίδιο και το δικό της. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι ο ένας απ’ τον άλλον. Αν αρχίσεις να φοβάσαι, τότε θα πρέπει να χωρίσεις», λέει για τη σχέση του με την Demy 

Δύο γυναίκες που περνούν έξω από το «Kitchen Lab» του λένε πως το banana cake του είναι το καλύτερο γλυκό που έχουν δοκιμάσει ποτέ. Τις ευχαριστεί, βγάζει φωτογραφία μαζί τους, τους εξηγεί ότι το συγκεκριμένο κέικ ξεκίνησε τυχαία, όταν ο ίδιος προσπάθησε να φτιάξει μαρμελάδα μπανάνας που τελικά δεν του άρεσε. Χρησιμοποίησε όμως το μείγμα, προσθέτοντας κάποια επιπλέον υλικά, κυρίως αλεύρι και αυγά, για να φτιάξει στο τέλος το banana cake. «Συνεχίζω να αισθάνομαι κάπως άβολα με την αναγνωρισιμότητα και με ό,τι περιλαμβάνει όλο αυτό, αν και ο κόσμος δεν με σταματάει στον δρόμο για να με ρωτήσει για την κοπέλα μου, αλλά για τις συνταγές μου», θα μου πει αργότερα. «Εκεί που σίγουρα “μεταμορφώνομαι” είναι μόλις μπω στην κουζίνα μου και πιάσω το μαχαίρι, το αλεύρι ή το λάδι στα χέρια μου. Τότε νιώθω ότι βρίσκομαι στον κόσμο μου. Δεν είμαι κοινωνικός, δεν είμαι τόσο ομιλητικός, ίσως να μην είμαι καθόλου επικοινωνιακός, μπορεί και να κομπλάρω στις συζητήσεις, αλλά όλα αλλάζουν μόλις βρεθώ μέσα σε μια κουζίνα».



Ο Ακης συγκαταλέγεται ίσως στους ελάχιστους σεφ στην Ελλάδα που είναι ταυτόχρονα και σταρ. Του το λέω. Διαφωνεί μ’ αυτό. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να σηκώνεσαι το πρωί, να πηγαίνεις στη δουλειά σου και να χαίρεσαι γι’ αυτό που κάνεις. Εχω να διαχειριστώ πια πολλά θέματα, ευθύνες, συνεργάτες, οικονομικά, αλλά η βάση μου και το κίνητρό μου είναι μόνο η μαγειρική, οι χαρακτηρισμοί που λένε οι άλλοι για μένα -είτε καλοί είτε κακοί- δεν με αφορούν. Μόνο η μαγειρική είναι το πάθος μου». «Οχι η Demy;» τον ρωτάω αυθόρμητα. «Η Demy είναι η κοπέλα μου, είναι η προσωπική μου ζωή. Κάποια στιγμή, όταν αποφασίσω ότι είμαι έτοιμος να κάνω παιδιά, θα ήθελα να παντρευτώ, αλλά τώρα έχω πολλή δουλειά. Για μένα, άλλωστε, ο γάμος έχει άμεση σχέση με την οικογένεια, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να μπαίνεις σε τέτοιες διαδικασίες».

Τον ρωτάω για την αναγνωρισιμότητα που έχουν και οι δύο, για τη σχέση τους έτσι όπως έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί. Αν και για εκείνον η Demy παραμένει απλώς η «Δήμητρα». «Αν δεν ήμουν ο Ακης, δεν θα είχα ποτέ τη δυνατότητα να γνωρίσω τη Δήμητρα. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι και ο Ακης από το “Master Chef” να μην ήμουν, αν γνώριζα κάπου τη Δήμητρα, η Δήμητρα θα επέλεγε να ήταν μαζί μου. Απ’ την άλλη, είτε ήταν τραγουδίστρια η Δήμητρα είτε υπάλληλος σε γραφείο, εγώ πάλι θα ήθελα να ήμουν μαζί της».

Υπάρχει ζήλια στη σχέση τους; «Το κινητό μου είναι μονίμως στο τραπέζι. Το ίδιο και το δικό της. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι ο ένας απ’ τον άλλον. Αν αρχίσεις να φοβάσαι, τότε πρέπει να χωρίσεις», καταλήγει, χωρίς να θέλει να πει περισσότερα για εκείνην και για όσα ζουν.



Ο Ακης δεν πιστεύει ότι είναι sexy, ούτε ωραίος - το αυτονόητο για τις fan του. Μπορεί και να ενοχλείται μάλιστα με αυτό τον χαρακτηρισμό. «Ωραίο παιδί είναι ο Μαρτάκης. Εγώ είμαι απλώς νορμάλ», μου λέει. Ούτε η συμπεριφορά των γυναικών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια απέναντί του; «Οχι!» μου απαντάει κοφτά. «Νομίζω πως το “μαγειρικό” είναι που αρέσει στις γυναίκες, ίσως επειδή έγινε και λίγο της μόδας πια, λόγω της τηλεόρασης. Οταν όμως ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μαγειρική, πριν από 10 χρόνια, τότε που τελείωνα τις σπουδές λογιστικής, και έκανα την πρακτική μου σε τράπεζα, κανείς δεν ασχολιόταν με όλο αυτό. Και επίσης, εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν είχα πρότυπο κάποιον σταρ.

Πρότυπά μου είναι μόνο οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι: ο γραφίστας μου Δημήτρης Γκάζης, ο φωτογράφος του βιβλίου μου Δημήτρης Πούπαλος και η ομάδα μου που θεωρώ οικογένειά μου, ο Γιάννης, η Μαίρη, ο Γιώργος, ο Λάκης και η Κατερίνα». Φεύγοντας από το «Kitchen Lab», μου δίνει να πάρω μαζί μου μπράουνι με σοκολάτα και ταχίνι. Δοκιμάζω ένα κομμάτι προτού με αποχαιρετήσει, κλειδώσει το μαγαζί, φορέσει το κράνος και ανέβει στη μηχανή του. Μου υπαγορεύει τα υλικά και μου εξηγεί πώς να λιώσω την επόμενη μέρα στο σπίτι την κουβερτούρα με τη μέθοδο μπεν μαρί. Επίσης με συμβουλεύει να προθερμάνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και να μην το παραψήσω. Του το υπόσχομαι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης