Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία - Απαράδεκτη η βία

Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία - Απαράδεκτη η βία

Σε δύο «βάρκες» προσπαθεί να σταθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας με μεγάλη καθυστέρηση στις εικόνες ωμής βίας που συγκλόνισαν χτες τον πλανήτη

Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία - Απαράδεκτη η βία
Δεν ήταν έγκυρη ούτε νόμιμη η ψηφοφορία που έγινε χθες στη Καταλονία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
, η οποία μέσω του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά παρέθεσε μια ανακοίνωση λέγοντας πως το εν λόγω ζήτημα αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας το οποίο πρέπει να λυθεί βάση του νόμου και του συντάγματος. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, οποιαδήποτε οντότητα δημιουργούνταν ως απόρροια ενός νόμιμου δημοψηφίσματος θα ήταν και αμέσως εκτός της
Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κλείσιμο
.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέραν των νομοθετικών ζητημάτων, προέχει η ενότητα και η σταθερότητα, καλώντας στη συνέχεια  όλους του εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν έναν διάλογου και λέγοντας πως η βία δεν είναι η λύση. 

Τέλος στην ανακοίνωση του ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως τώρα η κυβέρνηση Ραχόι θα πρέπει να διαχειριστεί τη δύσκολη αυτή κατάσταση με πλήρη σεβασμό στο Ισπανικό δημοψήφισμα.
Αντιδράσεις στην ανακοίνωση της Επιτροπής

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η χλιαρή αυτή αντίδραση της Επιτροπής προκάλεσε πυρ ομαδόν από τους δημοσιογράφους  οι οποία ρωτούσαν πιεστικά τον εκπρόσωπο Τύπου ως προς το γιατί δεν τοποθετείται ανοιχτά επί των φαινομένων βίας τα οποία προκλήθηκαν μονομερώς από την ισπανική αστυνομία και όχι τους πολίτες.

Δημοσιογράφοι εγείραν ερωτήματα για το κατά πόσο η Επιτροπή συνεχίζει να είναι ο θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών συνθηκών, δεδομένου πως μια από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπει τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη τα οποία καταπατήθηκαν χθες στη Καταλονία. 

Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου δεν απάντησε αν η καταδίκη στη βία αφορά την κυβέρνηση Ραχόι, παραπέμποντας επανειλημμένα στη προηγούμενη δήλωση του. 
Σε άλλες τοποθετήσεις 

Άλλες αντιδράσεις ήρθαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο αρχηγός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιττέλα, χαρακτήρισε και αυτός "παράνομο και άκυρο το δημοψήφισμα», αλλά καταδίκασε την αστυνομική βία προς τους διαδηλωτές. Για τον Ιταλό αρχηγό το θέμα είναι να υπάρξει μια «πολιτική και όχι αστυνομική απάντηση» στα συναισθήματα των Καταλανών.

Από τη πλευρά των φιλελευθέρων του Κοινοβουλίου, ο αρχηγός τους Γκι Φερχόφσταντ με χθεσινή του δήλωση καταδίκασε τη βιαιότητα της αστυνομικής επέμβασης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το δημοψήφισμα ήταν παράνομο» και πως «χρειάζεται πολιτικός διάλογος στην Ισπανία για την αποκλιμάκωση της έντασης». 

Ρωσική ανάμιξη;

Σχετικά με τη πιθανότητα και τις φήμες για Ρωσική εμπλοκή στο δημοψήφισμα μέσω κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου ο εκπρόσωπος Τύπου είπε πως πως όντως έχουν παρατηρηθεί αρκετά αρνητικά φαινόμενα προβοκάτσιας στη συζήτηση γύρω από το δημοψήφισμα αλλά δεν είναι ακόμη ώρα για εικασίες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης