Νέα ανθρωπιστική βοήθεια θα προσφέρει το Ριάντ στην Υεμένη

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια θα προσφέρει το Ριάντ στην Υεμένη

O συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας αερογέφυρας ανάμεσα στο Ριάντ και την επαρχία Μαρίμπ

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια θα προσφέρει το Ριάντ στην Υεμένη
Η Σαουδική Αραβία, η οποία επικρίνεται στη Δύση για την στρατιωτική της επέμβαση στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί "νέα ανθρωπιστική βοήθεια" 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη χώρα αυτή και ότι θα πραγματοποιήσει μια επιχείρηση για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των λιμανιών της χώρας αυτής στα οποία έχει επιβληθεί αποκλεισμός.

Σε δήλωσή του, ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας αερογέφυρας ανάμεσα στο Ριάντ και την επαρχία Μαρίμπ, στην κεντρική Υεμένη, με πτήσεις καθημερινά αεροσκαφών C130 που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται ότι οι 17 διάδρομοι θα δημιουργηθούν σε έξι σημεία εισόδου στη χώρα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την μεταφορά της βοήθειας με πλήρη ασφάλεια προς τις μκο που λειτουργούν στο έδαφος της Υεμένης.

Κλείσιμο
Ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία διευκρίνισε ότι η οικονομική βοήθεια του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα εξυπηρετήσει στη διανομή της βοήθειας "μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων".

Ο συνασπισμός υπενθύμισε επίσης στην ανακοίνωσή του ότι στις 17 Ιανουαρίου, η Σαουδική Αραβία μετέφερε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, που λειτουργεί από το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχει εγκατασταθεί από το 2015 η κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει το Ριάντ και η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι.

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και τρία χρόνια. Στον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 53.000. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τη "χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο" και προειδοποιεί τακτικά για τον κίνδυνο να ενσκήψει λιμός σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα.

Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία επενέβη ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης, αλλά οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες Χούτι.

Από τότε που επενέβη στην Υεμένη, το Ριάντ επικρίνεται ότι πραγματοποιεί "αδιακρίτως" αεροπορικές επιδρομές με θύματα χιλιάδες αμάχους, όπως και για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην Υεμένη, κατηγορώντας το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλό του στην περιοχή, ότι μεταφέρει λαθραία όπλα στους αντάρτες Χούτι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης