O Daskalakis

O Daskalakis

Ως αυθεντία στον χώρο της μόδας αλλά και ως άνθρωπος με φυσικό επικοινωνιακό χάρισμα, ο Λάκης Γαβαλάς αναλαμβάνει τον ρόλο του προφέσορα. Η νέα σχολική χρονιά θα τον βρει στην έδρα ιδιωτικής σχολής υψηλής ραπτικής πρόθυμο να μοιραστεί με τους μαθητές του τα μυστικά της haute couture, αλλά και να δείξει το πιο αυστηρό του πρόσωπο

O Daskalakis
Οι περιπέτειες δεν θα λείψουν ποτέ από τη ζωή του Λάκη Γαβαλά απ’ ό,τι φαίνεται - αν και η τελευταία από αυτές είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και εποικοδομητική τόσο για τον ίδιο όσο και τους μαθητές του: η πλέον εμβληματική περσόνα του εγχώριου lifestyle ετοιμάζεται να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της γύρω από τη μόδα, την υψηλή ραπτική, την τέχνη και την τεχνική της αναλαμβάνοντας ρόλο καθηγητή στη γνωστή σχολή PANSIK. Ο Λάκης, αφού επί σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι αναπλήρωνε την ενέργειά του κάνοντας ανέμελες διακοπές -στη γαλήνια Σίκινο και όχι πια στην πολύβουη Μύκονο-, επιστρέφει γεμάτος όρεξη για την έδρα του καθηγητή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μπω σε αίθουσα διδασκαλίας», λέει αποκλειστικά στο «thema people» o πολυτάλαντος κύριος Γαβαλάς. Διευκρινίζει, δε, ότι «την εποχή που η ανιψιά μου φοιτούσε στη διάσημη σχολή μόδας Bocconi της Ιταλίας, οι δάσκαλοί της, οι οποίοι ήταν πατρονίστ και συνεργάτες διάσημων οίκων μόδας με τους οποίους συνεργαζόμουν, με κάλεσαν να δώσω κάποιες ομιλίες. Τότε αντιλήφθηκα ότι η μεταφορά γνώσης και επαγγελματικών εμπειριών σε νέους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς εισπράττεις μοναδική ενέργεια. Ομολογώ ότι τότε είχα μπει στην τάξη χωρίς άγχος, γι’ αυτό και το απόλαυσα. Η επαφή με τις νεότερες γενιές του χώρου σού προσφέρει τη δυνατότητα μιας πιο σύγχρονης ματιάς».

Aυτή τη φορά ο εμπνευστής και δημιουργός της σειράς .LAK ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της γνωστής ελληνικής σχολής PANSIK Scuola di Moda προκειμένου να διδάξει επί ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος. Ετσι, μετά τον σχεδιασμό των ρούχων και αξεσουάρ .LAK αλλά και την κολεξιόν που λάνσαρε πέρσι για σκύλους, ο Λάκης Γαβαλάς γίνεται φέτος και καθηγητής. Οπως λέει ο ίδιος, «ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της οικογένειας Παναγόπουλου, δηλαδή ανθρώπων που γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ξέρω πολύ καλά την ποιότητά τους και το υψηλό επίπεδο των σπουδών που προσφέρουν. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ δημιουργικός, καθώς μία ακόμη δραστηριότητα θα προστεθεί στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά μου. Θα διδάξω σχέδιο από την αρχική φάση του “παίρνω χαρτί και μολύβι και τραβώ γραμμές” έως το στάδιο της παραγωγής, του λανσαρίσματος στην αγορά, της προώθησης, της διαχείρισης του Τύπου και της επιβολής τάσεων. Βλέπω τον ρόλο μου ως καθηγητή σαν κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, διότι μέσω της επαφής μου με τις νεότερες γενιές ανακαλύπτω ταλέντα και βοηθώ το μυαλό μου να μη σκουριάσει».


Αυστηρός καθηγητής

Κλείσιμο

Ο Λάκης Γαβαλάς πήρε το βάπτισμα του πυρός ως δάσκαλος, αυτή τη φορά εντός Ελλάδας, κατά την περσινή χρονιά, όταν η PANSIK του ζήτησε συνεργασία κατά τους τελευταίους μήνες, πριν από το τέλος του διδακτικού έτους. «Είμαι αυστηρός δάσκαλος», παραδέχεται ο Λάκης, εξηγώντας ότι «μπαίνω στην τάξη και οι μαθητές με αποκαλούν “κύριε Γαβαλά” - αν και φέτος θα ήθελα να σπάσει ο πάγος και να είμαι απλώς “ο Λάκης”. Οι απαιτήσεις μου είναι υπερβολικές προκειμένου να ανιχνευτούν τα ταλέντα. Θέλω οι μαθητές μου να επισκεφθούν μουσεία, να μελετήσουν Ιστορία, να βγουν στην πόλη και να αναζητήσουν πηγές έμπνευσης. Ενα χερούλι μιας παλιάς πόρτας, μια εικόνα σε κάποιο μουσείο κ.ο.κ., κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια καινούρια τάση. “Εκπαιδεύομαι στη μόδα, κάνω σπουδές fashion” δεν σημαίνει ότι είμαι κλεισμένος σε μια αίθουσα διδασκαλίας και απλώς σχεδιάζω. Δεν μπορείς να ασχολείσαι με την υψηλή αισθητική και να μην έχεις επισκεφθεί έστω μία φορά στη ζωή σου το Μουσείο της Ακρόπολης ή να μη γνωρίζεις την ιστορία του Τσεκλένη, του Λαλαούνη και του Ζολώτα, των μετρ που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα στενά όρια της Ελλάδας».

Οσο για το αν υπάρχουν ταλέντα στη χώρα μας; «Και πολλά και καλά», επισημαίνει ο εκκεντρικός Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος διατηρεί πάντα μια θετική άποψη για τη ζωή. «Συνήθως τα νέα παιδιά έχουν μπλοκαρισμένο μυαλό λόγω ηλικίας αλλά και περίγυρου. Εγώ τους βοηθώ να απελευθερωθούν προκειμένου να αφήσουν όλη την τρέλα που κρύβουν μέσα τους να εκδηλωθεί. Ο δάσκαλος σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός, μια και καλείται να παίξει τον ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή, του μέντορα».


Ο Λάκης στον πίνακα εν ώρα διδασκαλίας

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί και η συνεργασία που θα έχει ο Λάκης Γαβαλάς με σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας μόδας: «Ζήτησα από φίλους μου με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρόνια να έρθουν ως επισκέπτες καθηγητές στην PANSIK και ανταποκρίθηκαν με χαρά. Πρόκειται για πατρονίστ, διευθυντές ευρωπαϊκών οίκων μόδας και διάσημους σχεδιαστές, οι οποίοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν κάποιες έκτακτες διδασκαλίες-σεμινάρια υποστηρίζοντας τον καθηγητή Λάκη Γαβαλά. Η προίκα της καλής συνεργασίας και υψηλής εκτίμησης τώρα αποτιμάται. Αν και έπεσε έξω ο Λάκης Γαβαλάς, τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς χώρου δεν έχουν πάψει να τον αγαπούν και να τον σέβονται, καθώς θεωρούν ότι βοήθησε το ελληνικό fashion να προχωρήσει τρία βήματα παρακάτω».

Ακόμη και οι δύσκολες συνθήκες που ο Λάκης Γαβαλάς βίωσε επαγγελματικά μετά από πάμπολλα χρόνια επιτυχίας μόνο ως πολύτιμη γνώση μπορεί να εκληφθούν: «Πρόκειται για μια χρήσιμη εμπειρία που αξίζει να μεταφερθεί. Εκτός από καλός σχεδιαστής πρέπει να είσαι, πρώτα απ’ όλα, καλός επιχειρηματίας. Βέβαια, όταν ασχολείσαι με business οφείλεις να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη και η ζωή σου να ανατραπεί άρδην. Για τα λάθη μου πρόκειται να μιλήσω ανοιχτά στα παιδιά. Οπως πρόκειται να τους μιλήσω και για τις ευκαιρίες που γεννιούνται σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η τάση για ακριβό ρούχο και τους ξένους οίκους μόδας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα πια ο κόσμος αναζητά ένα καλοσχεδιασμένο ρούχο που να συνδυάζει την ποιότητα με την προσιτή τιμή, γι’ αυτό και όλοι επιστρέφουν πάλι στην ελληνική μόδα».

Για την υψηλή ραπτική στην οποία πρόκειται να μυήσει τους μαθητές του, ο Λάκης ανακοινώνει ότι «από τις 8 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου προσκαλούμε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν να μας γνωρίσουν. Θα τους μιλήσουμε για τα μαθήματα και θα τους εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνουμε. Σκοπός μας είναι να εγγραφούν στη δική μας σχολή όχι γιατί χτύπησαν την πόρτα μας τυχαία, αλλά κυρίως διότι οι ίδιοι μάς επέλεξαν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης