Ζωή Γιακουμάτου:«Στις μέρες μας πρέπει να έχεις μεγάλο βίτσιο για να ασχοληθείς με την πολιτική»

Ζωή Γιακουμάτου:«Στις μέρες μας πρέπει να έχεις μεγάλο βίτσιο για να ασχοληθείς με την πολιτική»

Η κόρη του Γεράσιμου Γιακουμάτου και σχεδιάστρια μόδας μιλάει για το νέο της επαγγελματικό εγχείρημα, τις φετινές τάσεις της μόδας, την περιπέτεια του πατέρα της, ενώ σχολιάζει το στυλ και το γούστο των Ελληνίδων πολιτικών... 

Ζωή Γιακουμάτου:«Στις μέρες μας πρέπει να έχεις μεγάλο βίτσιο  για να ασχοληθείς με την πολιτική»
Η Ζωή Γιακουμάτου -κόρη του βουλευτή της Ν.Δ. Γεράσιμου Γιακουμάτου- ανήκει στις περιπτώσεις των γυναικών που απ’ αλλού ξεκίνησαν κι αλλού η ζωή τις πήγε. Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε πως ο κόσμος που τη γοήτευε περισσότερο ήταν αυτός της μόδας. Ετσι, φεύγει για Λονδίνο όπου μυείται στην τέχνη της μόδας και του κοσμήματος μέσα από τα έδρανα του Saint Martins και του London Jewellery School. Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της ως σχεδιάστρια πραγματοποιείται πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012. Εκτοτε έχει επιμεληθεί το στυλ πολλών επώνυμων γυναικών, όπως της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ελενας Κουντουρά, της Δέσποινας Βανδή, της Τάμτα και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου στοιχήματος στον μαγικό, αλλά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο της μόδας.

- Μίλησέ μας λίγο για το νέο σου επαγγελματικό εγχείρημα στα Ματογιάννια της Μυκόνου; Εχω μια καλή φίλη, τη Μαρία Βαμβακούρη που έχει το παλιό «Fest» στα Ματογιάννια. Εκεί λοιπόν θα φιλοξενείται σχεδόν ολόκληρη η συλλογή μου, που περιλαμβάνει από καφτάνια και μαγιό μέχρι casual και cocktail dress. Θέλω να δω πώς θα κινηθούν τα ρούχα μου στη Μύκονο κι αν όλα πάνε καλά, ευελπιστώ να φτιάξω ένα αποκλειστικά δικό μου μαγαζί. Επίσης, κοιτάζω να κάνω και κάποια κίνηση στο εξωτερικό, χωρίς όμως μεγάλο ρίσκο. Τον Σεπτέμβριο έχω σκοπό να λάβω μέρος στην έκθεση ρούχων που γίνεται στο Μιλάνο και ίσως αργότερα και στο Παρίσι. Τέλος, με έχει προσεγγίσει ένα πρακτορείο από τη Ρωσία για να πάω να δειγματίσω ρούχα και κοσμήματα μετά το καλοκαίρι.
Κλείσιμο

- Σε βοήθησε το όνομα του πατέρα σου;
Στην αρχή ούτε καν το ανέφερα κι όταν με ρωτούσαν πώς με λένε, αποκάλυπτα μόνο το μικρό μου όνομα. Οταν το ξεπέρασα, κατάλαβα ότι δεν πρέπει να ανησυχώ διότι καταπιανόμαστε με δύο τελείως διαφορετικά αντικείμενα. Ο πατέρας μου ασχολείται με την πολιτική, εγώ με τη μόδα. Είμαστε δύο εντελώς διαφορετικές οντότητες και προσωπικότητες. Πολλοί που τον συμπαθούν μου λένε να του δώσω χαιρετίσματα, όσοι πάλι δεν τον συμπαθούν λένε πως ευθύνεται κι αυτός για τη σημερινή κατάσταση. Εγώ του τα λέω έξω απ’ τα δόντια. Του αναφέρω τα παράπονα φίλων και γνωστών, που στην πλειονότητά τους είναι νέα παιδιά με σπουδές και πτυχία και δεν έχουν ούτε δουλειά ούτε χρήματα και του λέω ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί μία λύση.

- Πόσο σε επηρέασε η εμπλοκή του ονόματος της οικογένειάς σου για φοροδιαφυγή; Ηταν μεγάλος διασυρμός και ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για την οικογένειά μου. Οταν συνέβη το περιστατικό, βρισκόμουν σε μια έκθεση ρούχων στο αεροδρόμιο και το έμαθα από τα sites. Ηταν τραγικό γιατί ουδέποτε είχε ακουστεί κάτι αρνητικό για την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου ήταν πάντα κατά της διαφθοράς, υπέρ της διαφάνειας και ο πιο τυπικός άνθρωπος που γνωρίζω. Φανταστείτε πως αν ξεχάσω να κόψω μία απόδειξη στο ατελιέ, γίνεται χαμός μέσα στο σπίτι. Θέλει να είμαι τυπική. Η εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση φοροδιαφυγής ήταν μια πολιτική δίωξη στο πρόσωπό του κι ο κόσμος το κατάλαβε. Οσοι πάλι δεν το πιστεύουν, δεν τους κακολογώ γιατί ο κόσμος έχει αγανακτήσει και θέλει κάπου να ξεσπάσει. Το ποσό για το οποίο έγινε θέμα ανερχόταν στα 8.000 ευρώ για δύο χρόνια, όταν η επιχείρησή μας (σ.σ.: η οικογένεια διατηρεί οίκο ευγηρίας στο Νέο Ψυχικό) κατέθετε στο κράτος 160.000 ευρώ τη χρονιά. Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει ότι υπήρχε κάποια εκκρεμότητα και μια ωραία πρωία βρέθηκε η οικογένειά μου στο Αυτόφωρο. Το μόνο που ήθελαν ήταν να πλήξουν τον πατέρα μου. Ωστόσο, έχει περάσει τόσο πολλά στην πολιτική που έχει συνηθίσει τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

- Αυτά τα χτυπήματα αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα στο να ασχοληθείς με την πολιτική;
  Βεβαίως. Οταν μπήκα στη σχολή, μου άρεσε η πολιτική και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο. Οσο περνούσαν όμως τα χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την κρίση, πήρε ένα πρόσωπο άσχημο. Στις μέρες μας πρέπει να έχεις μεγάλο βίτσιο για να ασχοληθείς με την πολιτική. Πρέπει να είσαι ψυχοπαθής.

- Μετά τον διασυρμό σκέφτηκες να πεις στον πατέρα σου να αφήσει την πολιτική;
Ο μπαμπάς είναι ψυχοπαθής. (γέλια) Μετά την ιστορία του γηροκομείου τού είπα να σηκωθεί και να φύγει. Να ησυχάσει πια. Φυσικά και δεν με άκουσε. Βρίσκεται 20 χρόνια στην πολιτική, την αγαπάει, δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα, είναι τυπικός, παλεύει για τα πιστεύω του και θα αποχωρήσει όταν το κρίνει ο ίδιος.

- Απογοητεύτηκε όταν του είπες ότι παρά τις σπουδές σου στις πολιτικές επιστήμες θα ασχοληθείς με τη μόδα;
Στην αρχή με είπε υπερβολική και δεν με πίστεψε. Αρχικά μπορεί να απογοητεύτηκε, ωστόσο στηρίζει πάντα τα όνειρά μου. Με ρώτησε αν πιστεύω σε αυτό, γιατί δεν του αρέσουν οι επιπολαιότητες. Θέλει να είμαι αποφασιστική, να το παλεύω κι ακόμη και τώρα όταν με βλέπει να ταλαιπωρούμαι μου λέει: «Να φας τα μούτρα σου!».

- Εχει άποψη και για τις κολεξιόν σου;
Ναι, και θέλει να τις βλέπει πρώτος. Οταν έκανα φέτος την επίδειξη μόδας στο «Rock ’n’ Roll» στο Κολωνάκι μου είπε ότι θα σκίσουμε. Με βοηθάει μοιράζοντας κάρτες μου στη Βουλή και συστήνοντάς με σε φίλους και γνωστούς. Είναι ο αμισθί σύμβουλός μου. (γέλια)

- Τι θα δούμε στην κολεξιόν σου Ανοιξη - Καλοκαίρι 2014;
Από υφάσματα κυριαρχούν τα πλεκτά, οι διαφάνειες, οι δαντέλες, τα πριντς και τα πουά. Τα μήκη στα φορέματα είναι τα μίντι και τα μίνι, ενώ επιστρέφει το κάπρι. Είναι πολύ της μόδας τα κοψίματα στην κοιλιά, στην πλάτη και στη μέση. Από χρώματα κυριαρχούν και φέτος τα έντονα, όπως το φούξια, το μπλε και το πορτοκαλί, καθώς και τα κλασικά άσπρο και μαύρο.

- Στο ατελιέ σου είδα μαγιό και καφτάνια... Ναι, βγάζω την πρώτη μου ολοκληρωμένη σειρά με μαγιό. Είναι όλα ολόσωμα με έντονα κοψίματα σε παστέλ αποχρώσεις και θα συμπληρωθούν με καφτάνια, παρεό και παντελόνες.

- Το κόσμημα πώς μπήκε στη ζωή σου;  Ξεκίνησε από το Λονδίνο όταν έκανα κατασκευή και σχέδιο. Το λάτρεψα. Οταν έφτιαχνα το πρώτο μου κόσμημα ένιωσα σαν να δημιούργησα τον κόσμο όλο. Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα άρχισα σε συνεργασία με έναν τεχνίτη να κάνω χειροποίητο κοσμήματα σε χρυσό, ασήμι και ξύλο και να τα πουλάω από το ατελιέ και το site μου.
- Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα στο ντύσιμό της; Να είναι απλή και να αποφεύγει τις υπερβολές. Το απλό είναι το πιο διαχρονικό και το πιο θηλυκό.

- Ποια θεωρείς την πιο καλοντυμένη κυρία της Βουλής;
Την Ελενα Κουντουρά, γιατί συνδυάζει άψογα την αυστηρότητα με τη θηλυκότητα.

- Ποιας βουλευτού θα άλλαζες την εμφάνιση;
Της Ντόρας Μπακογιάννη. Θα έκανα το στυλ της πιο θηλυκό και θα προσέθετα λίγο χρώμα στα ρούχα της.

- Ποιες πολιτικούς θα ήθελες να αναλάβεις να ντύνεις;
Την Ελενα Ράπτη και την Αντζελα Γκερέκου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης