Το Πεκίνο καλεί την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη

Το Πεκίνο καλεί την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη

Μαζί με τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία, η Κίνα είναι μία από τις έξι δυνάμεις που υπέγραψαν το 2015 με το Ιράν μια συμφωνία που έχει στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Το Πεκίνο καλεί την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη
Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαφυλάξουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να μιλήσει εντός της ημέρας σχετικά με την τύχη αυτής της συμφωνίας που συνήφθη το 2015.

«Πιστεύουμε πως αυτή η συμφωνία είναι σημαντική για να διασφαλισθούν το διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων καθώς και η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής.

Ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να διαφυλάσσουν και να εφαρμόζουν αυτή τη συμφωνία», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνγίνγκ.

Κλείσιμο
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε πως ο κορυφαίος αξιωματούχος της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Τιεσί αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Πέμπτη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Μαζί με τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία, η Κίνα είναι μία από τις έξι δυνάμεις που υπέγραψαν το 2015 με το Ιράν μια συμφωνία που έχει στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αρνηθεί σήμερα να «επιβεβαιώσει» ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της βάσει των όρων της συνθήκης, παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι αυτό συμβαίνει.

Η «μη επιβεβαίωση» θα έστελνε την μπάλα στο αμερικανικό Κογκρέσο: οι κοινοβουλευτικοί θα είχαν τότε 60 ημέρες για να αποφασίσουν αν θα επιβάλουν και πάλι ή όχι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί από το 2015. Μια επιστροφή των κυρώσεων θα σήμαινε ξεκάθαρα τον θάνατο αυτής της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης