Γαλλία: Πύργος του 13ου αιώνα πωλήθηκε έναντι 500.000 ευρώ σε... 6.500 χρήστες του Ίντερνετ!

Γαλλία: Πύργος του 13ου αιώνα πωλήθηκε έναντι 500.000 ευρώ σε... 6.500 χρήστες του Ίντερνετ!

Οι δωρητές-επενδυτές" θα λάβουν τα κλειδιά του πύργου τον Ιανουάριο του 2018

Γαλλία: Πύργος του 13ου αιώνα πωλήθηκε έναντι 500.000 ευρώ σε... 6.500 χρήστες του Ίντερνετ!
Οι "Φίλοι" του πύργου La Mothe-Chandeniers στο Πουατιέ, στη δυτικοκεντρική Γαλλία, ο σύλλογος "Υιοθέτησε έναν πύργο" και η πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Dartagnans.fr όρισαν προθεσμία 80 ημερών για να συγκεντρώσουν 500.000 ευρώ ενόψει της αγοράς του: ο στόχος επιτεύχθηκε ήδη την 1η Δεκεμβρίου και 6.500 χρήστες του Διαδικτύου είναι πλέον οι ιδιοκτήτες.

"Είναι γεγονός! Ο πύργος La Mothe-Chandeniers αγοράστηκε την 1η Δεκεμβρίου", δήλωσε στο AFP ο Ρομέν Ντελόμ, συνιδρυτής της Dartagnans.fr, ιστοσελίδας ειδικευμένης στη διάσωση και στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πύργος που περιβάλλεται από νερά και έχει κατακλυστεί από άγρια βλάστηση αγοράστηκε με τη μορφή της απλουστευµένης µετοχικής εταιρίας."Ένα εγχείρημα συλλογικής αγοράς μέσω Διαδικτύου "πρωτοφανές στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς", δήλωσε ο Ντελόμ.

Κλείσιμο
Το σύστημα αυτό επέτρεψε στον κάθε δωρητή ποσού τουλάχιστον 51 ευρώ να γίνει μέτοχος και συνεπώς συνιδιοκτήτης αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος του 13ου αιώνα που κινδυνεύει να χαθεί, με τα μεγαλοπρεπή ερείπιά του να δεσπόζουν αγέρωχα στην κοινότητα Τρουά-Μουτιέ της πόλης Βιέν.

Οι "δωρητές-επενδυτές" θα λάβουν τα κλειδιά του πύργου τον Ιανουάριο του 2018. Επίσης στις αρχές του 2018, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να μετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αποκατάστασης του πύργου μέσω της συνεργατικής πλατφόρμας που θα αφιερωθεί στο έργο αυτό.
Στόχος είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την 1η Δεκεμβρίου 2017, 24 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση χρημάτων μέσω Διαδικτύου που άρχισε για την αγορά ερειπίων, 6.500 χρήστες 45 εθνικοτήτων συνέδραμαν με την προσφορά τους: Βραζιλιάνοι, Αμερικανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες, Αυστραλοί, Γερμανοί κ.ά., υπογράμμισε ο Ντελόμ.

Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια πρώτη φάση, ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο ευρώ", διευκρίνισε, για την κάλυψη των οικονομικών εξόδων που έχουν σχέση με την αγορά, τις διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες, εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και τις εργασίες καθαρισμού και εκχέρσωσης και διαφύλαξης του χώρου, που έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2018. Το καθεστώς της συνιδιοκτησίας θα δώσει επίσης στους μετόχους την αποκλειστικότητα για τις πρώτες επισκέψεις στον πύργο εντός του 2018.
Το παρόν κτίριο χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα αλλά η ιστορία του είναι πολύ πιο παλιά. Αναφορές υπάρχουν από τον 13ο αιώνα για τον πύργο La Mothe de Baucay, όπως ονομαζόταν τότε, βάσει του ονόματος του άρχοντα της περιοχής το 1247. Τον 15ο αιώνα ο πύργος περιέρχεται στην κατοχή της επιφανούς οικογένειας Rochechouart. Λεηλατείται επί γαλλικής επανάστασης. Το 1932 τυλίγεται στις φλόγες και τα περισσότερα κτίριά του καταστρέφονται. Το πολύτιμο κτήμα πωλείται τμηματικά σε διάφορους ιδιοκτήτες τη δεκαετία του 1980.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης