Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την «τερατώδη αδιαφορία» για τα παιδιά στη Συρία

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την «τερατώδη αδιαφορία» για τα παιδιά στη Συρία

Περίπου 125.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στην ανατολική Γούτα – Πολλά από αυτά υποφέρουν από υποσιτισμό και στην πλειοψηφία έχουν τραυματιστεί σοβαρά 

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την «τερατώδη αδιαφορία» για τα παιδιά στη Συρία
Εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα στη σύγκρουση στη Συρία, που διαρκεί επτά χρόνια. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτυχία των πολλαπλών εκκλήσεων για εκεχειρία στη Συρία καταδεικνύει την «τερατώδη αδιαφορία» για τα δεινά  που έχουν υποστεί αυτά τα παιδιά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 125.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στην ανατολική Γούτα. «Πολλά από αυτά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και στην πλειονότητά τους έχουν τραυματιστεί βαθιά», τόνισε η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κέιτ Γκίλμπορ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη. 

Αγνοήθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ 

Την ίδια ώρα, το ψήφισμα για εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία, που ενέκρινε πριν από δύο εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοήθηκε παντελώς. Οι μάχες ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και το θύλακα ανταρτών στην ανατολική Γούτα συνεχίστηκαν κανονικά. 

«Δεν είναι απόδειξη μιας τερατώδους αδιαφορίας όσον αφορά τα δεινά των παιδιών η περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια εκεχειρία;» διερωτήθηκε.

Κλείσιμο


Πάνω από 350.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν 


Τα τελευταία στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι σε αυτά τα επτά χρόνια πάνω από 350.00 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία. 

Το 2017 το πιο φονικό έτος για τα παιδιά στη Συρία 


Ο Πάνος Μουμτζής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα για τη Συρία, δήλωσε ότι το 2017 ήταν «το πιο φονικό έτος για τα παιδιά στον πόλεμο στη Συρία», καθώς σχεδόν 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν πέρυσι. Το 2018 «δυστυχώς ξεκίνησε κι αυτό πολύ άσχημα». 

Μόνο κατά τους πρώτους δύο μήνες, «περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες» στη χώρα.

Έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας 

Από τα 8,4 εκατομμύρια παιδιών στη Συρία, τα 2/3 έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές  αυτοκινητοπομπές και 170.000 σε πόλεις υπό πολιορκία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

«Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι σε διαδικασία ταυτοποίησης (…) και συγκροτούνται φάκελοι για την προσαγωγή τους ενώπιον των δικαστηρίων», προειδοποίησε η Γκίλμορ.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης