Νικόλας Πλυτάς:Δαμάζοντας τα κύματα

Νικόλας Πλυτάς:Δαμάζοντας τα κύματα

Μια τούμπα στον αέρα. Με μιάμιση στροφή. Ταυτόχρονα.Ο Νικόλας Πλυτάς το κάνει ακόμη και με σπασμένο πόδι. Ακροβάτης του water ski. Δεν είναι καν 20 και σαρώνει όλα τα βραβεία σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ταλέντο; «Δεν ξέρω. Εγώ από τότε που ήμουν 5 ετών κάνω water ski», μας λέει.

Νικόλας Πλυτάς:Δαμάζοντας τα κύματα
«Μεγάλωσα στη Βουλιαγμένη. Πήγαινα στον αθλητικό όμιλο από μικρός. Από τα 5 μου έκανα κολύμβηση. Εβλεπα κάποια μεγαλύτερα παιδιά να κάνουν water ski και κάθε μέρα έλεγα στη μαμά μου: Θέλω κι εγώ! Ε, λοιπόν, κάποια στιγμή μου το επέτρεψε. Από τότε δεν πέρασε μέρα που να μην ασχοληθώ με το water ski». Αυτές είναι οι πρώτες κουβέντες που ανταλλάσσουμε με τον πιο ελπιδοφόρο Ελληνα αθλητή του water ski. Το 19χρονο αγόρι που όταν όλοι αναζητούν την ιδανική παραλία, εκείνο ψάχνει λίμνες για να προπονηθεί. Δεν δυσκολεύτηκε, στα 5 του, να σηκωθεί την πρώτη φορά που δοκίμασε; «Φυσικά. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταφέρει κανείς να σηκωθεί μόλις φορέσει τα πέδιλα του σκι. Εγώ ξέρω κάποιους βέβαια», λέει. 

Νέο πανελλήνιο ρεκόρ, πριν από έναν μήνα, στο 1o Hatzis Open στις «Φιγούρες Ανδρών»
Κλείσιμο


Είναι ένας 19χρονος που επιμένει να σου μιλά στον πληθυντικό όταν του απευθύνεις τον λόγο στον ενικό. Χαμηλών τόνων. Ντροπαλός ίσως. «Αν ήταν ωραίο το ταξίδι; Οταν πήγα στο Περού ήμουν 14 ετών. Δεν θυμάμαι καθαρά και πάρα πολλά, έχω συγκεχυμένες αναμνήσεις. Απλά, ήταν πολύ όμορφα», λέει. Στο Περού, λοιπόν, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Water Ski Εφήβων και ήρθε όγδοος. «Ολη την Ευρώπη έχω γυρίσει: Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία. Εχω πάει και στη Φλόριντα. Εχουν άπειρες λίμνες εκεί. Στην Αθήνα πουθενά. Κάποτε είχε μια σχολή στον Μαραθώνα. Εκλεισε… Α, έχω πάει και στην Αυστραλία». 

Πέρυσι «κατέκτησε» το ξακουστό Ναυάγιο της Ελευσίνας, πετυχαίνοντας τρικ και κόλπα πάνω από το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου


Τι άλλο κάνει εκτός από water ski; «Surf, snowboard, skate». Τον ξαναρωτώ προσθέτοντας στην ερώτηση «ως χόμπι;». Η απάντηση παραμένει η ίδια. Σπουδές; «Γυμναστική Ακαδημία». Μα δεν είναι παρακινδυνευμένο ένα παιδί να επιλέγει ως επάγγελμα να γίνει αθλητής του water ski, ειδικά στην Ελλάδα; «Αν είσαι καλός, αν σου αρέσει αυτό που κάνεις, αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, θα τον βρεις τον δρόμο σου». 

Σαρώνει λίμνες και… βάλτους στο πέρασμά του με τη σανίδα!



Και ποια είναι η καθημερινότητά του; «Σηκώνομαι και πηγαίνω για κολύμπι. Κάθε μέρα. Χειμώνα-καλοκαίρι. Τρέχω. Μόνος, όχι σε γυμναστήριο. Στο γυμναστήριο πάω και σηκώνω βάρη. Δεν ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή. Θα φάω υδατάνθρακες μόνο το πρωί. Δεν θα φάω ποτέ μακαρόνια το βράδυ. Ξέρεις φυσικά πού καταλήγουν οι υδατάνθρακες το βράδυ». 
Ποιοι είναι οι στόχοι του; «Απλά πράγματα. Να είμαι συνέχεια μέσα στα μετάλλια». Κινδύνους δεν έχει αυτό το σπορ; Δεν του συνέβη ποτέ κάποιο ατύχημα; «Oχι, ευτυχώς. Μια φορά μόνο αγωνίστηκα με σπασμένο πόδι. Ημουν με νάρθηκα έναν μήνα. Αλλά πήρα μέρος σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. Δεν μπορούσα καν να περπατήσω. Ηρθα τέταρτος». Πέρυσι ο 19χρονος πρωταθλητής του water ski κατέκτησε το ξακουστό ναυάγιο της Ελευσίνας, πετυχαίνοντας τρικ και κόλπα πάνω από το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου.

Οι φιγούρες του ιπτάμενου 19χρονου τον έχρισαν πανελλήνιο πρωταθλητή και 7ο παγκοσμίως


Πού μπορεί να κάνει κανείς water ski στην Ελλάδα; «Στη λίμνη του Καϊάφα στη Ζαχάρω και στη λίμνη της Αλιάρτου. Εκεί ο προπονητής μου, ο Γιώργος Χατζής, διατηρεί τη σχολή Hatzis Water Ski Paradise. Είναι το δεύτερο σπίτι μου». Πριν από έναν μήνα έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο 1o Hatzis Open, σπάζοντας και το προσωπικό του ρεκόρ (από το 2012) με 8.780 βαθμούς στην κατηγορία «Φιγούρες Ανδρών».
Το 2010 πήρε την όγδοη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Water Ski Εφήβων στο San Gervasio της Ιταλίας και το 2011 την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Water Ski (Open Mens Tricks, Open Boys U 17 Tricks). Το 2012 ο Νικόλας σημείωσε δύο νέα πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία Εφήβων & Ανδρών στις Φιγούρες με την ανώτερη συγκομιδή στους 8.720 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Αγρίνιο, ο νεαρός πρωταθλητής κατετάγη πρώτος στο άλμα και τρίτος στο σλάλομ στην κατηγορία νέων και πρώτος στο άλμα και στη γενική κατάταξη στην κατηγορία ανδρών. Την ίδια χρονιά πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ τριάθλου νέων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στην Ολλανδία με 2.286,50 βαθμούς τερματίζοντας τέταρτος στις φιγούρες και έβδομος στο σλάλομ και αμέσως μετά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Αυστραλία πήρε την έβδομη θέση στις φιγούρες.
Ετοιμάζεται για ξεκούραση και διακοπές; «Οχι, την εβδομάδα που έρχεται θα είμαι σε αγώνες στο Μιλάνο». Καλή τύχη, λοιπόν.

Οταν οι συνομήλικοί του ψάχνουν καυτές παραλίες, εκείνος ψάχνει λίμνες για προπόνηση

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης