Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στη Las Ramblas της Βαρκελώνης

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στη Las Ramblas της Βαρκελώνης

Ο οδηγός του λευκού βαν Γιουνές Αμπουγιακούμπ σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών στην περιοχή Σουμπιράτς - Πιστοποιήθηκε ο θάνατος και του ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σάτι

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στη Las Ramblas της Βαρκελώνης
Στη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στον πεζόδρομο Las Ramblas, στη Βαρκελώνη
, προχώρησε η ισπανική αστυνομία, μετά από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε σχεδόν δύο 24ωρα.

Οι ισπανικές αρχές είχαν υποθέσει ευθύς εξ αρχής ότι ο οδηγός του λευκού βαν ήταν ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, το όνομα του οποίου είχε δοθεί ανάμεσα στους τέσσερις που καταζητούνταν μετά την επίθεση στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις αναφορές των ισπανικών ΜΜΕ, η αστυνομία εντόπισε τον Αμπουγιακούμπ και κατάφερε να τον τραυματίσει (υπάρχει μία πληροφορία ότι έχει πέσει νεκρός), μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, πρόκειται πιθανότατα για τον άνδρα που εξουδετέρωσε η αντιτρομοκρατική πριν από λίγη ώρα στην περιοχή Σουμπιράτς, ο οποίος εντοπίστηκε να είναι ζωσμένος με γιλέκο αυτοκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τρομοκράτη αναγνώρισε μία γυναίκα, η οποία ειδοποίησε την αστυνομία.

Η αστυνομία αρχικά επιβεβαίωσε ότι σκότωσε έναν άνδρα στην περιοχή Σουμπιράτς, αλλά δεν έχει διευκρινίσει αν πρόκειται για τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ζώνη που φορούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά παγιδευμένη με εκρηκτικά ή αν ήταν ψεύτικη, όπως εκείνες που φορούσαν οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στο Καμπρίλς. Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε ένα ρομπότ προκειμένου να πλησιάσουν με ασφάλεια στον ύποπτο.

Λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομία, σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, επιβεβαίωσε πως ο νεκρός στην περιοχή Σουμπιράτς, είναι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Las Ramblas στο κέντρο της Βαρκελώνης, Γιουνές Αμπουγιακούμπ.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας ενημέρωσε επίσης ότι η ζώνη που φορούσε ο Αμπουγιακούμπ και απειλούσε να ανατιναχθεί, ήταν ψεύτικη.

Μούσα Ουκαμπίρ, Σαΐντ Ααλαά, Μοχαμέντ Χισαμί, Γιουνές Αμπουγιακούμπ (από αριστερά προς δεξιά)


Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή που εντοπίστηκε ο Αμπουγιακούμπ...



Νεκρός και ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι

Όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, οι αρχές δεν θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση των αρχών ασφαλείας. «Είπαμε μόνο ότι από τον πυρήνα (που διέπραξε τις επιθέσεις στη Βαρκελόνη) των 12 υπόπτων οι 4 έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, 5 στο Καμπρίλς και τώρα έχουμε έναν τρομοκράτη νεκρό στο Σουμπιράτς», είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Αναφερόμενος στη σημερινή επιχείρηση, ο Τραπέρο εξήγησε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε από δύο πηγές για την παρουσία ενός υπόπτου: η μία ήταν μια αστυνομική πηγή στο Σαντ Σαντουρνί ντ' Ανόια και η δεύτερη μια γυναίκα που δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε δει τον νεαρό στην περιοχή της γειτονικής κοινότητας Σουμπιράτς.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ευχαρίστησε την αστυνομία για τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο ήταν σε συχνή επαφή από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων.

Το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του


Νωρίτερα, η ισπανική αστυνομία είχε εκδώσει πανευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψη του νεαρού μαροκινής καταγωγής άνδρα, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο την περασμένη Πέμπτη, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100 ακόμα.

Ενδεικτικά του πόσο επικίνδυνος εκτιμήθηκε από την αστυνομία ο Αμπουγιακούμπ είναι όσα αναφέρονταν στην επίσημη ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας. «Είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος. Καταζητείται ως ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη στις 17 Αυγούστου. Ήταν ο οδηγός του βαν».

Στην ίδια ανακοίνωση επισυνάπτονται και τέσσερις φωτογραφίες του Αμπουγιακούμπ, οι τρεις εκ των οποίων είναι από κάμερα ασφαλείας και έχουν καταγραφεί πριν την επίθεση.

Ο νεαρός Μαροκινός, σύμφωνα με την περιγραφή των ισπανικών αρχών «είναι κανονικής σωματικής διάπλασης, έχει ύψος περίπου 1,80μ., σκοτεινά χαρακτηριστικά, κοντό μαλλία και ίσως έχει μούσι».

Ένα από τα σενάρια που εξεταζόταν από την αστυνομία, ήταν ο Αμπουγιακούμπ να έχει διαφύγει στη Γαλλία διαμέσου των Πυρηναίων.



Μετά την επίθεση στον πεζόδρομο της Las Ramblas, όπου σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100, ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ παράτησε το λευκό βαν και αποχώρησε με τα πόδια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο νεαρός μαροκινής καταγωγής τρομοκράτης, ακινητοποίησε ένα αυτοκίνητο και αφού μαχαίρωσε θανάσιμα τον οδηγό του, το έσκασε με αυτό.

Οι πρώτες εικόνες του δράστη μετά την αιματηρή επίθεση στον πεζόδρομο της Las Ramblas...







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης