Γκαμπριέλε Μπερτατσίνι: Ο σεφ με τα μυστικά δείπνα και με βοηθό ένα smartphone

Γκαμπριέλε Μπερτατσίνι: Ο σεφ με τα μυστικά δείπνα και με βοηθό ένα smartphone

Πρόσφατα κλήθηκε από την Google στην Τοσκάνη για να παραθέσει μια σειρά από κλειστά δείπνα που ήταν για όλους κάτι σαν πείραμα. Εκτός από το πάθος του για τη μαγειρική, την ολιγομελή ομάδα που τον ακολουθεί σε όλο τον κόσμο και τα φρέσκα υλικά της ιταλικής υπαίθρου, αυτή τη φορά είχε μαζί του και έναν νέο «έξυπνο» συνεργάτη: το smartphone Nexus 5 με την πιο πρόσφατη έκδοση του Android, έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πιθανή απορία - από την ετικέτα του κρασιού μέχρι τη θερμιδική αξία μιας καρμπονάρας

Γκαμπριέλε Μπερτατσίνι: Ο σεφ με τα μυστικά δείπνα και με βοηθό ένα smartphone
Ο Γκαμπριέλε Μπερτατσίνι, ένας νεαρός σεφ που παραδόξως για Ιταλό μιλά εξαιρετικά τα αγγλικά, αντιμετωπίζει το φαγητό και την προετοιμασία του ως μυσταγωγία. Οργανώνει μυστικά δείπνα για λιγοστούς προσκεκλημένους σε διάφορες πόλεις του κόσμου - από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μέχρι το Λος Αντζελες, το Φοίνιξ της Αριζόνα και την αγαπημένη του Φλωρεντία.

Οπως και αρκετοί άλλοι διάσημοι σεφ, θέλει να υποδέχεται ο ίδιος τους καλεσμένους του. Προτού αποσυρθεί στην κουζίνα, εξηγεί το μενού της βραδιάς και σε βάζει στον πειρασμό να τον ρωτήσεις όλα αυτά που αγνοείς για τα λαχταριστά πιάτα με τα περίεργα ονόματα και τα εκλεκτά υλικά. Μετά το κυρίως πιάτο και πριν από τα επιδόρπια, του αρέσει να περιτριγυρίζει στο συνήθως μεγάλο, ενιαίο και πάντα προσεκτικά στρωμένο τραπέζι συζητώντας με όλους. Θέλει να γνωρίζει το κοινό του. Κρατά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, μιλά ενθουσιασμένος για τους συνδυασμούς των γεύσεων και εξηγεί τη μαγειρική φιλοσοφία του.

Κλείσιμο


Στην Τοσκάνη, όπου βρέθηκε ως προσκεκλημένος της Google, ο Γκαμπριέλε παρέθεσε μια σειρά από κλειστά δείπνα, έχοντας μονίμως στο χέρι τον πολύτιμο βοηθό του, το smartphone Nexus 5 με την πιο πρόσφατη εκδοχή του Android. Η πρώτη δοκιμασία ήταν στο μποστάνι της Villa Vignamaggio, στα περίχωρα της Φλωρεντίας, την οικία όπου λέγεται ότι είχε γεννηθεί η Μόνα Λίζα, η διάσημη Τζοκόντα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο Γκαμπριέλε ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μαζέψουν διάφορα μυρωδικά και ζαρζαβατικά. Και αν για τους Μεσόγειους ο δυόσμος, το δεντρολίβανο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και οι μελιτζάνες είναι γνωστά ή έστω μυρίζουν οικεία, για τους περισσότερους Βορειοευρωπαίους η αναζήτησή τους έμοιαζε με δυσεπίλυτο γρίφο. Ετσι, κατέφυγαν στη λύση της τεχνολογίας.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Google Now, εκφώνηση των μαγικών λέξεων «OK Google» και το smartphone μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ήταν έτοιμο να απαντήσει σε κάθε λεκτική πρόκληση - ακόμα και στο πώς είναι στην όψη ο δυόσμος και η μελιτζάνα ή πόση πρωτεΐνη έχουν 100 γραμμάρια παρμεζάνας. Και αν δεν ξέρεις τα μυστικά της προετοιμασίας του τιραμισού, γιατί να μην αναζητήσεις φωνητικά μια αυθεντική ιταλική συνταγή; Ο Γκαμπριέλε, πάντως, αποκαλύπτει ότι το μυστικό κρύβεται στο πολύ γρήγορο πέρασμα των σαβαγιάρ από κρύο καφέ εσπρέσο.



Μπορείς επίσης να φωτογραφήσεις κάτι, όπως για παράδειγμα την ετικέτα από ένα μπουκάλι κρασί, και σε δευτερόλεπτα να έχεις στην οθόνη του smartphone όλου του κόσμου τις πληροφορίες για την προέλευσή του, τις γεύσεις που το συνοδεύουν, τις ποικιλίες του - όταν πρόκειται για τα φημισμένα κιάντι της Τοσκάνης τα αποτελέσματα μέσω της εφαρμογής οπτικής αναγνώρισης Goggles (λογοπαίγνιο με τα ματογυάλια) δεν έχουν τελειωμό. Με τον ίδιο τρόπο, τραβώντας μια φωτογραφία και αφήνοντας το smartphone να κάνει τα υπόλοιπα, θα διαβάσεις και το μενού αν είναι σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις. Αποφεύγεις έτσι γαστριμαργικές εκπλήξεις στις οποίες δεν έχουν συνηθίσει ούτε ο ουρανίσκος σου, ούτε πιθανότατα και το στομάχι σου.

Η συμμετοχή όλων στην προετοιμασία του φαγητού είναι μέρος της εμπειρίας που υπόσχεται ο Γκαμπριέλε Μπερτατσίνι. «Αντί κάποιου άλλου είδους μάρκετινγκ, εμείς βασιζόμαστε μόνο σε όσα λέγονται από στόμα σε στόμα. Και αυτό λειτουργεί εξαιρετικά για εμάς», ισχυρίζεται ο Ιταλός σεφ. Η διαδικασία συμμετοχής στα μυστικά δείπνα, που έχουν τον τίτλο Culinary Mischief (Μαγειρική Αναστάτωση), προϋποθέτει μια online αίτηση. O Γκαμπριέλε και οι συνεργάτες του επιλέγουν αυτούς που θα βρεθούν σε ένα ή περισσότερα από τα τραπεζώματά του. Οι λίστες ανανεώνονται με σχετικά αργό ρυθμό. «Θέλω να βλέπω όσους συμμετέχουν σε ένα δείπνο να μιλούν μεταξύ τους. Να μπορούν να γνωριστούν καλύτερα. Αντλώ έμπνευση από τα διαφορετικά στυλ ζωής και συμπεριφοράς των ανθρώπων», λέει.



Παράλληλα, επιδιώκει μέσω του φαγητού και των γεύσεων να παρακινήσει τους περισσότερους στην αναζήτηση πληροφοριών για τον ιταλικό πολιτισμό και την Ιστορία, κάτι όχι και τόσο δύσκολο αν κρατάς στα χέρια σου ένα «έξυπνο» ανδροειδές με σύνδεση στο Ιντερνετ, που τείνει πλέον να εξελιχθεί σε προσωπικό σου βοηθό. Από την κουζίνα μέχρι το ταξίδι, παρέχοντάς σου αυτόματα καρτέλες με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των πτήσεων ή το πώς ακριβώς και το πότε θα φτάσεις στον προορισμό σου. Ακόμα και αν η διαδρομή σου περνά από στενούς επαρχιακούς δρόμους που μερικές φορές μπορεί να μοιάζουν αχαρτογράφητοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης