Πρόταση από την Qatar Airways για εξαγορά του 10% της American Airlines

Πρόταση από την Qatar Airways για εξαγορά του 10% της American Airlines

Ο κρατικός αερομεταφορέας του Κατάρ ενδιαφέρεται για την αγορά μετοχών αξίας 808 εκατομμυρίων δολαρίων - Η αμερικανική εταιρεία θα απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω»

Πρόταση από την Qatar Airways για εξαγορά του 10% της American Airlines
Μία προσφορά για την αγορά του 10% των μετοχών της έλαβε πρόσφατα η American Airlines από την Qatar Airways όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αερομεταφορέας των ΗΠΑ.

Με μια επίσημη γνωστοποίηση, η American Airlines αποκάλυψε σήμερα ότι ο κρατικός αερομεταφορέας του
Κατάρ εξέφρασε ενδιαφέρον για να αποκτήσει μετοχές της εταιρίας αξίας τουλάχιστον 808 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Κλείσιμο
Η πρόταση αυτή έρχεται έπειτα από πρόσφατη συνομιλία ανάμεσα στους CEO των δύο εταιρειών, ύστερα από πρωτοβουλία του Διευθύνοντα Συμβούλου της  Qatar Airways, Akbar Al Baker.

Όπως επεσήμανε η αμερικανική εταιρεία την Πέμπτη, πρόκειται να απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω» και θα δημοσιοποιήσει την απάντησή της στους μετόχους με επίσημο τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, η μετοχή της American Airlines έχει σημειώσει άλμα 5%.
Σε ρόλο διαμεσολαβητή οι ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν εχθές τις αραβικές χώρες που έχουν διακόψει τις επίσημες σχέσεις με το Κατάρ να παρουσιάσουν στην Ντόχα έναν κατάλογο «λογικών και πρακτικών απαιτήσεων» ώστε να προχωρήσει η κρίση προς την επίλυσή της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον.

Οι σύντομες δηλώσεις του Τίλερσον έγιναν μία μέρα αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμφισβήτησε άμεσα τα κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τον αποκλεισμό του Κατάρ που ανακοίνωσαν στις 5 Ιουνίου, όταν δήλωσε ότι "αποτελούσε μυστήριο" το γιατί οι χώρες του Κόλπου δεν δημοσιοποίησαν τα παράπονά τους εναντίον της γειτονικής τους χώρας.

Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ ώστε να το απομονώσουν, κατηγορώντας το για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, υποκίνηση αστάθειας στην περιοχή και συμμαχία με τον εχθρό τους, Ιράκ. Το Κατάρ έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία.

"Γνωρίζουμε ότι ένας κατάλογος απαιτήσεων έχει συνταχθεί και υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν", έγραφε στη χθεσινή δήλωσή του ο Τίλερσον. "Ελπίζουμε ότι ο κατάλογος (...) θα παρουσιαστεί σύντομα στο Κατάρ και ότι θα είναι λογικός και θα μπορεί να τεθεί σε πράξη", τόνισε.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις μεσολαβιτικές προσπάθειες του Κουβέιτ να επιλυθεί η κρίση.

Σε συνέντευξη τύπου αργότερα, απαντώντας για την υπόθεση, ο Τίλερσον είπε ότι οι ΗΠΑ ζητούν να επιτευχθεί ενότητα μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ώστε να μπορέσουν να εστιαστούν στη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

"Ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα διάφορα μέρη να θέσουν τα προβλήματά τους ανοικτά, αποσαφηνισμένα επακριβώς, ώστε τα προβλήματα αυτά να μπορούν να αντιμετωπιστούν και να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επίλυσης για να κλεισει το θέμα", είπε ο Τίλερσον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης