Νίκος Ράκκας: Φωτογράφος με μοντέλα Playmobil!

Νίκος Ράκκας: Φωτογράφος με μοντέλα Playmobil!

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας Θεσσαλονικιός διακοσμητής βιτρινών επώνυμων μπουτίκ αποφασίζει να δοκιμάσει τη νέα φωτογραφική μηχανή του κεντράροντας σε ένα Playmobil; Γίνεται επαγγελματίας φωτογράφος, γυρίζει τον κόσμο παρέα με τα Playmobil, εκθέτει στο Λονδίνο και το Παρίσι, γίνεται θέμα στον «Guardian» και την «Independent». Ο Νίκος Ράκκας παίζει με τον φακό και τα πιο πολυταξιδεμένα Playmobil

Νίκος Ράκκας: Φωτογράφος με μοντέλα Playmobil!
Ο Νίκος Ράκκας μένει σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεγαλώνει την επτάχρονη κόρη του και προτού γίνει επαγγελματίας φωτογράφος επί 12 χρόνια εργαζόταν ως διακοσμητής μετατρέποντας τις βιτρίνες των καταστημάτων του Λάκη Γαβαλά σε έργα τέχνης. «Εχω σπουδάσει Διακόσμηση. Βρέθηκα στην κατάλληλη εταιρεία την καλύτερη εποχή. Είχα απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία όταν δούλευα για τον Λάκη Γαβαλά. Κάθε τρεις εβδομάδες άλλαζα βιτρίνες σε όλα τα καταστήματά του ανά την Ελλάδα. Δεν έκανα ποτέ κάτι κλισέ, κάτι αναμενόμενο. Λάτρευα τη δουλειά μου αλλά δούλευα υπερβολικά πολύ. Για να ηρεμώ, στον ελεύθερο χρόνο μου ξεκίνησα τη φωτογραφία. Σιγά-σιγά ήρθαν κάποιες συνεργασίες με περιοδικά μόδας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πέρασα από το ‘‘Symbol’’ και το ‘‘Ozon’’, έκανα τις αφίσες για τα θέατρα της Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά, με θυμάμαι μια ζωή να κυκλοφορώ με μια μικρή Kodak. Αργότερα ξεκίνησα να αγοράζω φωτογραφικές μηχανές. Αυτοδίδακτος φωτογράφος είμαι. Κάπως συνέβη και έκλεισα να παρουσιάσω τα πορτρέτα μου σε μια έκθεση στο Λονδίνο το 2005. Αγοράζω μια καινούρια μηχανή και τη δοκιμάζω στο σπίτι, κάνω τεστ. Βρίσκω ένα Playmobil και το στήνω για τη φωτογραφία. Τυχαία. Είχα μεγάλη συλλογή, τα μάζευα από μικρός. Μαζί με το πρώτο κλικ μού ήρθε και η ιδέα για τις φωτογραφίες με πρωταγωνιστές φιγούρες των Playmobil που θα συμπεριφέρονται όπως οι κανονικοί άνθρωποι. Αυτό ήταν και το θέμα της έκθεσης στο Λονδίνο. Θυμάμαι τις αναφορές στις εφημερίδες ‘‘Guardian’’ και ‘‘Independent’’, τους έκανε εντύπωση η ιδέα», απαντά ο Νίκος Ράκκας στο ερώτημα γιατί φωτογραφίζει Playmobil.

Κλείσιμο
«Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι αυθόρμητες. Ναι, κουβαλώ κάποιες φιγούρες συνέχεια μαζί μου. Οι πιο πολυφωτογραφημένες φιγούρες είναι η οικογένεια, συμβολίζει εμένα, τη γυναίκα μου και την κόρη μας. Αγαπώ όμως ιδιαίτερα τον πρωταγωνιστή της αρχικής εκείνης φωτογραφίας, τον Larry. Είναι ένας ξανθός μεταλλάς με δερμάτινο Perfecto. Δεν τον έχω φωτογραφίσει έκτοτε. Αν είχε επιτυχία η πρώτη έκθεση; Είχα σοκαριστεί. Ερχονταν οι Αγγλοι, που συνήθως δεν είναι τόσο εκδηλωτικοί, και μου έλεγαν πόσο είχαν συγκινηθεί. Εγώ πίστευα ότι θα μαζευτούν δέκα άτομα, αλλά ευτυχώς πούλησα σχεδόν όλα τα έργα. Φυσικά με κοιτάζουν στον δρόμο όταν δουλεύω.

Πόσο φυσικό φαίνεται ένας τύπος που ξαπλώνει μπρούμυτα στον δρόμο και φωτογραφίζει ένα Playmobil; Εχουν ταξιδέψει τα Playmobil μου αρκετά. Βερολίνο, Βαρκελώνη, Λονδίνο και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Εχω και χίπστερ φιγούρες, φωτογραφήθηκαν στο Dalston. Δεν περνάω κανένα φίλτρο. Δεν υπάρχει τεχνητό φως. Οι τουρίστες αγοράζουν πολλά έργα μου όταν εκθέτω σε νησιά γιατί τους θυμίζει Ελλάδα. Περίεργο μου φαίνεται, αλλά με χαροποιεί που το ακούω. Συμμετείχα σε διαγωνισμό της ‘‘Athens Voice’’ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηνών και κέρδισα το πρώτο βραβείο», συνεχίζει την εξιστόρηση.


«Οι τουρίστες μού ζητούν καρτ ποστάλ»!


Ο Νίκος Ράκκας λέει πως πέρυσι του ζητούσαν οι ξένοι τουρίστες να τυπώσει τα έργα του σε καρτ ποστάλ. Δεν του αρέσουν οι ταμπέλες «καλλιτέχνης» ή «φωτογράφος». Φωτογραφίζει συνήθως ακούγοντας μουσική και ανάλογα με το κομμάτι που ακούει τιτλοφορείται η φωτογραφική του έκθεση. Δεν του έδωσαν άδεια σε αεροδρόμιο να φωτογραφήσει τον πιλότο Playmobil. Πρόσφατα παρουσίασε στο «Ρομάντζο» τη φωτογραφική έκθεσή του με τίτλο «True Romance». Αυτή την Κυριακή θα είναι στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στο project «Secret 7» (τυπώνουν σε εκατό αντίτυπα επτά τραγούδια επτά διάσημων μουσικών και ζητούν από δημιουργούς ανά τον κόσμο να φτιάξουν το μοναδικό εξώφυλλο), μεταξύ άλλων, με τους Jake και Dinos Chapman και τον Paul Smith. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης