Σπυρίδων Τσαγκαράκης: Ο σύγχρονος Φειδίας της μόδας

Σπυρίδων Τσαγκαράκης: Ο σύγχρονος Φειδίας της μόδας

Ρούχα που φέρουν την υπογραφή του εκτίθενται στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου: από το MoMA της Νέας Υόρκης και το Victoria and Albert Museum μέχρι το Βρετανικό Μουσείο.

Σπυρίδων Τσαγκαράκης: Ο σύγχρονος Φειδίας της μόδας
Οι περίτεχνες πτυχώσεις που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες του έχουν άμεσες αρχαιοελληνικές αναφορές και τα φορέματά του θεωρούνται έργα τέχνης στα οποία υποκλίνονται μετρ της μόδας και ιέρειες της ποπ μουσικής σκηνής, όπως απέδειξε πρόσφατα και η Lady Gaga.



Κλείσιμο
Οι «New York Times» έχουν αναφερθεί στον Σπυρίδωνα Τσαγκαράκη με τον χαρακτηρισμό «ο Φειδίας της μόδας» χάρη στα αέρινα υφάσματα με τις πλούσιες πτυχώσεις που τον χρίζουν άξιο συνεχιστή της υψηλής αισθητικής του 5ου αιώνα π.Χ. Ο Ελληνας σχεδιαστής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Λονδίνο, έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των γκουρού της μόδας με τις περίτεχνες δημιουργίες του, φροντίζοντας παράλληλα να προβάλλει σταθερά το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Η δουλειά μου, η οποία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο project, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 στον μουσειακό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου και η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε αίσθηση ώστε μέρος της να φιλοξενηθεί στη συνέχεια σε σημαντικές γκαλερί και μουσεία», δηλώνει αποκλειστικά στο «thema people» ο Σπυρίδων Τσαγκαράκης, ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο επίκεντρο των media μετά την περίφημη έξοδο της Lady Gaga από το ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Αθήνα φορώντας εκπληκτική δημιουργία του.



Το 2008 είχε ξαναπροκαλέσει μεγάλη αίσθηση, αφού ήταν η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος της μόδας εμπνεόταν και υμνούσε την αρχαία Ελλάδα παίρνοντας σαφή θέση για τα δίκαια ελληνικά αιτήματα. Τότε το CNN είχε μεταδώσει πλάνα από την έκθεση κάνοντας το επώνυμο Τσαγκαράκη να ταξιδέψει μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Ηταν τόσο μεγάλη και ξαφνική τότε η προβολή που με τρόμαξε - αν και ευχάριστα», παραδέχεται ο ίδιος σήμερα. «Οταν κάποιος εκτίθεται σε ένα μέσο παγκόσμιας εμβέλειας, αυτό έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του. Προσωπικά με ώθησε ώστε να κατακτήσω και άλλα πράγματα αλλάζοντας τεχνική, ύφος και να προχωρήσω μπροστά».
Ο πρώτος άνθρωπος πάντως που πρόσεξε τη δουλειά του και μίλησε επαινετικά γι’ αυτή ήταν ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν.

Γνωρίστηκαν μέσω της διάσημης σχολής μόδας Saint Martin’s όπου δίδασκε ο Βρετανός σχεδιαστής, ενώ ο Σπυρίδων Τσαγκαράκης ήταν τότε σπουδαστής. «Μπήκα στη σχολή παραδίδοντας ουσιαστικά μια δουλειά που αφορούσε τα αρχαία ελληνικά μάρμαρα, ένα project που αποτέλεσε σταθμό, καθώς επρόκειτο να καθορίσει τη μετέπειτα οπτική αλλά και αισθητική μου», αναφέρει ο Ελληνας fashion designer. «Το portfolio μου που είχε σαφείς επιρροές από τον Παρθενώνα, έκανε αίσθηση αφού οι ξένοι σέβονται τον ελληνικό πολιτισμό».
 Ο Σπυρίδων Τσαγκαράκης δουλεύει τα ρούχα με μοναδική μαεστρία. Οι πτυχές, η αίσθηση της κίνησης και η κλασική κομψότητα που αποπνέουν οι δημιουργίες του παραπέμπουν στους περίτεχνους χιτώνες των Καρυάτιδων. Ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν, γοητευμένος από την τεχνική και το ταλέντο του, δηλώνει κατά τα χρόνια της μαθητείας του ότι με τα χέρια του μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Οταν η δουλειά του νεαρού σχεδιαστή θα δει τα φώτα της δημοσιότητας, εφημερίδες και περιοδικά όπως η «Vogue», το «Fault» και ο «Guardian» κάνουν λόγο για ένα πολύπλευρο ταλέντο που ανατέλλει στον χώρο της μόδας. Είναι η εποχή που ακόμα ο Σπυρίδων Τσαγκαράκης δεν έχει ατελιέ, αλλά εργαστήριο. Δεν σχεδιάζει σε χαρτί, αλλά επιλέγει την τεχνική του μουλάζ όπου το ρούχο δημιουργείται με τα χέρια πάνω σε κούκλα. «Τεχνικά είναι δύσκολο να βγουν κάποιες ιδέες μου μέσα από ένα σχέδιο, πόσο μάλλον από μια ραπτομηχανή», τονίζει και συνεχίζει: «Ακολουθώ αυτή την οδό γιατί με διευκολύνει να διατηρώ ένα συγκεκριμένο ύφος το οποίο χαρακτηρίζει τα ρούχα μου».

Ο καλλιτέχνης παππούς και η Lady Gaga

Η κυπριακής καταγωγής -από την πλευρά της μητέρας της- Lady Gaga δεν χρειάστηκε να προβληματιστεί ιδιαίτερα για το τι θα φορέσει κατά τον ερχομό της στην Ελλάδα. Ο Σπυρίδων Τσαγκαράκης συγκαταλέγεται εδώ και περίπου τρία χρόνια στους στενούς της συνεργάτες. Η γνωριμία τους προέκυψε μέσα από κοινές παρέες και έμελλε να οδηγήσει σε αμοιβαία εκτίμηση.

Ο Ελληνας σχεδιαστής αναφέρει συγκεκριμένα: «Εχουμε συνεργαστεί σε πολλά projects. Της έχω φτιάξει τα ξύλινα φτερά που φοράει σε βιντεοκλίπ, αλλά και ρούχα. Τις περισσότερες φορές εμπνέομαι κάτι και της το προτείνω. Οπως οι συγκεκριμένες δύο εμφανίσεις που επέλεξε για την είσοδο αλλά και την έξοδό της από το Ολυμπιακό Στάδιο. Πρόκειται για δύο φορέματα τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για εκείνη, της τα είχα παραδώσει παλαιότερα και είναι φτιαγμένα στο χέρι.







H Lady Gaga είναι λάτρης τόσο της σύγχρονης όσο και της αρχαίας Ελλάδας, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να φοράει κάτι που να μην την υμνεί».
Η εικόνα της απόλυτης ποπ σταρ με τα αρχαιοελληνικά φορέματα που παρέπεμπαν σε μορφή Καρυάτιδας έκανε τον γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα το όνομα Τσαγκαράκη να βρεθεί για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα. Μάλιστα οι ξένοι δεν δίστασαν να σχολιάσουν ότι πρόκειται περισσότερο για έναν καλλιτέχνη παρά για έναν ακόμα σχεδιαστή μόδας. Κάτι που ίσως εξηγείται και από τις καταβολές του. Ο Σπυρίδων Τσαγκαράκης μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης μυρίζοντας λαδομπογιές και νέφτι, αφού ο παππούς του Ζήνων Χριστοφίδης ήταν ζωγράφος.

«Το καλλιτεχνικό στοιχείο υπήρχε μέσα μου απ’ όταν ήμουν μικρό παιδί», παραδέχεται. «Τελειώνοντας το σχολείο φοίτησα στη Σχολή Καλών Τεχνών και έφυγα για το Λονδίνο πολύ αργότερα. Κατά βάθος είμαι ένας σχεδιαστής μόδας που απευθύνεται σε δύο κόσμους, σε αυτόν του fashion design και σε αυτόν της τέχνης». Η τεχνική που χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει τα ρούχα δένει αρμονικά τους δύο αυτούς συγγενικούς κόσμους, γι’ αυτό και κομμάτια των συλλογών του βρίσκονται στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου: από το MoMA της Νέας Υόρκης  και το Victoria and Albert Μuseum μέχρι το Βρετανικό Μουσείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης