Γεράσιμος Σκιαδαρέσης:Η ήρεμη δύναμη

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης:Η ήρεμη δύναμη

Δεν στρογγυλοποιεί τις φράσεις του, ούτε κρύβει τα συναισθήματά του. Οσο οργίζεται με τη νοοτροπία των πολιτικών -«αν μπορούσα, θα τους πέταγα γιαούρτια»- άλλο τόσο ο τόνος της φωνής του γλυκαίνει όταν αναφέρεται στα παιδιά του και στη σύζυγό του Μπέσυ Μάλφα, εξηγώντας πώς γίνεται μετά από 20 χρόνια γάμου να έχει μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή. Ειλικρινής και αποκαλυπτικός, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης μιλάει για όλα

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης:Η ήρεμη δύναμη
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι συμμετοχές του σε δεκάδες τηλεοπτικά σίριαλ αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις μιλάνε από μόνες τους για το αστείρευτο ταλέντο του. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, χωρίς ποτέ να έχει προκαλέσει με ανούσιες δηλώσεις ή δήθεν σκανδαλάκια, έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου μέχρι να βρει καταφύγιο στο φιλόξενο λιμάνι της υποκριτικής. 

- Συνεργάζεστε με τον Πέτρο Φιλιππίδη στην παράσταση «Ωχ... Ηλέκτρα», όπου για άλλη μια φορά κάνετε την ανατροπή με τον τρόπο που προσεγγίσατε τον ρόλο του Αγαμέμνονα.
Είναι μια παρωδία της «Ηλέκτρας», μία σουρεαλιστική κωμωδία που σατιρίζει το αρχαίο δράμα. Το κείμενο είναι σε δεκαπεντασύλλαβο, στο στυλ των παρωδιών όπου κατά καιρούς έχουμε δει από την «Γκόλφω» μέχρι τη «Μήδεια» του Μποστ. Δεν έχω πολλά πράγματα να πω για τον ρόλο. Είναι ένα πολύ σουρεαλιστικό κείμενο. Δεν έχει εσωτερικό υπόβαθρο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ουσιαστικά. Ο Αγαμέμνονας έχει σκοτωθεί πια, εμφανίζεται ως φάντασμα και ουσιαστικά απομυθοποιείται. Είναι ένας τύπος που τον ενδιαφέρουν μόνο οι γκόμενες και η μουσική. Εκεί έτσι και αλλιώς στηρίζονται η σάτιρα και οι παρωδίες. 
Κλείσιμο

- Στα μετεφηβικά σας χρόνια ζήσατε αντίστοιχη φάση του να σας ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι γυναίκες και το θέατρο;
Δόξα τω Θεώ, όχι, δεν πέρασα φάση που να με ενδιαφέρουν μόνο αυτά. Ηταν συμπληρωματικά με άλλα. Δεν υπήρξα κολλημένος. 

- Δεν περάσατε δηλαδή κάποια περίοδο όπου ήσασταν αποκλειστικά κολλημένος στο σεξ; Οχι. Παράλληλα είχα και άλλα ενδιαφέροντα.

- Η αλήθεια είναι ότι είστε έντονα πολιτικοποιημένο άτομο και πολύ ενεργός σε ό,τι διαδραματίζεται γύρω μας τα τελευταία χρόνια. Ουκ ολίγες φορές έχετε ταχθεί ενάντια στην εξουσία. Εχω την εντύπωση πως αν ήμουν απολύτως ενεργός αυτή τη στιγμή θα βρισκόμουν στης φυλακής τα σίδερα γιατί θα τα είχα σπάσει όλα. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαι απολύτως ενεργός. Δεν παύω βέβαια να σκέπτομαι, να προβληματίζομαι, να ανησυχώ. Από εκεί και πέρα, η δική μου αντίληψη για ό,τι διαδραματίζεται γύρω μας δυστυχώς περιορίζεται μόνο στη δουλειά μου . 

- Εχετε κατέβει όμως σε πορείες, έχετε διαδηλώσει… Ναι, έχω κατέβει στο παρελθόν και υποθέτω ότι θα χρειαστεί και στο μέλλον.

- Σκεφτήκατε τότε -δεδομένης της ευρύτερης αγανάκτησης- βλέποντας έναν πολιτικό να του πετάξετε λ.χ. ένα γιαούρτι ως ένδειξη αποδοκιμασίας;
Δε μ’ αρέσει ως τρόπος έκφρασης, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό. Δεν συμφωνώ ιδεολογικά με τη βία, αλλά την εισπράττω καθημερινά. Θεωρώ ούτως ή άλλως μεγαλύτερο τρομοκράτη το κράτος. Αν είχα τη δυνατότητα, θα το έπραττα. 

- Μεγάλη μερίδα πολιτών έχει φτάσει στα όρια της φτώχειας. Περάσατε αντιστοίχως την τελευταία τετραετία δύσκολα; Φυσικά, τηρουμένων των αναλογιών. Ευτυχώς δεν έχω πεινάσει, αλλά έχω δυσκολευτεί. Εχουμε κόψει τα πάντα. Εχουμε περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Το να έχεις σήμερα τρία παιδιά θεωρείται πολυτέλεια για το κράτος μας. Το να τα σπουδάσεις επίσης θεωρείται πολυτέλεια. Ολα αυτά που εγώ κάποτε θεωρούσα αυτονόητα δεν είναι πια. Βεβαίως, έχω αναγκαστεί να περιορίσω τη ζωή μου και τα έξοδα έχοντας ως κύριο στόχο να τα βγάλω πέρα για τα παιδιά. 

- Φτάσατε κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής σας να μην έχετε καθόλου χρήματα;
Ξεκίνησα μη έχοντας χρήματα. Δούλευα σε δεκάδες διαφορετικές δουλειές προκειμένου να έχω τα καθημερινά μου έξοδα. Σε περιόδους ανεργίας, βέβαια, δεν είχα χρήματα. Από ένα σημείο και έπειτα άρχισα να ζω από τη δουλειά μου. 

- Τότε πώς λειτουργούσατε;
Στο παρελθόν είχαμε την τύχη να πιστεύουμε ότι το αύριο θα είναι σίγουρα καλύτερο. Οπότε ήμουν αισιόδοξος. Πίστευα ότι θα τα καταφέρω, έκανα υπομονή να περάσουν τα δύσκολα, και είχα την αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι ομορφότερο.

- Τι δουλειές έχετε κάνει;
Δούλεψα από σερβιτόρος μέχρι και σε τεχνικά γραφεία. Επίσης έχω εργαστεί σε βιβλιοπωλείο. Εχει τύχει να φτιάχνω μέχρι και μπουμπουνιέρες. Εκανα ό,τι δουλειά μπορεί να φανταστεί κανείς.
- Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχετε βιώσει στη ζωή σας;
Η πιο δύσκολη στιγμή μου σχετίζεται με επώδυνες καταστάσεις υγείας δικών μου ανθρώπων. 

- Πώς το διαχειριστήκατε; Κλονίστηκα. Εφυγε η γη κάτω απ’ τα πόδια μου. Κατέφυγα στον Θεό και σε οτιδήποτε μπορούσε να με βοηθήσει εκείνη τη στιγμή. Πιάστηκα από παντού.
- Ενα τέτοιο γεγονός αποτελεί, φαντάζομαι, μάθημα ζωής. Βέβαια. Αυτές οι δυσκολίες οφείλουν και πρέπει να είναι μαθήματα. 
- Ερχομαι και στα επαγγελματικά. Ο ΑΝΤ1 έχει πάρει πια τα δικαιώματα για τους «Βασιλιάδες» και η σειρά θα συνεχιστεί από την επόμενη σεζόν. Θα συμμετάσχετε; Αν μου προταθεί να συμμετάσχω, θα απαντήσω θετικά. Ηταν μια δουλειά που αγάπησα. 
- Ηταν πάντως σαν να κυνηγάει μια κατάρα αυτή τη δουλειά. Ναι, είναι γεγονός και δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει. Αν παρ’ όλα αυτά συμβεί, δεν νομίζω ότι κάποιος από τους συντελεστές θα έχει αντίρρηση να συνεχίσει. 

- Περάσατε κατάθλιψη; Οχι.

- Δεν πτοείστε ό,τι και αν συμβαίνει; Είμαι σε μια μόνιμη προκαταθλιπτική φάση - τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Δεν έχει προχωρήσει όμως. Το κουμαντάρω. Δεν έχω αφήσει να με πάρει από κάτω. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι μέσα στο κέφι ή ιδιαίτερα αισιόδοξος.

- Περνάτε δηλαδή ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα; Εχω ένα πλεονέκτημα: είμαι αρκετά ισορροπημένος άνθρωπος και μπορώ να διαχειρίζομαι τόσο τις χαρές όσο και τις λύπες όχι με οξείες γωνίες, αλλά πιο ήπια.

- Ποια είναι η πιο όμορφη στιγμή που έχετε ζήσει με τα παιδιά σας; Κάθε μέρα τα παιδιά μου με γεμίζουν  χαρά. Είναι το πιο όμορφο πράγμα που εξακολουθεί να μου δίνει χαρά και με βοηθά να περάσω τις υπόλοιπες δυσκολίες. Προσπαθώ να γευτώ κάθε στιγμή μαζί τους. Τα κορίτσια μεγαλώνουν. Σύντομα θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα κάνουν τη ζωή τους. Αισθάνομαι ότι τελειώνει μία φάση, αυτή που είναι μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, οπότε προσπαθώ να απολαύσω αυτές τις στιγμές όσο γίνεται ακόμα. Αλλά εδώ δεν είμαι απαισιόδοξος, με την έννοια ότι και το καινούριο είναι καλοδεχούμενο. Το να φύγουν και να κάνουν τη ζωή τους μπορεί στην αρχή να μας κακοφανεί, όμως έτσι είναι η ζωή. Θα το συνηθίσουμε και θα πάμε παρακάτω -και χαιρόμαστε γι’ αυτό. 

- Η σχέση σας με την Μπέσυ Μάλφα δείχνει ότι ο έρωτάς σας έχει μείνει αλώβητος στον χρόνο. Ναι. Τη σχέση μας με την Μπέσυ την κρατά ότι ξεχωρίζουμε κάθε τόσο ποια είναι τα σημαντικά και ποια τα ασήμαντα. Προσωπικά κάνω πάντα μία επανατοποθέτηση των πραγμάτων. Σκέφτομαι όσα με έκαναν να αγαπήσω την Μπέσυ και τα φρεσκάρω μέσα μου. Φαντάζομαι ότι το ίδιο κάνει και εκείνη.

- Με πολύ χιούμορ μάλιστα κάποια στιγμή πριν από χρόνια έχει πει ότι σας ενώνει και το σεξ. Ναι. Είναι όλα μέσα.

- Είναι σπάνιο ένα ζευγάρι μετά από 20 χρόνια γάμου να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή, να μην έχει κορεστεί ή βαρεθεί; Νομίζω ότι το σεξ, ο έρωτας και η αγάπη από ένα σημείο και έπειτα μπλέκουν μεταξύ τους. Θυμάμαι τους λόγους για τους οποίους ερωτεύτηκα την Μπέσυ και αυτό μου δίνει ξανά  τη χαρά και τη διάθεση να την κατακτήσω.

- Κλείνοντας, τι λείπει από τη ζωή σας; Το όνειρο, η ελπίδα και η χαρά ότι τα παιδιά μου θα ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης