Θύελλα για τη δήλωση Ρογκ

Θύελλα για τη δήλωση Ρογκ

«Κατά μία έννοια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους», η αποστροφή της ομιλίας του στην τελετή έναρξης της 30ης Ολυμπιάδας που προκάλεσε την οργή των Ελλήνων – Άστοχες προσπάθειες Καπράλου να υποβαθμίσει το γεγονός – Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η «διευκρίνιση» της ΔΟΕ

Θύελλα για τη δήλωση Ρογκ

Σάλο έχει προκαλέσει η τουλάχιστον αντιστόρητη δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, κατά την τελετή έναρξης της 30ης Ολυμπιάδας στο Λονδίνο, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στο σπίτι τους!

 «Κατά μία έννοια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους απόψε. Σε αυτή τη μεγάλη χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό και αναγνωρίζεται ευρέως ως η γενέτειρα του σύγχρονου αθλητισμού. Ήταν εδώ που οι έννοιες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι κωδικοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε σαφείς κανόνες και κανονισμούς. Ήταν εδώ που ο αθλητισμός συμπεριλήφθηκε ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο σχολικό πρόγραμμα. 

Η βρετανική προσέγγιση στον αθλητισμού είχε βαθιά επίδραση στον Pierre de Coubertin, τον ιδρυτή μας, καθώς ανέπτυξε το πλαίσιο του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος στο τέλος του 19ου αιώνα», ήταν η αποστροφή στο λόγο του προέδρου των «Αθανάτων», η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και κάνει το γύρο του κόσμου ακόμα και μέσα από τις ιστοσελίδες και το Twitter μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, μηδέ του βρετανικού ΒΒC εξαιρουμένου!

Κλείσιμο

(διαβάστε εδώ το απόσπασμα της ομιλίας του κυρίου Ρογκ στο πρωτότυπο:

«In a sense, the Olympic Games are coming home tonight. This great, sports-loving country is widely recognized as the birthplace of modern sport. It was here that the concepts of sportsmanship and fair play were first codified into clear rules and regulations. It was here that sport was included as an educational tool in the school curriculum. The British approach to sport had a profound influence on Pierre de Coubertin, our founder, as he developed the framework for the modern Olympic Movement at the close of the 19th century».)

Το γεγονός πως ο Ζακ Ρογκ επέλεξε να μην κάνει ούτε μια νύξη για την Ελλάδα, τη χώρα που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς, δεν θα μπορούσε παρά να κάνει αλγεινή εντύπωση.

Το Facebook και το Twitter μέσα σε ελάχιστα λεπτά «πλημμύρισαν» από επικριτικά σχόλια για τον πρόεδρο της ΔΟΕ, ενώ και ελληνικά κόμματα κάλεσαν τον κ. Ρογκ να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Την ίδια στιγμή η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν επέδειξε τα ίδια … αντανακλαστικά, παρά μόνον όταν φούντωσαν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.

 Έτσι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, επικοινώνησε με τη ΔΟΕ, είχε συνομιλία με τον κύριο Ρογκ και τελικώς εξεδόθη μια ανακοίνωση που προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα και τόνιζε πως από την πλευρά του κυρίου Ρογκ δόθηκαν … διευκρινίσεις!

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ και του προέδρου της τονίζει: «Όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο μου είπα ότι η Βρετανία είναι “το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού” όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19ο αιώνα. Υπ’ αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών».

Αυτή φυσικά η «διευκρινιστική δήλωση» διόλου δεν αναιρεί το μέγεθος του ατοπήματος του προέδρου της ΔΟΕ.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δια στόματος του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Τέρενς Κουίκ, ζητούν από τον κύριο Ρογκ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη:

«Να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωσή του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους Έλληνες και την Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που θα είναι εσαεί η μητέρα τους» τονίζεται στην δήλωση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων που χαρακτηρίζει τον κύριο Ρογκ ως «απαράδεκτο, ανιστόρητο, προκλητικό και άξιο συνεχιστή της εμπορευματοποίησης του Ολυμπιακού Ιδεώδους». Παράλληλα καταλόγισε έλλειψη αντίδρασης από πλευράς της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής, τόσο του προέδρου Σπύρου Καπράλου, όσο και του επικεφαλής Ισίδωρου Κούβελου, καθώς επίσης και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Υπενθύμισε, τέλος, τη πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία, την Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, «πρέπει επιτέλους να μας απασχολήσει».

Η Χρυσή Αυγή, δια του επικεφαλής της Νίκου Μιχαλολιάκου, επισημαίνει ότι: «οι ανιστόρητοι και αλαζόνες Ευρωπαίοι παράγοντες κάνουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να γελά με τις άθλιες δηλώσεις τους. Υπό μία έννοια έχει δίκιο ο Ζακ Ρογκ καθώς τα σύγχρονα Olympic Games, των πολυεθνικών και του εμπορίου, δεν έχουν καμία σχέση με το Αθάνατο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα».

Ενώ σφοδρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργου Καρατζαφέρη:

«Οι σνομπ λιγούρηδες του διεθνούς τζετ σετ, όταν διευθύνουν Οργανισμούς, τουλάχιστον πρέπει να ξέρουν την ιστορία του θέματος που καλούνται να καλύψουν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν στη χώρα του Ρογκ έτρωγαν βελανίδια, όταν δεν έτρωγαν ο ένας τον άλλον».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης