Βίντεο: Το Τσέρνομπιλ γίνεται μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας

Βίντεο: Το Τσέρνομπιλ γίνεται μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας

Η Solar Chernobyl ξόδεψε περίπου 1 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση 3.800 φωτοβολταϊκών πάνελ σε μια έκταση που ισούται με περίπου δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα κι ελπίζει να κάνει απόσβεση σε επτά χρόνια

Βίντεο: Το Τσέρνομπιλ γίνεται μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας
Οι εργασίες εγκατάστασης εκατοντάδων ηλιακών πάνελ στο Τσέρνομπιλ προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς. 32 χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, στους χώρους του πυρηνικού εργοστασίου ετοιμάζεται να λειτουργήσει σύντομα μια ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών, μετά το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Η νέα μονάδα θα απέχει μόλις εκατό μέτρα από την σαρκοφάγο, τη βαριά κατασκευή που σφράγισε το πυρηνικό εργοστάσιο σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την έκλυση ραδιενέργειας.

«Αυτή η ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μέτριου χωριού», δήλωσε ο Γιεβγκέν Βαριάγκιν, επικεφαλής της Solar Chernobyl. Η εταιρεία ξόδεψε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για την εγκατάσταση 3.800 φωτοβολταϊκών πάνελ σε μια έκταση που ισούται με περίπου δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα κι ελπίζει να κάνει απόσβεση μέσα σε επτά χρόνια, ενώ μελλοντικά προσδοκά να αυξήσει κατά 100 φορές την παραγωγή ενέργειας.

Κλείσιμο
Η Ουκρανία σταμάτησε προ διετίας την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ακατοίκητη αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ, όπου απαγορεύονται οι αγροκαλλιέργειες.

Ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986 με αποτέλεσμα να εκλυθεί ραδιενεργό νέφος που απλώθηκε σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις σχεδόν στα τρία τέταρτα της ευρωπαϊκής ηπείρου, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Μετά την καταστροφή οι Αρχές της ΕΣΣΔ απομάκρυναν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους από τις εστίες τους κι έκτοτε αυτή η τεράστια έκταση άνω των 2.000 τ. Χλμ, παραμένει εγκαταλελειμένη.

Το πυρηνικό εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί με τους εναπομείναντες αντιδραστήρες, ο τελευταίος εκ των οποίων έκλεισε το 2000 σηματοδοτώντας τη λήξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές η ζώνη αυτή δεν θα μπορέσει να κατοικηθεί για «περισσότερα από 24.000 χρόνια», υποστηρίζουν όμως ότι είναι εφικτή με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας η βιομηχανική της χρήση.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης