Ευανθία Μάγνη: Η No 1 στιχουργός της Τουρκίας είναι Ελληνίδα

Ευανθία Μάγνη: Η No 1 στιχουργός της Τουρκίας είναι Ελληνίδα

Πριν από μερικούς μήνες παρέλαβε το βραβείο καλύτερης στιχουργού της Τουρκίας, ενώ ήδη παραγωγοί του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έχουν εκφράσει την επιθυμία να  μεταφέρουν τα βιβλία της, που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Η Ευανθία Μάγνη εξομολογείται στο «thema people» τη ζωή της, ομολογώντας ότι παλεύει πάντα υπό όποια συνθήκη για να κατακτήσει το όνειρό της

Ευανθία Μάγνη: Η No 1 στιχουργός της Τουρκίας είναι Ελληνίδα
Η καταξιωμένη Ελληνίδα συγγραφέας Ευανθία Μάγνη κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να κάνει καριέρα στην Τουρκία και πρόσφατα βραβεύτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της γείτονος ως η καλύτερη στιχουργός της χρονιάς. Η ίδια ήθελε απλά να βρεθεί στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι δικοί της. «Οφείλω να ομολογήσω ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος καθώς συμμετείχαν πολλοί Τούρκοι επιτυχημένοι στιχουργοί. Δεν είχαν καμία προκατάληψη στο να βραβεύσουν Ελληνίδα. Γράφω στίχους στην τούρκικη γλώσσα επί χρόνια, μια που η καταγωγή μου είναι από τη Σμύρνη. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου θείες, θείοι, συγγενείς ήξεραν τούρκικα. Επιπροσθέτως, από τα παιδικά μου χρόνια αγαπούσα την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Νομίζω ότι τη διαφορά στο να λάβω το βραβείο έκανε το ότι οι στίχοι δεν ήταν συνηθισμένοι», λέει η ίδια. Πώς προέκυψε, όμως, η επαφή της με παράγοντες της δισκογραφίας στην Τουρκία; «Από μικρή άκουγα πολλές ιστορίες των δικών μου για τη ζωή τους εκεί, αλλά και για το πόσο δύσκολα είχαν περάσει. Η οικογένειά μου, όπως και όλοι οι Ελληνες που βρίσκονταν στη Σμύρνη, έφυγαν υπό πολύ άσχημες συνθήκες. Ανέκαθεν είχα το όνειρο και την πεποίθηση να βρεθώ στην Τουρκία και να αντιμετωπιστώ διαφορετικά. Μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου μου υπό τον τίτλο “Ο χορός των ψυχών” στην Ελλάδα, που έγινε μπεστ σέλερ από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, ήρθαν σε επαφή μαζί μου εταιρείες παραγωγής της Τουρκίας και μου ζήτησαν να μεταφραστεί προκειμένου να γίνει σίριαλ. Η μία επαφή έφερε την άλλη κι έτσι ο δρόμος με οδηγούσε συχνά πυκνά στην Τουρκία. Η βάση μου φυσικά είναι στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως η συγγραφή αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Πριν από δύο χρόνια εκδόθηκε το βιβλίο μου “Τα μυστικά του φάρου” και τον χειμώνα θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημά μου, οι “Μάσκες”», απαντά.



Κλείσιμο
Το βραβείο του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού στην Ευανθία Μάγνη ως καλύτερης στιχουργού της χρονιάς

«Ο χορός των ψυχών»

Πώς προέκυψε όμως η συγγραφή στη ζωή της; «Ξεκίνησα να γράφω σε μεγάλη ηλικία. “Ο χορός των ψυχών” είναι μια ιστορία πολύ δυνατής αγάπης. Ξεκινά το 1300 στη Σκωτία και φτάνει μέχρι το 2000 στην Αθήνα. Δύο ψυχές ήρθαν στον κόσμο ξανά για να βρεθούν μαζί και να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχαν. Πιστεύω άλλωστε ότι η ύλη δεν πεθαίνει. Πάντα υπάρχει συνέχεια», αποκρίνεται, μια που η ίδια ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο μέσω του χαμού του πατέρα της. «Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου ήταν ο θάνατος του πατέρα μου. Κατάλαβα μέσα σε μια στιγμή ότι δεν πρέπει να κρατάμε τίποτα μέσα μας. Δεν πρόλαβα να του πω όσα ήθελα. Δεν ήθελα να πιστέψω ότι φεύγει. Ηταν άρρωστος πολύ καιρό και μάλιστα ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Ωστόσο ήλπιζα ότι θα γίνει ένα θαύμα. Δεν είχα συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι τον κρατούσα στη ζωή για μένα. Εγώ ήμουν αυτή που δεν άφηνα να “φύγει”. Κάποια στιγμή μου είπε ο γιατρός: “Γιατί το κάνεις αυτό;”. Τότε είπα να αποσυνδέσουν τα μηχανήματα. Ηταν η πιο σκληρή στιγμή της ζωής μου. Το δευτερόλεπτο πριν το κάνω σκεφτόμουν πόσο εγωίστρια είμαι και ότι έπρεπε να τον βοηθήσω. Μετά είχα μόνο μία σκέψη: να είμαι δίπλα του», λέει. Οπως αναφέρει άλλωστε, πολλές φορές έχει δει μικρά θαύματα στη ζωή της: «Εχω ζήσει το θαύμα της δημιουργίας ενός ανθρώπου με τη γέννηση των παιδιών μου. Βιώνω κάθε πρωί που ξυπνώ και αναπνέω ένα θαύμα».

Συνεργασία με Ελληνες

Εδώ και λίγους μήνες έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα αφού η Sony Music της Τουρκίας έχει ξεκινήσει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες. «Η Sony Music Τουρκίας αποφάσισε ότι είμαι άνθρωπος που τους εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Θα κάνουμε αρκετές παραγωγές με Ελληνες καλλιτέχνες σε παγκόσμια κλίμακα κάτω από το lebel της μητέρας εταιρείας. Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά και σύντομα κάποια στιγμή να υπάρξει πάλι η παρουσία της Sony στην Ελλάδα», λέει η συγγραφέας και στιχουργός που έχει γράψει τραγούδια και για Ελληνες ερμηνευτές όπως οι Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης και Στέλιος Διονυσίου, του οποίου το τελευταίο CD φέρει εξ ολοκλήρου στιχουργικά την υπογραφή της, ενώ η μουσική έχει γραφτεί από τη Ζωή Τηγανούρια. Αυτή την εποχή γράφει στίχους πάνω σε κάποια μουσικά θέματα του γνωστού σε όλους Ανδρέα Κατσιγιάννη, διευθυντή της Εστουδιαντίνας, που θα πλαισιώσουν την παράσταση της Μιμής Ντενίση "Σμύρνη" στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Eξάλλου η άλλη πλευρά του Αιγαίου την ακολουθεί πάντα με έναν μαγικό τρόπο στη ζωή της.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης