Λιβύη: Τουλάχιστον 20 νεκροί έπειτα από μια ημέρα σφοδρών μαχών και απόλυτου χάους

Λιβύη: Τουλάχιστον 20 νεκροί έπειτα από μια ημέρα σφοδρών μαχών και απόλυτου χάους

Πάνω από 60 οι τραυματίες - Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν την επίθεση και καταδίωξαν τους δράστες της ως το αρχηγείο τους, στην Τατζούρα

Λιβύη: Τουλάχιστον 20 νεκροί έπειτα από μια ημέρα σφοδρών μαχών και απόλυτου χάους
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ενόπλους που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μιτίγκα, κοντά στην Τρίπολη, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι δεν έγινε σαφές σε ποια οργάνωση ανήκουν, είχαν σκοπό να απελευθερώσουν «τρομοκράτες που ανήκουν στις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Αλ Κάιντα καθώς και σε άλλες οργανώσεις», που κρατούνται σε μια φυλακή στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ανέφερε η ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Παρότι η κατάσταση ως προς την ασφάλεια στην Τρίπολη έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, μάχες συνεχίζουν να ξεσπούν σποραδικά στον τομέα όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Μιτίγκα, εν μέσω των συγκρούσεων για επιρροή ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις που προσπαθούν η καθεμιά να επιβάλλει τον δικό της νόμο στη Λιβύη, χώρα που βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Κλείσιμο
«Η κατάσταση στο αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι πλέον υπό έλεγχο», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή της η δύναμη Αλ Ραντάα («αποτροπής»), η οποία λογοδοτεί στο υπουργείο Εσωτερικών της ΚΕΕ και της έχει ανατεθεί η ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου.

Σύμφωνα με μια πηγή στο αεροδρόμιο, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν την επίθεση και καταδίωξαν τους δράστες της ως το αρχηγείο τους, στην Τατζούρα, περίπου δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες και άλλοι 63 τραυματίστηκαν, οι τρεις βαριά. Δεν διευκρινίστηκε αν όλα τα θύματα ήταν αντιμαχόμενοι ή αν ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολίτες.

Η διεύθυνση ασφαλείας της Τρίπολης –η οποία επίσης υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών– ανέφερε ότι πολλοί από τους δράστες της επίθεσης αιχμαλωτίστηκαν από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Αλ Ραντάα, «πάνω από 2.500 άνθρωποι κρατούνται για διάφορες υποθέσεις» στο αεροδρόμιο Μιτίγκα.

Το αεροδρόμιο είναι παλιά στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται πλέον για την κίνηση των πολιτικών αεροσκαφών υποκαθιστώντας το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, που υπέστη μεγάλες ζημιές σε μάχες το 2014.

«Οι υποδομές της αεροπορικής βάσης και του αεροδρομίου είναι υπό έλεγχο και δεν υπέστησαν ζημιές», διαβεβαίωσε η διεύθυνση ασφαλείας της Τρίπολης.

Μια πηγή στο αεροδρόμιο πάντως ανέφερε ότι έξι αεροσκάφη λιβυκών εταιρειών που βρίσκονταν στο ταρμάκ χτυπήθηκαν από σφαίρες ή οβίδες.

Η ΚΕΕ καταδίκασε μια «επίθεση εκ προμελέτης που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας».

Νωρίτερα τη Δευτέρα η διεύθυνση του αεροδρομίου Μιτίγκα ανακοίνωσε την αναστολή της κυκλοφορίας των αεροσκαφών από και προς τη ζώνη όπου διεξάγονταν μάχες. Δεν έγινε σαφές το βράδυ εάν η κίνηση των αεροπλάνων αποκαταστάθηκε.

«Το προσωπικό του αεροδρομίου και οι επιβάτες απομακρύνθηκαν» όταν άρχισαν οι μάχες, εξήγησε ένας πιλότος λιβυκής αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είδαμε τεθωρακισμένα στην περίμετρο του αεροδρομίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πιλότοι απογείωσαν αρκετά αεροσκάφη και τα οδήγησαν στο παλιό αεροδρόμιο, για να τα προστατεύσουν εν μέσω πυρών πολυβόλων και κανονιών.

Η Δύναμη Αποτροπής, ή Αλ Ραντάα, έχει συγκροτηθεί κυρίως από σαλαφιστές και έχει τη βάση της στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας. Δηλώνει πίστη στην ΚΕΕ, έχει αναλάβει την αστυνόμευση και καταδιώκει τόσο διακινητές όσο και ανθρώπους που υπάρχουν υποψίες πως ανήκουν στο ΙΚ.

Η ΚΕΕ, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ανέλαβε την εξουσία στην Τρίπολη πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να εδραιώσει την εξουσία της σε όλη τη χώρα. Ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, όπου υπάρχει μια παράλληλη κυβέρνηση με τις δικές της Αρχές.

Ως σήμερα μόνο λιβυκές αεροπορικές εταιρείες πετούν στη χώρα, εκτελώντας εσωτερικές πτήσεις αλλά και συχνά δρομολόγια προς και από την Τύνιδα, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το Αμάν, την Κωνσταντινούπολη και το Χαρτούμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την είσοδο των αεροσκαφών λιβυκών εταιρειών στον εναέριο χώρο της για «λόγους ασφαλείας». Οι περισσότερες πρεσβείες στην Τρίπολη έχουν κλείσει από το 2014.

Στη Λιβύη, όπου οι μάχες και οι συγκρούσεις για εξουσία δεν έχουν σταματήσει αφότου έπεσε το καθεστώς του Καντάφι, έπειτα από μια οκτάμηνη εξέγερση, ο ΟΗΕ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της σταθερότητας που προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών φέτος. Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, ουδέποτε αναγνώρισε την ΚΕΕ, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από μια συμφωνία που συνήφθη το 2015 και υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης