«The Republic»: Μια ελληνική ταινία με αμερικανικό διαβατήριο και ένα all star cast

«The Republic»: Μια ελληνική ταινία με αμερικανικό διαβατήριο και ένα all star cast

Το επίκαιρο σενάριο που τοποθετεί σε πρωταγωνιστική θέση την πολιτική διαπλοκή, αλλά και η επιστροφή της Ζωής Λάσκαρη στα κινηματογραφικά πλατό    ύστερα από 32 ολόκληρα χρόνια θα κάνουν το «The Republic» talk of the town πολύ προτού βγει στις αίθουσες

«The Republic»: Μια ελληνική ταινία με αμερικανικό διαβατήριο και ένα all star cast
Η ζέστη σε χτυπάει βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, όμως εδώ, στις αποθήκες του ΟΣΕ, το κλίμα είναι διαφορετικό. «Είναι η τεχνητή ένταση που δημιουργείται στα γυρίσματα», λέει ο πρωτοεμφανιζόμενος στην Ελλάδα σκηνοθέτης Δημήτρης Τζέτζας, ενώ το συνεργείο ετοιμάζει το πλάνο και οι ηθοποιοί φορούν στα κοστούμια τους. Νυσταγμένοι επιβάτες αυτοκινήτων και περαστικοί κοντοστέκονται και χαζεύουν. Οι προβολείς ανάβουν και τα γυρίσματα του «The Republic» ξεκινούν.

Πρόκειται για ένα πολύ επίκαιρο πολιτικό action θρίλερ. Η πλοκή του διαδραματίζεται στη μεταμνημονιακή Αθήνα, όπου ένας σπεσιαλίστας των παρακολουθήσεων -με αφορμή τη δολοφονία του αδελφού του- αποφασίζει να εναντιωθεί σε ένα σύστημα πολιτικής διαφθοράς, επιχειρηματικής πλεκτάνης και κοινωνικής αλλοτρίωσης. Στην ουσία είναι το ταξίδι ενός σύγχρονου προσκυνητή με τελικό προορισμό την εξιλέωση και την εύρεση της πολυπόθητης Εδέμ. Ενα φιλμ που περιγράφει την ιστορία ενός πρώην συνεργάτη του συστήματος εξουσίας, ο οποίος αποφασίζει να αναλάβει τον ρόλο του εκδικητή.


Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τζέτζας στα γυρίσματα, στο Μέγαρο Υπατία, φαίνεται
αποφασισμένος να φέρει το Χόλιγουντ στην Αθήνα

Κλείσιμο


Προκαλεί τον θεατή να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα μέσα από τα μάτια του ήρωα-τιμωρού και τον μεταφέρει σε μια αλήθεια όπου σκιαγραφείται η σημερινή πραγματικότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά εν γένει των ανεπτυγμένων δυτικών κοινωνιών. Στην πραγματικότητα αναφέρεται σε όλες τις παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος όπως η απληστία, η διαφθορά, η εκδούλευση και η ματαιοδοξία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το βλέμμα μου επικεντρώνεται στη Ζωή Λάσκαρη. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου ύστερα από περίπου 32 χρόνια επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια τελείως διαφορετική ταινία. Εντυπωσιακή, ντυμένη πάντα στα λευκά, έχει ήδη ξεκινήσει το γύρισμα. Μετά την ολοκλήρωση της σκηνής της πλησιάζει τον σκηνοθέτη και παρακολουθούν μαζί τα πλάνα. Ο λόγος της όταν μιλάει για την πορεία της στον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και την πολυετή απουσία της από το προσκήνιο είναι χειμαρρώδης: «Εχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από την τελευταία φορά που δούλεψα στα κινηματογραφικά πλατό. Σε αυτό το διάστημα μου έγιναν προτάσεις για σινεμά, αλλά δεν τις δέχτηκα. Κυρίως γιατί ήθελαν την κινηματογραφική μου ανάμνηση από τη δεκαετία του 1960, μια ρετρό Λάσκαρη δηλαδή. Και εμένα το ρετρό μού είναι απωθητικό.


Η Ζωή Λάσκαρη, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, ύστερα από 32 χρόνια επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια τελείως διαφορετική ταινία


Από το παρελθόν πρέπει να παίρνουμε το καλύτερο, ό,τι αποδείχτηκε πως λειτούργησε, και να το εξελίσσουμε. Το να το αναπαράγουμε απλώς δεν έχει κανένα νόημα, δεν μας πάει κάπου. Ηθελα λοιπόν κάτι που θα μου κέντριζε πραγματικά το ενδιαφέρον, που θα ήταν μια πρόκληση και ως ρόλος και ως παραγωγή στο σύνολό της. Και αυτό ακριβώς μου έκανε κλικ όταν με προσέγγισαν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τζέτζας και ο παραγωγός Στέλιος Χατζηπαυλίδης με αυτή την εξαιρετική πρόταση. Από την αρχή είδα σε αυτούς τους πολύ νέους ανθρώπους μια συγκρότηση, έναν επαγγελματισμό και μια οργάνωση που δεν τη βρίσκεις εύκολα σήμερα - και συγχρόνως, χωρίς το ένα να λειτουργεί σε βάρος του άλλου. Οταν άρχισαν να μου μιλούν για το ‘‘Republic’’ με κέρδισαν ακόμη περισσότερο. Γοητεύτηκα με το ότι πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ, αλλά και με το καστ που αποτελείται από μια πολύ γερή ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών.


«Οταν διάβασα το σενάριο εντυπωσιάστηκα», λέει ο Γιάννης Στάνκογλου που ενσαρκώνει έναν διεφθαρμένο πολιτικό


Το κάστινγκ στην Ελλάδα είναι κάτι στο οποίο δεν δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε. Στα γυρίσματα οι προσδοκίες μου όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν ακόμη περισσότερο. Η αφοσίωση σε αυτό που κάνουν χωρίς ανάπαυση, η οργάνωση, η μέθοδος, η σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια -δεν είναι τυχαίο που για μία σκηνή πέντε λεπτών δουλέψαμε φουλ δύο οκτάωρα- μου θύμισαν τα χρόνια του Φίνου. Συν την εξέλιξη, τα μέσα και την τεχνογνωσία της σημερινής εποχής φυσικά. Εζησα τη συμμετοχή μου σε αυτή την ταινία, λοιπόν, ως μια επιστροφή στο μέλλον!». 

Δίπλα της στέκεται ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τζέτζας και την παρακολουθεί. Μετά από πολυετείς σπουδές στην Αμερική και προϋπηρεσία στα στούντιο της Walt Disney Company, στο πλευρό του παραγωγού Τζέρι Μπρουκχάιμερ, σε μεγάλες χολιγουντιανές επιτυχίες όπως «Οι πειρατές της Καραϊβικής», ο Δημήτρης Τζέτζας είναι αποφασισμένος να φέρει το Χόλιγουντ στην Αθήνα. Αυτό φανερώνει τουλάχιστον η απόφασή του να επιστρέψει στη γενέτειρά του κουβαλώντας μαζί του τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και την τεχνογνωσία από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. «Υστερα από δέκα χρόνια στα στούντιο της Αμερικής, όπου ξεκίνησα από πολύ χαμηλά και έφτασα να δουλεύω με καταξιωμένους ανθρώπους του Χόλιγουντ, απέκτησα μεγάλη πείρα και ήθελα να κάνω τη δικιά μου ταινία στη χώρα που αγαπώ», μου λέει και συνεχίζει: «Θεώρησα ότι η Ελλάδα της κρίσης, σε συνδυασμό με το επίκαιρο σενάριο, είναι ο καταλληλότερος τόπος για να γίνει το ‘‘The Republic’’.


Ο Tάκης Σπυριδάκης, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Γιώργος Κιμούλης σε σκηνή της ταινίας 


Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ηθοποιούς που πίστεψαν στην ταινία και ακόμα περισσότερο τη Ζωή Λάσκαρη που επιστρέφει -μέσα από την ταινία μας- στον κινηματογράφο», καταλήγει. Τα γυρίσματα συνεχίζονται στο Μέγαρο Υπατία, στο κέντρο της Αθήνας. Εξω από το κτίριο επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο ενθουσιασμός όλων είναι εμφανής. Ο Γιάννης Στάνκογλου διαβάζει το σενάριο και εξηγεί πως δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να παρασυρθείς από τον τρόπο που δουλεύει το team και από την ενέργειά του.


Παρακολουθώντας τις σκηνές λίγο πριν το μοντάζ


«Οταν διάβασα το σενάριο εντυπωσιάστηκα. Μου αρέσει που παίζω έναν κόντρα ρόλο σε αυτά που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Υποδύομαι ένα διεφθαρμένο πολιτικό, πράγμα που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον», εξηγεί και προσθέτει: «Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι τα γυρίσματα θυμίζουν αμερικανικό κινηματογράφο. Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη συμμετοχή -στο ήδη εξαιρετικό καστ- της Ζωής Λάσκαρη ύστερα από τόσα χρόνια, κάτι που σημαίνει πολλά». 

Στους καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς του καστ περιλαμβάνονται ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ο Tάκης Σπυριδάκης, η Βίκυ Παπαδοπούλου, ο Ερρίκος Λίτσης, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, η Αλεξάνδρα Χασάνι, ο Δημήτρης Λιόλιος, η Ιωάννα Κολλιοπούλου, ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Πέτρος Λαούδης, ο Σουλτάν Αμίρ, ο Μπλέιν Ρέινινγκερ, ο Μπάμπης Παπανικολάου και -όπως προαναφέρθηκε- η Ζωή Λάσκαρη. Αυτόν τον γεμάτο μεγάλα όνειρα και πολιτική ίντριγκα κόσμο που ο Δημήτρης Τζέτζας και η κινηματογραφική του παρέα χτίζουν μέρα με τη μέρα, σκηνή με τη σκηνή και από τον οποίο πήραμε μια μικρή -backstage- γεύση θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μέσα από τη μεγάλη οθόνη τον Μάρτιο του 2015. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης