Στις κάλπες οι Ρώσοι: Δεν με νοιάζει με ποιο ποσοστό θα εκλεγώ λέει ο Πούτιν

Στις κάλπες οι Ρώσοι: Δεν με νοιάζει με ποιο ποσοστό θα εκλεγώ λέει ο Πούτιν

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμά μου» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ετοιμάζεται για έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο παρά τις επικρίσεις της Δύσης - Στο 34,72% το ποσοστό συμμετοχής στις 13:00

Στις κάλπες οι Ρώσοι: Δεν με νοιάζει με ποιο ποσοστό θα εκλεγώ λέει ο Πούτιν
Ευχαριστημένος θα είναι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα.

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου».

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.

Κλείσιμο


Ο Ρώσος πρόεδρος, όμως, δεν είπε όλη την αλήθεια μπροστά στις κάμερες αφού στόχος του είναι το νούμερο 70%-70%, με το πρώτο ποσοστό να αποτελεί τις ψήφους που θα συγκεντρώσει και το δεύτερο το ποσοστό συμμετοχής που θα ήθελε να δει.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Νικολάι Μπουλάγιεφ το ποσοστό συμμετοχής στις 13:00 βρισκόταν στο 34,72%.

Οι νέοι το βασικό «όπλο» του Ρώσου προέδρου
«Δαγκωτό» Πούτιν ψηφίζουν οι Ρώσοι και κυρίως οι νέοι που προσέρχονται στις κάλπες για να ανανεώσουν-όπως όλα δείχνουν την θητεία του για τέταρτη φορά στην προεδρία της χώρας.

Ο Πούτιν δεν έχει κάποιον ισχυρό πολιτικό αντίπαλο να αντιμετωπίσει: ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι που θα μπορούσε να σταθεί απέναντί του, μπαινοβγαίνει στη φυλακή, κατόπιν εντολής βεβαίως του Ρώσου προέδρου.

Η τέταρτη θητεία του ισχυρού άνδρα της χώρας θεωρείται δεδομένη,εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν άνετο προβάδισμα με ποσοστό που αγγίζει το 80%.

Στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών,ο Πούτιν σαρώνει: το 86% των νέων τον στηρίζει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Η δημοτικότητα του Πούτιν βρίσκεται στο ζενίθ», εκτιμά ο κοινωνιολόγος Λέφ Γκουντκόφ από το έγκυρο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Κέντρο Λεβάντα» και προσθέτει: «Η μεγάλη αποδοχή της πολιτικής του βασίζεται στην απουσία εναλλακτικών προτάσεων, αλλά και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όπως για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο εγγυητής της ευημερίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του 2002 και του 2012». 

Οι επτά αντίπαλοι του Πούτιν
Ο Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνολικά επτά αντιπάλους. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο ακροδεξιός λαϊκιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίσνκι, αλλά και φρέσκα πρόσωπα όπως ο Πάβελ Γκρουντίνιν από το κομμουνιστικό κόμμα και η 36χρονη γοητευτικότατη τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σόμπτσακ,κόρη του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σόμπτσακ.

Ο μόνος πολιτικός που θα μπορούσε, θεωρητικά, να σταθεί εμπόδιο σε μια ακόμα θητεία του Ρώσου προέδρου είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Ωστόσο,λόγω αμφιλεγόμενης καταδίκης του για ένα οικονομικό έγκλημα δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.Ο Ναβάλνι έχει καλέσει τους Ρώσους να απέχουν από τις κάλπες.
 
Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε κάποιον υποψήφιο- εκτός από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας- αυτός θα ήταν ο εκλεκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάβελ Γκρουντίνιν. Ο «κόκκινος ολιγάρχης» είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του γνωστού κρατικού αγροκτήματος, ονόματι Λένιν.

Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχει και το «σκληρό καρύδι»,υποψήφιος όλων των προεδρικών αναμετρήσεων από το 1993, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.

Υποψήφιος είναι και ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, φιλελεύθερος οικονομολόγος, από την εποχή της περεστρόικα.

Όμως, τη «φρεσκάδα» στην εκλογική διαδικασία προσφέρει η μία και μοναδική γυναίκα υποψήφια, η Ξένια Σαμπτσάκ, γνωστή κυρίως στους νέους από τα τηλεοπτικά σόου, ανάλογα των αμερικανικών "big brother".

Δυο ακόμα υποψήφιοι από το χώρο της σοβιετικής αριστεράς ο ένας είναι ο Μαξίμ Σουράικιν της πατριωτικής μεγαλοϊδεατικής πλευράς ο άλλος ο Σεργκέι Μπαμπούριν.

Συμμετέχει επίσης και ο φιλελεύθερος πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου Ρωσίας, Μπορίς Τιτόφ.

Γιατί είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη Ρωσία
Ο Πούτιν κερδίζει πόντους στην πατρίδα του γιατί με την άτεγκτη εξωτερική πολιτική του και τον ασυγκράτητο πατριωτισμό του αγγίζει την ψυχή των Ρώσων πολιτών. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων, ο Πούτιν θεωρείται η εγγύηση για τη συνέχιση και την κρατική ενίσχυση της χώρας αλλά και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης της οικονομίας στην επόμενη εξαετία. Μπορεί για την Δύση να είναι το «μαύρο πρόβατο» για πολλούς λόγους- κυρίως για την εμπλοκή του στον εμφύλιο της Συρίας αλλά και για την πολύκροτη υπόθεση Σκριπάλ με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, όμως οι συμπολίτες του υποκλίνονται στον «τσάρο» της Ρωσίας. 

Τα τελευταία χρόνια,ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε με διπλωματική μαεστρία την εξουσία ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του. Επιπλέον, κατάφερε να τονώσει την οικονομία της χώρας του προκειμένου να απεξαρτηθεί από τη Δύση ως προς τα τρόφιμα, τις τράπεζες ή ακόμα και το διαδίκτυο. 

Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποιούν μάλιστα για μια πιο επιθετική Ρωσία σε πολλά επίπεδα είτε μετά τις προεδρικές εκλογές, είτε-το αργότερο-μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης