Ιράκ: 400.000 παιδιά εκτοπισμένα εξαιτίας των μαχών στη Μοσούλη

Ιράκ: 400.000 παιδιά εκτοπισμένα εξαιτίας των μαχών στη Μοσούλη

«Μεγάλα τμήματα της Μοσούλης μετατράπηκαν σε συντρίμμια· σχολεία, σπίτια, νοσοκομεία, δρόμοι, παιδότοποι, πάρκα. Έχω μιλήσει με δεκάδες παιδιά τα οποία τα στοιχειώνουν τα βιώματά τους, που φέρουν ψυχολογικά τραύματα τα οποία θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν», τόνισε η επικεφαλής του Save the Children

Ιράκ: 400.000 παιδιά εκτοπισμένα εξαιτίας των μαχών στη Μοσούλη
Περίπου 400.000 παιδιά παραμένουν ακόμη εκτοπισμένα εξαιτίας των εχθροπραξιών στη Μοσούλη, έναν χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για να αποσπαστεί η πόλη αυτή του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τονίζει η ΜΚΟ Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) σε μια ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Το «χαλιφάτο» την ίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει το ΙΚ ουσιαστικά κατέρρευσε τον Ιούλιο, όταν ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ ανακατέλαβαν τη Μοσούλη, τη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, έπειτα από μια επιχείρηση που κράτησε εννιά μήνες.

«Το ότι οι μάχες στη Μοσούλη σταμάτησαν δεν σημαίνει πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες δεν είναι μεγάλες. Τα παιδιά χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ—τόσο εκείνα που είναι ακόμη εκτοπισμένα, όσο και εκείνα που επιστρέφουν για να δουν τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους», σημειώνει στην ανακοίνωση η Άνα Λόξιν, η επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ.

Κλείσιμο
«Μεγάλα τμήματα της Μοσούλης μετατράπηκαν σε συντρίμμια· σχολεία, σπίτια, νοσοκομεία, δρόμοι, παιδότοποι, πάρκα. Έχω μιλήσει με δεκάδες παιδιά τα οποία τα στοιχειώνουν τα βιώματά τους, που φέρουν ψυχολογικά τραύματα τα οποία θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν», συμπληρώνει η Λόξιν.

Μετά την ανάκτηση του ελέγχου της Μοσούλης και μικρότερων πόλεων στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα του Ιράκ, το μοναδικό τμήμα της ιρακινής επικράτειας υπό την κατοχή του ΙΚ βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση επίσης υποχωρεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης