Δημοψηφίσματα για αυτονομία στην Ιταλία: Στο 59% η συμμετοχή στο Βένετο, στο 40% στη Λομβαρδία

Δημοψηφίσματα για αυτονομία στην Ιταλία: Στο 59% η συμμετοχή στο Βένετο, στο 40% στη Λομβαρδία

«Πρόκειται για ιστορικό αποτέλεσμα. Θα ζητήσουμε ευρεία αυτονομία και τα εννέα δέκατα των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, με πρωτεύουσα τη Βενετία

Δημοψηφίσματα για αυτονομία στην Ιταλία: Στο 59% η συμμετοχή στο Βένετο, στο 40% στη Λομβαρδία
Οι κάλπες του συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική και διοικητική αυτονομία των περιφερειών του Βένετο και της Λομβαρδίας έκλεισαν στις 23:00 (ώρα Ιταλίας, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).
   
Κατά τα πρώτα στοιχεία η συμμετοχή στο Βένετο πλησίασε το 59%, ενώ στην Λομβαρδία υπολογίζεται γύρω στο 40%. Επίσης σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πάνω από το 90% όσων συμμετείχαν στις δύο περιφέρειες ψήφισαν «ναι».
   
«Πρόκειται για ιστορικό αποτέλεσμα. Θα ζητήσουμε ευρεία αυτονομία και τα εννέα δέκατα των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, με πρωτεύουσα τη Βενετία, ο Λούκα Τζάια.
   
Κλείσιμο
Ο Ρομπέρτο Μαρόνι, περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, από το Μιλάνο τόνισε ότι «πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για την μάχη του αιώνα».
   
Πολλοί σχολιαστές, πάντως υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή στην περιφέρεια της Λομβαρδίας που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή.
   
Με βάση τη νομοθεσία στην Ιταλία θα πρέπει τώρα να αρχίσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ώστε να καθοριστούν αναλυτικά οι τομείς για τους οποίους θα ισχύσει η αυτόνομη διαχείριση των περιφερειών, και η αλλαγή αυτή υπόκειται στην έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης