Ανεβαίνουν οι «τόνοι» στη Βαλτική: Στρατιωτικές ασκήσεις Σουηδίας-ΗΠΑ την ίδια ώρα με τις ρωσικές

Ανεβαίνουν οι «τόνοι» στη Βαλτική: Στρατιωτικές ασκήσεις Σουηδίας-ΗΠΑ την ίδια ώρα με τις ρωσικές

Η στρατιωτική άσκηση που ονομάστηκε Aurora 17, η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, περιλαμβάνει συνολικά 19.000 σουηδικά στρατεύματα, καθώς και 1.435 στρατιώτες από τις ΗΠΑ

Ανεβαίνουν οι «τόνοι» στη Βαλτική: Στρατιωτικές ασκήσεις Σουηδίας-ΗΠΑ την ίδια ώρα με τις ρωσικές
Η Σουηδία φιλοξενεί τα μεγαλύτερα στρατιωτικά της γυμνάσια, μέχρι στιγμής σε αυτόν τον αιώνα, με στόχο να προετοιμαστεί για πιθανή ρωσική επίθεση. Ο αριθμός των εμπλεκομένων στρατευμάτων υπερβαίνει κατά αρκετές χιλιάδες τους συμμετέχοντες στις ασκήσεις μεταξύ Ρωσίας-Λευκορωσίας με την ονομασία Zapad 2017
.

Κλείσιμο

Η στρατιωτική άσκηση που ονομάστηκε Aurora 17, η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, περιλαμβάνει συνολικά 19.000 σουηδικά στρατεύματα, καθώς και 1.435 στρατιώτες από τις ΗΠΑ. Μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα φιλοξενήσει επίσης προσωπικό από περίπου 40 κρατικές υπηρεσίες από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες

«Είναι η μεγαλύτερη, η επιβλητικότερη στρατιωτική άσκηση που έχουμε κάνει εδώ και 23 χρόνια. Ασκούμαστε σε ένα πλαίσιο όπου βρισκόμαστε σπίτι μας και προστατεύουμε τη χώρα μας, κάτι που συμβαίνει όταν υπάρχει στρατιωτική επιθετικότητα προς μια χώρα», δήλωσε την Τετάρτη ο Σουηδός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μίκαελ Μπίντεν.



Η Σουηδία λέει επίσης ότι οι ασκήσεις γίνονται με το ένα μάτι του συνασπισμού να είναι στραμένο προς τη Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι η χώρα που επηρεάζει την ασφάλεια στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή με τις ενέργειές της - την προσάρτηση της Κριμαίας και τις συνεχιζόμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Είναι λοιπόν σαφές ότι παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι κάνει η Ρωσία», δήλωσε ο Μπίντεν.

Η Μόσχα επανέλαβε ότι η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία το 2014, μετά από δημοψήφισμα, όπου το 96% των κατοίκων της ενέκρινε την κίνηση.


Η Στοκχόλμη τονίζει ότι οι συνεχιζόμενες ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, δεν είναι ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά οι εθνικές αμυντικές ασκήσεις της Σουηδίας. Η συμμετοχή στρατευμάτων ξένων δυνάμεων είναι ευπρόσδεκτη σε περίπτωση πιθανής επιθετικότητας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Σουηδία από τη Ρωσία. Τα γυμνάσια που διεξάγονται στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα συγκεντρώνονται στο Γκότλαντ, σε περιοχές γύρω από τη Στοκχόλμη, το Μέλερντάλεν και το Γκέτεμποργκ.

«Χτίζουμε την ασφάλειά μας μαζί με άλλους. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υποστήριξη αλλά και να λάβουμε υποστήριξη όταν χρειαστεί», δήλωσε ο  Μπίντεν. «Το μήνυμα που στέλνει η Σουηδία είναι ότι είμαστε εδώ, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο περιβάλλον».

«Το κάνουμε μόνοι μας, αλλά το κάνουμε και μαζί με διεθνείς εταίρους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο»,  τόνισε ο Μπίντεν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης